Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Atitudini : Deziluzia Natiunii Ford

“În Canada, politica e tare plictiocoasă si nu are farmecul din tară” îmi spunea cineva chiar la sosirea mea în Toronto. Si se părea ca avea ceva dreptate atunci.
Recent însă, toată aventura politică de la primaria din Toronto – cu Ford tinând pagîna întâi a ziarelor de vreo sase luni - rescrie cronica politică canadiană într-un mod « curat » caragialesc.
Descopăr în Ford o stranie combinatie de trăsături politice dâmbovitene: aroganta de tip Becali si ignoranta de tip Vanghelie.
Este o năucitoare anomalie pentru disciplina spatiului politic canadian. Poti fi intrigat sau nemultumit, dar niciodata plictisit. Rob Ford, ales primar în 2010, face uriase valuri în mediile de presă datorită problemelor personale spălate abundent în mediie publice.
Consumul de droguri – marihuana, cocaină, heroină - si alcool, cât si cumpărarea acestor substante interzise, condusul masinii în stare de ebrietate, văzut beat la serviciu, dar si minciuna sfidătoare – sunt definitorii pentru Ford. Spre uimirea multora, el continuă să fie alesul orasului si caracter central în sursele media. Membrii consiliului si vocile din media continuă să-i ceară demisia.
Nici vorbă, Ford consideră că rolul lui de primar e fără prihană si, pe deasupra, anuntă planuri politice personale la nivel provincial.
Continuă să fie într-o stare de negare a gravitătii faptelor care frizeaza logica. E drept, consiliul limitează substantial puterile primarului, prin votul de la mijlocul lunii noiembrie, dar Ford este încă simbolul orasului. Năucitor este faptul că toate dezvăluirile făcute de politie – ca si propriile sale mărturisiri – nu sunt încă suficiente pentru a-l elibera din functie. Singura cale prin care Ford ar putea fi dat jos este cea legală, si asta numai dacă politia are suficiente dovezi pentru a-l aduce la tribunal.

Frustrant pentru multi, Ford continuă să aiba suport public. Cunoscut pentru vehementa protectie a contribuabilului, Ford încă atrage simpatia unora dintre cetătenii torontezi. Adesea ei invoă faptul că viata privată a lui Ford nu ar putea afecta treburile orasului.
Multe i se pot reprosa lui Ford, dar în nici un caz faptul ca ar cheltui bani publici fără măsură. Dimpotrivă, primarul este cunoscut pentru ingineriile fiscale care au reusit să aducă bugetul municipal la un nivel superior celui lăsat de Miller, edilul anterior.
În 2013 bugetul orasului a crescut cu peste 12 miliarde – bani destinati pentru cheltuiele operationale si proiecte majore. Această crestere a fost generată fără a fi folosit surplusul bugetar din 2012. Câstigând simpatia multora prin stilul său direct, fără diplomatie si retorici alese, Ford propune imaginea unui gospodar cu mâinile suflecate, pus pe treabă, fara farafastâcuri.
Recordul primarului aduce în atentie câteva realizări sesizabile în ultimii trei ani.
Printre acestea sunt de remarcat politica fiscală, abordările privitoare la TTC si extinderea retelei de metrou, cât si - mai ales, după scandalul cu gunoierii din timpul lui Miller – rezolvarea relatiilor cu sindicatele. Mare păcat, ar spune unii, că talentul administrativ al lui Ford nu este dublat de o etică personală pe masură. Pentru unii etica nu contează, pentru altii ea este definitorie.

Cred ca nu pot fi dileme prea mari când e vorba de prestanta morală a liderului politic. Ford calcă mereu în picioare codul etic elementar si o va face câtă vreme are putere. Rămâne de văzut care vor fi desfăsurarile viitoare din unghiul justitiei. Pentru "natiunea ford" – cum arogant si-a denumit fanii – Rob Ford este un erou, pentru toti ceilalti este un bandit care se propune deasupra legii în sfidarea bunului simt. Ceea ce surprinde peste toate este felul în care Ford navighează printre ruinile dezastrului personal. Mai întai, se propune ca un om spăsit, gata să o ia de la capăt când mai toti îi cer să plece. Apoi, continuă să propună public imaginea de victimă si nu de vinovat.
În fine, evalueaza greselile sale cu o infantilitate de genul: "gata, mi-am cerut scuze, acum ce mai vreti?" Comportările Ford vor avea efecte nocive de durată.
Conservator prin atitudine si filiatie paterna, Ford dă o lovitură în dreapta spectrului politic, care în ultimii ani nu a venit cu politicieni carismatici si convingători. Ford este cel care loveste zgomotos în sansele electorale ale conservatorilor din Ontario.







Luiza Mureseanu    12/11/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian