Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Festivalul George Enescu ; Un mare spectacol Mozart - Verdi

A doua întâlnie cu Capela de Stat din Berlin justifica asteptările din partea publicului care-i astepta evolutia cu un prestigios duo pianistic: Radu Lupu si Daniel Barenboim. Asumându-si îndatoririle sefului de orchestră, Daniel Barenboim s-a antrenat si–n replicile cu partenerul său, asa cu le propunea Concertul nr. 10, pentru două piane de Mozart. Cei doi muzicieni au demonstrat o relatie de antantă, cu contributii tematice, ritmice si de tempo. Subliniem mai ales calitatea unitătii stilistice a discursului acompaniat de orchestră. Poate, în parametrii sonoritătii cerute de partitură, spatiul Sălii Mari a Palatului nu le-a ocrotit întocmai intentiile, lăsând să se piardă unele detalii ale ambiantei expresive. Am înteles mai bine schimbul de proportii mozartiene în cele două suplimente preluate din Sonata pentru două piane a mareului vienez. Nu este un spectacol această muzică, ci o conversatie la care asistăm ascultând, nimic mai mult, căci probabil duoul Barenboim-Lupu are multe a-si spune, depăsind indiscretia asistentei.
Cele patru Piese sacre pentru cor si orchestră de Verdi aduceau în partea a doua a programului o muzică sobră, scrisă cu stăpânie a polifoniei si cunoastere a orchestratiei de sorginte arhitectonică monumentală, dedicată elevatiei mistice. Corul Filarmonicii bucurestene (maestru de cor Ion Prunner) ne-a dat satisfactia unor superbe incantatii (solistă soprana Laura Chera) alternate cu recitative nu lipsite de dramatism. O oarecare dificultate în audierea si întelegerea unei lucrări mai greu accesibile a fost compensată de suplimentele oferite de Capela berlineză si dirijorul Daniel Barenboim. Cele două Preludii din muzica operei La Traviata au sondat expresiv contemplarea poeziei tragice a destinului Violettei. Apoi, pentru a rima cu doritul triumf final, Uvertura verdiană la Vecerniile siciliene a impus geniul de simfonist al marelui sărbătorit, capabil să înalte spectaculos decorurile sonore ale dramei, în fata martorului uimit că nu stie ce-l asteaptă. Astfel, Capela de Stat din Berlin a părăsit scena însotită de binemeritatele ovatii menite a multumi artistilor germani si dirijorului pentru darul făcut nouă.

Grigore Constantinescu    9/4/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian