Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Holy Cross - Prima Mănăstire Românească din Canada

Desi comunitatea romaneasca din Canada si-a manifestat apartenenta ortodoxa chiar de la inceputul emigratiei, prin construirea de biserici, cea mai vechie fiind cea din Boian, Alberta, infiintata la 1902, totusi nu s-a ridicat nici o manastire in toti acesti ani.

Iata insa ca, de la 1 August, ceea ce era doar un deziderat duhovnicesc a ajuns implinire, iar visul a devenit realitate prin rivna unui arhimandrit, Parintele Nicholas Giroux, convertit la Ortodoxie si atasat valorilor spirituale romanesti.

Desi nefiind roman, a reusit sa urneasca inertia si suficienta romaneasca a lui “merge si-asa”, straduindu-se, de ani buni, sa convinga credinciosii de necesitatea cumpararii unui teren, in afara tumultului citadin, pentru viitoarea manastire. Inceputurile nu au fost deloc usoare. Mi-a povestit un preot, vrednic de crezare, un lucru care, chiar daca pare anecdotic, e trist de adevarat. Cu ani in urma, Father Nicholas a organizat un BBQ pentru strangerea de fonduri, cheltuind din buzunarul sau aproape 700$. Au fost destui de-ai nostri care s-au bucurat de eveniment, mancare si bautura, insa, la urma, “donatiile” erau sub 100$. A fost cel dintii soc si prima initiere in manierele balcanice ale multora dintre noi.

Dar Parintele nu s-a descurajat, tenacitatea, perseverenta si smerenia fiind calitatile necesare unui bun calugar. In viata Parintelui Cleopa se povesteste ca dorinta de-a intra in monahism i-a fost incercata de duhovnicul Sihastriei, Ioanichie Moroi, care l-a pus sa ciocaneasca cu un bat intr-un bustean la poarta manastirii timp de 7 zile. Si Father Nicholas a trebuit sa ciocaneasca aproape 7 ani la poarta inerta a inimii multora pina cind a adunat fondurile necesare pentru cumpararea unui teren remarcabil, aflat in apropierea zonei turistice Hockley Valley Resort (Caledon). Pe 1 August s-a oficiat prima sluba de sfintire a locului, iar de-atunci s-au depus eforturi sustinute pentru reabilitarea cladirilor si transformarea lor adecvata. Oameni cu suflet mare si entuziasti au lucrat pentru acest scop nobil, dedicandu-si zilele de concediu sau weekend-urile.

Dar cum orice lacas de cult nu se desavirseste decit numai prin prezenta credinciosilor, dau adresa exacta a Manastirii Sfanta Cruce: 308328 Hockley Road, Mono Mills (la Nord Est de Orangeville), ON, L9W 6N4, Tel.: (519) 942-3489, Web: http://www.holycrossorthodoxmonastery.com.

Manastirea are hramul Inaltarea Sfintei Cruci (14 Sept.), si este pusa si sub ocrotirea Sf. Cuvioasei Parascheva (14 Oct.), avind si o racla cu moastele mai multor sfinti. Slujbele se fac in romana si engleza, Father Nicholas fiind ajutat de ierodiaconul Mardarie, venit din Romania. Istoric vorbind, Holy Cross este cea dintii manastire romaneasca infiintata in Canada, insa in cumpararea unei proprietati a fost devansata de manastirea Acoperamintul Maicii Domnului din Quebec, infiintata, spre rusinea noastra, tot de un alt convertit la Ortodoxie, Parintele Cyrille Bradette.

Celor sceptici ii indemn asemenea Apostolui Filip, care la indoiala Apostolului Nathanael ca noul invatator poate aduce ceva bun din Galilea, i-a spus: “Vino si vezi!” (Ioan I, 44-51). Veniti si vedeti si cunoasteti puterea harului, bucurandu-va de frumusetea culorilor toamnei in aceasta noua gura de rai, inconjurata de padure si pajisti frumoase.


Cristian-Bogdan Stoenescu    9/20/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian