Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


- Ganduri de sfarsit de an 2013 -

Daca ieri s-a redescoperit cometa “Ison” - crezuta a fi disparuta in imbratisarea fierbinte a soarelui - atunci avem cu totii dreptul de a crede in minuni.
Este sambata, magazinele deschise, piata plina de bunatati isi asteapta cumparatorii din preajma sarbatorilor ce se apropie sau a celor care sunt deja in plina desfasurare. In acest an Hanuca, sarbatoarea luminii si a sperantei se va saluta in trecere cu Mos Nicolae, isi va amesteca stralucirea lumanarilor cu luminile colorate ale targurilor de craciun ce impodobesc orasele si satele din aceste tinuturi.
Imi intind bratele spre cer, incercand sa ating lumina cometei ce straluceste ca un nou Luceafar. Gandul imi zboara cu recunostinta la toate momentele frumoase din acest an 2013. Nimic, dar absolut nimic din ceea ce este bun in viata, nu este un lucru de sine inteles. Familia, prietenii, colegii si copiii ce mi-au fost incredintati mi-au daruit caldura si zambetul lor. Surasul lor multiplicandu-se in mine, m-a facut mai puternica, mai rezistenta la greutatile ivite. Daca puterea cuvantului ce ne-a fost daruit se poate ramifica, materializa si fauri o lume reala, atunci si cuvintele mele si-au cautat drumul in acest an spre cei din jurul meu, spre cei din inima mea, spre toti cei care-mi daruiesc timpul lor, citindu-mi randurile.
Te gandesti poate acum, cat de minuscul este acest cadou - cuvantul - atunci cand oamenii au nevoie de hrana, de medicamente, de caldura in iarna ce se apropie... Foamea de cuvinte poate fi insa la fel de mare. Vocabularul copiilor cu care lucrez este deseori atat de redus, incat si-ar putea gasi locul intre palmele lor micute. Raman astfel inchistati intr-o lume a lor, fiind lipsiti de posibilitatea de a-si transminte dorintele si gandurile. Atunci insa cand reusesc sa le deschid usa spre lumea exterioara, ma simt rasplatita prin bucuria lor. In aceasta toamna un fost elev al meu a reusit admiterea in corul operei din Salzburg si ma asteapta la spectacolul "Il Trovatore" de Verdi care va fi prezentat in cadrul Festivalului de la Salzburg in data de18 august 2014. Va canta in cor si privirile noastre intalnindu-se, vor ascunde o mica lacrima de fericire. Un eveniment care ma leagana deja de acum intr-o asteptare placuta. Trubadurul, de data aceasta in interpretarea lui Placido Domingo, isi va canta cantecele de dragoste...
Si eu mi-am scris in acest an 2013 "Cantarea Cantarilor" mele, un mic volum de lirica ce contine poezii si eseuri. Lansarea volumului "Ploaia din mine" - aparut la editura Brumar - a avut loc in data de 31 mai 2013 la Timisoara. In sala revistei Orizont, in care Uniunea Scriitorilor, filiala Timisoara, organizeaza intalnirile de vineri, m-am regasit intr-o atmosfera calda in mijlocul prietenilor mei si ai cuvintelor mele, celebrand cuvantul scris. Doar cu o zi inainte am fost invitata sa particip la aniversarea spectacolului jubiliar - 30 de ani "Noua poveste a Scufitei Rosii", pe care in anul 1983 l-am transformat rescriindu-l si creand astfel libretul muzicalului compus de Rodica Giurgiu.
Pe langa placerea de a revedea distributia de la premiera ce a avut loc in 1983 am avut astfel si ocazia de a urmari interpretarile actorilor papusari de astazi. Sentimentul de satisfactie pe care l-am avut cand am reaparut pe afisul spectacolului Teatrului de papusi Merlin, de pe care in anul 1985 - anul plecarii mele din Timisoara - am fost stearsa, este usor de imaginat.
Emisiunile "Agora Vox Plus", "Convietuiri" si Radioenciclopedia banateana" realizate de radioreportera si jurnalista Felicia Ristea de la Radio Timisoara, au adancit aspectele inedite ale acestor evenimente culturale, subliniind rolul acestor actiuni in contextul in care Timisoara doreste sa obtina titlul de "Capitala culturala europeana" in anul 2020.
Fortuna a impletit aceste evenimente literare, care mi-au fost deosebit de importante, cu fericirea de a-mi revedea prietenii sositi din lumea cea larga la intalnirea organizata la Comunitatea Evreilor din Timisoara. Lansarile de carte, concertul si expozitia de arta plastica, precum si prezentarile istorice ale monumentelor si cladirilor din oras care au avut loc cu aceasta ocazie au creat un cadru cultural deosebit al intalnirii despre care au informat in mod amanuntit ziarele cotidiene locale, revista Orizont si Radio Timisoara.
N-am sa amintesc momentele grele ale anului ce se desparte in curand de noi. Viata este asemeni unui castron mare umplut cu smochine dulci si migdale amare. Obisnuiesc, atunci cand pe limba se desvaluie gustul amarui al migdalelor, sa musc intr-o smochina... Gustul lor se completeaza si din acest amestec se naste speranta unui nou inceput. Am invatat inca de pe vremea in care am facut sport de performanta, ca infrangerile nu sunt definitive, ca este important sa stii cum sa cazi pentru a te ridica din nou.
Urmaresc evenimentele din lume si recunosc ca inca nu stiu cum sa le interpretez. Revolutii ce seamana cu razboaie civile, o lume transparenta sub ochiul lui Orwell ... acestea ar fi migdalele din cosul mondial.
Pacea ar fi smochina ... O scot acum cu speranta de a o putea savura si in anul care urmeaza ...

Julia Henriette Kakucs    12/25/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian