Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Garduri

Dacă în ultimii 23 de ani ne-am priceput la ceva atunci, fără tăgadă, priceperea noastră la ridicatul de garduri, de toate felurile si mărimile, ocupă un loc de cinste. Gardul nu este nimic altceva decât o opreliste în calea cuiva sau a ceva. Că e un gard din bârne si scânduri de lemn bătut de vreme, sau unul de beton, nou, cu decoratiuni mesterite, în spatele căruia stau câini de rasă si de pază, nu are nicio importantă, gardul tot o opreliste rămâne.

Garduri am pus cam peste tot, să nu ne mai vedem, să nu ne mai auzim, să nu mai putem zburda ca păsările în înaltul cerului. Am făcut din cerul de sub picioarele noastre un tărâm presărat cu bariere, mai scunde sau mai înalte, de care nu poti trece decât cu permisul. Bine că n-am săpat si transee lângă ele; nu încă…

Când eram pusti zburdam nestingheriti printre si pe munti, dealuri, văi si câmpii. Scăldatul în râuri, gârle si bălti era un episod văratec aproape humulestean. Acum nu prea mai poti că dai de garduri în spatele cărora stau oameni care ne întreabă de… permis. Si n-avem, că nu stiam de gardurile astea, noi si multe, si nu ne-am făcut documente din vreme.

Astă vară am încercat să ajung la un izvor pe care-l stiam din copilărie. Asezat la liziera pădurii, străjuit de corni bătrâni si rugi de mure, izvorul si apa sa rece si cristalină erau o desfătare de care ne bucuram noi copiii mai temerari, mici cercetasi ai dealurilor dimprejurul obstei noastre. Atunci aveam o obste; acum nu, de-atatea garduri. Fireste, n-am mai putut ajunge la el. Cârdul de garduri mi se împotrivea hotărît. Si n-aveam nici permis si nici berbece să-l străpung. Iar timp să fac un ocol de-un kilometru, de unde? Că si timpul are garduri ‘nalte acum!

În ziua de azi, gardul a îmbrăcat nenumărate forme. La intrarea într-o cârciumă urbană era scris mare: „nu avem wifi, vorbiti între voi!” Scurt pe doi, minunatele telefoane, mobile si destepte, ale minunatei lumi noi nu sunt altceva decât niste garduri clădite să ne răpească din savoarea de a ne bucura unii de altii, de Omul din noi. La fel si televizorul, calculatorul sau alte drăcii considerate miracole ale tehnicii moderne. Familii întregi isi duc traiul de seară cu seară – ca ziua sunt ocupati cu mersul la lucru, undeva departe de casă si de ai lor – înapoia ecranelor scânteietoare si zgomotoase, si înapoia peretilor, că, deh, fiecare cu camera si emisiunea lui. Ecrane-garduri si pereti-garduri!

Garduri, garduri, garduri peste tot… Într-un singur loc însă ne-am ocosit să le dărâmăm fără noimă: la marginile tării. Acolo le-am îmburdat de tot făcându-le una cu pămîntul. Poate de aia îsi permit unii, anonimi, urmăriti penal pe alte meleaguri, cu firme fără istoric ascunse după siruri nesfârsite de garduri – zi-le suveici – să vină aici si să râvnească la aurul nostru, la aurul Rosiei Montane.

Un frumos cântec, autohton si autentic, ne spune ca „dacă piere straja noastră va pieri si tara noastră.” De ce n-am lua aminte si am pune gardurile acolo unde trebuie?



Toronto / Oct 2013






Cristian Medelean    10/18/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian