Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


November 11 - Remeberance Day

Cum am mai scris si cu alte ocazii, suntem, Românii stabiliti în Canada, confruntati zi de zi cu schimbĺrile pe care trebuie sĺ ni le impunem nouĺ însine pentru a nu rĺmâne marginalizati de cĺtre socitatea din care facem acuma parte. Ducem desigur în sufletele noastre credinta, iubirea si istoria tĺrii natale, a României, dar nu este bine a ne închide în ele fĺrĺ deschidere cĺtre tara de adoptie. Iar una din aceste “deschideri” este si participarea la sĺrbĺtorile specifice locului de aici: Thanksgiving, Haloween sau Rememberance Day.

La începutul venirii mele în Canada m-a uimit macul cel rosu înfipt la butonierele tuturora, dar n-am dat atentie acestui amĺnunt. În anii urmĺtori, când i-am observat pe cei care distribuiau macii, persoane în vârstĺ, uneori invalide, care invitau cu un zâmbet cuceritor pe toatĺ lumea sĺ ia maci si sĺ verse o micĺ donatie, am început si eu sĺ contribui, fĺrĺ sĺ fi stiut încĺ nimica despre semnificatia lui.
Fiind frumosi, am strâns an de an macii în sertarul biroului ca pe o colectie de obiecte decorative.

Am asistat la o scenĺ care m-a impresionat în mod deosebit: la intrarea unui supermarket, un bĺtrânel plasat într-un cĺrucior de invalid cu o cutie plinĺ cu maci în fatĺ si o alta in care strângea banii colectati îsi etala în public imensa bucurie de a distribui acesti maci.
Veselul bĺtrânel le spunea copiilor povesti din rĺzboiul al cĺrui veteran era, iar vocea sa avea atâta haz si talent cĺ puradeii nu mai vroiau sĺ plece.
M-am oprit si eu sĺ ascult povestile lui, timp în care am observat cĺ lumea, ca sĺ nu-l întrerupĺ, se “autoservea” cu maci, dupĺ care puneau donatia in cutia de alĺturi.
Cum bĺtrânelul absorbit în povesti nu urmĺrea ce se întâmplĺ cu macii lui, la sfârsitul povestii l-am întrebat dacĺ nu se teme cĺ cineva se va servi cu maci fĺrĺ sĺ contribuie la fondul respectiv. Mi-a rĺspuns cu un zâmbet deschis cĺ nu are nici o problemĺ dacĺ cineva ia maci “pe gratis” dar cĺ el personal nu crede cĺ se întâmplĺ asa ceva, cĺci în anul precedent el a strâns cea mai mare sumĺ din toatĺ zona administrativĺ pe care o deservea.
A revenit apoi la povestile lui, de data asta despre semnificatia sĺrbĺtorii Remeberance Day si a macului care o însoteste. Atrasĺ de irezistibilul sĺu farmec, am rĺmas sĺ-l ascult.

Canada celebreazĺ Remeberance Day la ora 11 a zilei a 11 din luna a 11 a fiecarui an când, timp de douĺ minute se pĺstraezĺ un moment de reculegere pentru a onora soldatii care au murit in cursul nu numai a celor douĺ rĺzboaie mondiale, dar si în cel din Coreea, Afganistan si altele.
Data sĺrbĺtorii veteranilor de rĺzboi vine de la 11 Noiembrie 1918, când s-a semnat Armistitiul, iar numĺrul canadienilor sacrificati atunci a depĺsit 115.000, cifrĺ importantĺ la o tarĺ cu o populatie relativ micĺ, cum e Canada.

Am aflat cĺ semintele de mac pot rezista ani de-a rândul dacĺ solul nu este deranjat.
Astfel, macii au gĺsit un sol ideal pe locul cimitirului cunoscut ca “Frontul de Vest” si covoare întregi de maci acoperĺ în fiecare an mormintele soldatilor rĺpusi.
Din 1920, “Legion Branches” vindeau maci de hârtie ca sĺ asigure asistentĺ famiilor nevoiase, sa construiascĺ locuinte pentru bĺtrâni sau sĺ finanteze programe de ajutor alimentar. Obiceiul a rĺmas pânĺ în ziua de astĺzi si este modul cel mai simplu si nedureros de a recunoste contributia si sacrificiile la care au fost supusi tinerii animati de idealurile libertĺtii ale acelor vremuri, greu de imaginat pentru generatia de azi.

M-am bucurat sĺ aflu despre semnificatia acestei sĺrbĺtori si sĺ pot participa de aici încolo în mod constient la ea.
Mi-am spus cĺ, dacĺ nu voi putea vibra ca cei nĺscuti aici, voi fi totusi alĺturi de ei, ca semn de prietenie la adresa tĺrii de adoptie.
Dar cei nĺscuti aici nu sunt oare si ei tot atât de departe de evenimentele de la începutul sau mijlocul secolului trecut ca si noi, cei veniti de prin alte meleaguri? Nu suntem deci cu totii, locuitori ai acestei generoase tĺri, chemati sĺ vibrĺm la amintirea a ceea ce astĺzi pare imposibil, sacrificarea vietii pentru niste idei?

Sĺ ne oprim deci pe 11 noiembrie la ora 11 din orice activitate, indiferent unde ne vom afla, si sĺ ne gândim timp de douĺ minute la pierderile de vieti canadiene în rĺzboaie.
Si nu numai.
Sĺ ne amintim si sĺ ne bucurĺm a fi la unison cu toti cei care locuiesc si îndrĺgesc pĺmântul lungilor ierni, al nesfârsitelor preerii, al muntilor stâncosi si al pĺdurilor de artari, pĺmânt binecuvântat ce se numeste Canada.Veronica Pavel Lerner    11/10/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian