Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pastila de weekend : Mistere ? Minuni ! Normalitati !

E clar ! Actualul proiect Homo sapiens (3) nu ne apartine. Oare de ce tot ne mirăm, ori de câte ori găsim dovezi în acest sens ? De ce nu acceptăm realitatea si să ne trăim segmentul de viată hărăzit în canoanele date în cartea cărtilor ? Pentru a trăi, cât de cât, normal.

O altă prietenă de pe Strasse FB este socată, făcând referire la cazul Arsinel. „Cineva sustinea că i s-ar fi găsit mai repede un rinichi pe motiv că este vedetă. Socantă mi s-a părut afirmatia lui Mădălin Voicu. Că Arsinel este o vedetă si era normal să se procedeze asa. Cum poate să spună asa ceva? Meritocratia presupune multe lucruri, dar în niciun caz dreptul la viată, nu se dă pe acest criteriu. Dreptul la viată îl dă doar Dumnezeu.”
De fapt, asta a si fost. Să mă explic. După declaratiile medicilor a fost pură întâmplare. Chiar dacă, să zicem, că s-a pus problema săririi peste rând, nu se găseste usor un organ de transplantat. Nici în Occident, dar mai ales în România. Mai mult, să zicem că a existat acel rinichi, în acel moment zero, mai trebuia să fie si compatibil cu organismul primitor ! Sunt prea multe lucruri care să se potrivească într-un timp atât de scurt. De aceea, zic: A fost gândul lui Dumnezeu, realizat prin îngerasul personal al lui Arsinel.

Paulo Coelho a descifrat destul de bine astfel de lucruri misterioase. Frumos spus, de altfel, pe întelesul tuturor în cartea cărtilor, Biblia.
Nu un papagal, printr-o „celebră” planetă trasă la bâlci sau în centrul istoric, ne stabileste segmentul de viată hărăzit de Dumnnezeu, ci noi însine. Asa e conceput programul, nouă nu ne rămâne decât să-l respectăm. În cadrul libertătii total acordate.
E un mister, pe care, personal, l-am înteles târziu.
Mama a fost operată, la 59 de ani, de cancer. Ultimul stadiu. Toate pacientele, colegele ei de salon, diagnosticate identic, au decedat în următorul an. Asa cum a prezis medicul. Mama, nu. După sase luni a fost la control. „- Coană preoteasă, e bine !”
Tatei i-au spus că o mai duce un an-doi. Câtă precizie ! La controlul de 3 ani, medicii erau contrariati ! La cel de 5 ani, medicii i-au comunicat solemn, în grup, coanei mari că nu va mai muri de cancer. Mama a mai trăit 31 de ani după operatie, fără a mai fi o zi internată în vreun spital. Si-a continuat viata, în stilul ei obisnuit, încă 11 ani după moartea tatei. Îngrijind până în ultima clipă de gospodărie. Singură. Gospodărie mare cu găini, pisici, câini, livadă, vie !...
Interesant ! Tata îmi spunea, când eram adolescent, că va muri tânăr. Tot asa de la o planetă, pe care o trăsese, alt papagal, la bâlciul de la Vaslui. A trecut în nefiintă la 86 de ani.
Toate la timpul lor !

Cum circulă stirile. Stim, cu totii, cum a murit. Fulgerător. Mama Monicăi Gabor (fostă Columbeanu) lovită de o stâncă. La cererea ei (sic!), soferul microbuzului a oprit undeva pe Cheile Oltetului. Pentru a face poze. Cu o zi înainte, ne informează DC News, turistii au fost la Monastirea Frăsinei (com. Muereasca, jud. Vâlcea). Până aici nimic neobisnuit.
Doar că, lăcasul de cult este sub semnul avatonului.
Sună ciudat. Cuvântul !
Avaton - lege-hotărâre prin care se interzice accesul femeilor într-o monastire ortodoxă.
Este rânduiala sfântă a tuturor asezămintelor de cult din Muntele Athos.
Monastirea Frăsinei este singura cu acest regim din România, nefiind, singura din lume. Avatonul functionează si la Monastirea Sfântul Sava cel Sfintit (Mar Saba din pustiul Iudeii , Israel ) sau la Monastirea Sfântul Visarion (Dosikou, Grecia). Până în anul 1948, toate monastirile grecesti de la Meteora s-au aflat sub semnul avatonului.
La vreo doi kilometri mai jos de poarta monastirii, se afla un avertisment. Piatra de legământ originală se afla în prezent în Casa Memorială a Sfântului Calinic. Sunt gravate în chirilică (limba bisericii în acele timpuri), atât binecuvântâri pentru femeile care vor păstra acest legământ, cât si blesteme pentru femeile care vor sfida avertismentul.
"Acest sfânt locas s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinti monahi si, fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vietuitori acolo, de aceea sub grea legatură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece, să fie sub blestem si toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbavia si tot felul de pedepse, si iarăsi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu si a smereniei noastre si să vină asupra lor tot fericitul bine. Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ianuarie 1867."
Rânduiala asezământului monahal mai cuprinde, interdictia de a se mânca carne în monastire si de a se face slujba de la miezul noptii până dimineata. Aspre rânduieli, care nu sunt la îndemâna oricui.
La vreo doi kilometri mai jos de monastire s-a construit o biserică nouă si câteva camere de oaspeti, destinate femeilor, pentru slujbe si pentru spovedanie. La acest metoc al Monastirii Frăsinei cazarea si masa sunt gratuite. Tocmai pentru a se evita ispita sfidării rânduielii !


Asa cum am anticipat, proiectul Rosia Montana a fost stopat. Cele 500.000.000 tone de steril pe un perimetru de până la o adâncime de 400 m vor rămâne acolo.
Unii, spun că în spatele miscărilor de stradă a fost x sau y ! Ce mai contează ? Principalul e că protestatarii obtin ceea ce au dorit. Presiunea străzii, de care avea nevoie guvernul si parlamentul, si-a făcut efectul. Dosarul exploatării cu cianuri la Rosia Montana pare închis. Punct. El îsi va urma cursul firesc în Parlament, dar cu rezultatul scontat. Chiar dacă vor fi plătite despăgubiri. Nu mai contează. „Puterea şi fericirea unui stat se află în puterea şi fericirea mulţimii, adică a naţiei." spunea Mihail Kogălniceanu.
Cu sigurantă, liderii protestatarilor, viitori lideri politici, vor prezenta solutii fiabile pentru depoluarea zonei de cianuri si pregătirea ei pentru turism sau alte investitii, ca să scoată din sărăcie locuitorii acelor plaiuri.
Ei au, acum, o uriasă responsabilitate fată de acei oameni.
Ultima oră ! Sensei Monica Macovei declară că în conformitate cu legile în vigoare, licenta de exploatare, detinută de Rosia Montană Gold Corporation, a expirat, iar acordul de mediu despre care se vorbeste în aceste zile trebuia dat ... in urma cu 12 ani.
"Licenţa nr. 47/1999 era, însă, pentru mina veche, exploatată de Minvest (statul român) şi închisă în 2006. Pentru noul proiect minier pe care îl promovează RMGC, perimetrul a fost modificat de câteva ori, astfel că toate operaţiile de explorare, cercetare arheologică, descărcări de sarcina arheologică, certificat de urbanism etc. se bazează pe un perimetru ilegal. Logic, asta înseamnă că pentru noul proiect nu există licenţă de exploatare".
Ca să vezi pentru ce ne strofocăm de vreo două săptămâni pe toate bulevardele !?! Vorba lui Badea: Noaptea mintii ! Cum au studiat, oare, liderii protestatarilor, care ne-au pus pe jăratec, dosarul Rosia Montană ? Sau o fi vreo gulgută de-a domnisoarei Monica ?

Bătăliile pe scena politică sunt tot mai dure. E si multă intoxicare la mijloc, cu sintagme rupte din context, apoi aruncate în media pe post de adevăruri. Totul e ca liderii USL să nu cadă în capcana serviciilor si a adversarilor. Dacă nu vor duce la capăt programul propus până în 2016, vor dispărea, ca partide, de pe scena politicii românesti. Să nu se amăgească că va mai rămâne vreunul. Să tină minte si Ponta si Antonescu ! PDL-ul a scăpat ieftin !

Constat că unii jurnalisti au luat-o razna ! A câta oară ? Consideră victoria asupra nationalei de fotbal a Ungariei drept una istorică ! Să fim seriosi ! Pe unguri i-am bătut permanent de decenii bune. E o victorie absolut normală.
Ar fi fost o victorie istorică pentru unguri. Dacă ne băteau !
Asadar, piesa istorică Posada s-a montat într-o nouă versiune.
Felicitări regizorului !
Uneori, fotbalul se întoarce la origini !?! Amintesc doar episodul războiului, de o sută de ore, din 1969 dintre Honduras si Salvador. Încheiat cu numai putin de 3.000 de morti. Sau meciul din 29 mai 1985 de pe stadionul Haysel dintre Juventus si Liverpool terminat cu 39 de morti si sute de răniti.
Putini stiu că, în străvechime, jocul cu mingea se termina cu exterminarea adversarilor. La propriu. Englezii sunt cei care au civilizat „jocul” dându-i si un nume, devenit în zilele noastre o mare afacere, atât prin spectacolul oferit maselor, cât, mai ales, prin vânzările de sclavi numiti, pompos, fotbalisti profesionisti.
Am asistat la o agresivitate, fără precedent în România, a suporterilor nationalei Ungariei.
Au fost lăsati să-si dea arama pe fată ! Au fost fotografiati, filmati, imaginile fiind difuzate pe întreaga planetă ! Să vadă lumea si să judece mesajele „prietenesti” si modul barbar în comportament.
Să nu ne amăgim ! Si noi avem specimene asemănătoare.
Cea mai dulce răzbunare a fost calitatea jocului si scorul la finalul meciului.
În ceea ce priveste meciul cu turcii nu avem ce jeli ! E greu să depăsesti un stat cu 75.627.384 de locuitori. Aria de selectie e de de aproape patru ori mai mare. Turcii, ca si italienii, englezii, francezii, spaniolii au mentalitate de imperiu.
Cu astfel de natiuni e greu de luptat. Unii dau exemple cu Uruguay. Uruguay-ul are structură de trib, ca si olandezii, croatii ... Cu triburile nu te joci. La ăstia ori, ori ! De aceea, comparatiile nu-si au rostul dacă nu tinem cont de caracteristicile fiecărei natii.
Mintea scurtă a românului ! Vă amintiti principala clauză contractuală pentru antrenorul Piturcă ? Să construiască o echipă, care să se califice la Euro 2016 si nu la mondialele din Brazilia. Credeti că o echipă natională se face în doi timpi si trei miscări ? Acum, după ce componenta si sudarea echipei nationalei sunt aproape finalizate e usor să vină altul si să continue.
De comentat, comentăm la nesfârsit. La fel ca si cu programul USL.
Asta e conditia noastră. Noi, suntem români !

Pilula destresantă

Doi politisti intră într-o librărie. Vânzătoarea:
- Ce-i băieti, plouă afară ?...


Sergiu Gābureac
VIZITAŢI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130
Bucureşti - 39

Informatia, o problemă ?
O rezolvăm împreună.Sergiu Gābureac    9/14/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian