Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Festivalul George Enescu : Sostakovici versus Ceaikovski

Cu o istorie centenară, Pittsburgh Symphony Orchestra ocupă unul dintre primele locuri în viata muzicală nord americană, realitate explicabilă si pentru invitarea ansamblului la editia Festivalului enescian. După Capela de Stat din Berlin, iată un nou colectiv orchestral venit, sub conducerea directorului său artistic, dirijorul Manfred Honeck, cu dorinta de a-si obtine pretuirea publicului românesc. Acum, o seară muzicală totusi nu lipsită de probleme, în sensul potrivirii aprecierilor europene cu maniera de abordare stilistică americană. A fost preocuparea celor care, ascultând Concertul nr. 1 pentru pian si orchestră de Ceaikovski, urmăresc modul de realizare în conceptie si comunicare, ce le poate aduce sau nu satisfactii. Muzica marelui romantic rus este cunoscută la noi drept un discurs poetic, expresiv si emotional, triadă ce lasă în planul secund performantele de ordin tehnic. Orchestra simfonică din Pittsburgh pare că este mai putin receptivă atitudinal la această muzică impulsiv romantică. Nici vedeta serii, pianista de origine chineză Yuja Wang, de asemenea. Cu un sunet “voinic”, potrivit cu sala, si o derulare performantă a tehnicii, de alură cvasi-sportivă, solista aleargă pe traseul tempourilor, se ascultă percutând claviatura, dialoghează la concurentă de viteză cu acompaniamentul. Iar muzica lui Ceaikovski trece, în aceste conditii, în plan secund. Suplimentul acordat de Yuja Wang, un vals de Chopin, nu mi se pare suficient pentru a sugera iluzia romantică pe care o asteptasem.
De interes, pentru alcătuirea programului de Festival, a fost Simfonia nr. 5 în re minor de Sostakovici, cu care Manfred Honeck si-a antrenat muzicienii într-o aventură spectaculoasă. Ceaikovski, mai îndepărtat temporal de ei fată de Sostakovici, crează împrejurări de executie potrivite unei orchestre moderne, deschisă contrastelor, alternând planuri de poezie si spectacol sonor. Am urmărit unitatea coardelor, calitatea suflătorilor de lemn, deosebite de agresivitatea alămurilor, definind lucrul de studiu cu dirijorul. Rezultatul este mai convingător si oglindeste generic maniera americană de interpretare simfonică, deosebită de cea a ansamblurilor europene. Cunoastere, comparatii, edificări de opinii, iată rezultatul acestei noi întâlniri muzicale, din care fiecare element component, creatie si interpretare, dă de gândit “pro sau contra”. Perspectiva artistică a lunii septembrie ne promite numeroase astfel de subiecte pentru discutii din care si organizatorii au de învătat.

Grigore Constantinescu    9/4/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian