Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Festivalul George Enescu : Exceptia drept confirmare a idealului

Accademia Nazionale din Santa Cecilia este, pentru muzicienii români, un reper important al multor cariere artistice, fapt de natură a influienta si receptivitatea melomanilor nostri fată de productiile interpretative apartinând Corului si Orchestrei ilustrei institutii.

O reascultăm, după septembrie 2011, si în actuala editie, condusă de personalitatea de maestru international a lui Antonio Pappano, cu două programe diferite. Mai întâi muzică de Ravel, Enescu si Dvorak, iar în seara următoare, de joi, în momentul culminant al omagierii bicentenarului Giuseppe Verdi, cu impresionantul Recviem. Excelenta caracterizează evolutia orchestrei, capabilă prin performanta calitătii sonore (în special compartimentul coardelor) să ridice nivelul auditiei muzicale în Sala Mare a Palatului, adesea discutabilă în alte împrejurări. Probabil că Antonio Papano este autorul acestei perfomante, cu vibratie emotională meridională. Pentru muzica lui Ravel si a contemporanului său Enescu, discursul lui Papano pare să-i apropie, pornind de la imaginea acvatică din miniatura impresionistă si urcând la poemul apelor, enescianul Vox Maris. Impresionantă desfăsurare (excelent tenorul Marius Vlad Budoiu, ca replică vocală a corului) ce dovedeste că Papano a înteles mesajul lui Enescu. Finalul primului program, cu Simfonia nr. 9 “Din lumea nouă” de Antonin Dvorak a fost emotionant, cu volute poetico-dramatice expresive (mai ales în superbul Largo) demne de evenimentul la care am asistat.

Recviemul verdian în care dirijorul Papano a selectat un cvartet solistic pe măsura capodoperei – Ludmila Monastirska, Ekaterina Semenciuk, Salmir Pirgu, Rene Pape - a rezonat la unison cu idealul capodoperei în veriunea Orchestrei si corului dell’Accademia Santa Cecilia. În traditia muzicală italiană, creatia lui Verdi este un monument filosofic si artistic pe care, la fiecare auditie, îl percepem prin importanta sa ca mesaj de credintă în valorile umanitătii. Suntem convinsi că, pregătind cele două concerte din cadrul Festivalului, maestrul Antonio Papano si ansamblul pe care îl conduce ca dirijor si director artistic au dorit să aducă în România toată nobletea spiritualitătii italiene, de care dintotdeauna am fost legati ca faptă si afinităti. Evenimentul are această încărcătură de noblete si afectiune, răsplătită de ovatiile publicului.


Grigore Constantinescu    9/12/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian