Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


"Exilul românesc de secol XX " de Octavian Curpas

Pentru a trăi bine în prezent, trebuie să te împaci cu trecutul!
Este aprecierea psihologului Ilie Marinescu în urma lecturării unui volum despre viata românilor în exil.

Inspirat de cartea scrisă de Octavian Curpas - „Exilul românesc de secol XX - Un alt fel de pașoptiști români în Franta, Canada și Statele Unite” - Ilie Marinescu a făcut o „psihanaliz㔠a celor citite, dacă ne este permis să ne exprimăm astfel:
„Iată o carte pe care lecturând-o si trecând naratiunile prin ochiul psihologului, pot afirma că trecutul nu există; doar prezentul există, deoarece persoana extrage din memoria sa ceea ce a înregistrat, retinut, interpretat - din evenimentele petrecute ieri. Există o diferentă importantă între trecut, între situatiile în ansamblul lor, descrise din interior de fiecare dintre protagonistii acestei cărti, chiar în acel moment si evenimentele traumatizante si lectiile de viată, sentimentele sau modelele pe care le retinem mai târziu.
În fiecare capitol ce reprezintă o etapă din viata fiecăruia, se produce o transformare. Când protagonistii acestor mininuvele povestesc ceva, este asadar important să fim atenti si să ascultăm dincolo de cuvinte stiind că esential nu este ceea ce s-a întâmplat în «odiseele» acestora, ci amintirea evenimentelor traumatizante care rămâne, si mai cu seamă, emotia sau mesajul pe care le extragem din ele”. „A regăsi amintirile frumos expuse de scriitorul si jurnalistul Octavian Curpas, ne ajută să întelegem peripetiile, cu toate riscurile ce decurg din acestea, în dorinta acelora care au ales calea de a pleca într-o lume mai bună si mai civilizată, dar nu să schimbăm ceva din trecutul lor. Am constatat uneori, lecturând cartea, că, desi tristetea aduce cu sine plânsul, întrând în empatie cu personajele prin intermediul lui nea Mitică, scriitorul Octavian Curpas întâlneste sentimentele acestuia, care se simte înteles.
Important este pentru cititor să verifice dacă propriile proiectii corespund realitătii, astfel încât să evalueze pe cea a fiecărui personaj din carte, ceea ce va duce la o întelegere mai profundă a evenimentelor ce i-au condus spre o decizie irevocabilă, de a allege odiseea exilului.
Dacă această culegere de întâmplări reale fascinează cititorul de la prima lectură, se datorează unui fapt deosebit de important, acela că toate personajele, dincolo de evenimentele ce le-au marcat existenta în exil, au înteles că pentru a trăi bine prezentul, au acceptat să se împace cu trecutul”.

Numai răsfoind filele volumului recomandat îl puteti contrazice pe psihologul Ilie Marinescu.

Dar cine este Octavian Curpas?

Născut în august 1972, în Oradea, Octavian Curpas - scriitor, publicist de vocatie si journalist - a ajuns pe pământul făgăduintei în 1997, după ce a lucrat un timp ca redactor la un cotidian din România. A ales pentru început California, unde a locuit timp de opt ani, după care s-a stabilit – din martie 2005 - în Arizona, SUA.Camelia Vlad    1/6/2014


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian