Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Nicolae Herlea, un miracol al artei lirice românesti

Marele artist liric Nicolae Herlea este sărbătorit de către toti iubitorii muzicii pentru fiecare răstimp adăugat vârstei sale, ajunsă acum la 86 de ani ( n.n. : nascut la 28 august )

“Nicolae Herlea este pentru România ceea ce Saliapin a însemnat pentru Rusia” – iată cuvinte emblematice apărute în cronica timpului, reprezentând succint imaginea unei personalităti cu aură legendară.

Cine a avut, ca mine, privilegiul să se afle cândva în preajma artistului, a fost desigur impresionat de extraordinara sa modestie, proprie numai acelor oameni pentru care atingerea idealului nu reprezintă un scop în sine, ci împlinirea spirituală a propriului crez în frumos, bine si cinste. Maestrul Nicolae Herlea, aplaudat pe cele mai mari scene ale lumii, are căldura si iubirea prin care relatiile sale cu oamenii devin firesti, apropiate și necesare. În componenta personalitătii sale am descoperit astfel primordial deosebitul respect manifestat fată de artă, fată de artisti.

Dincolo de distinctiile care, încă din perioada afirmării sale de tinerete, i-au deschis drumul spre faima mondială, poate că principala cale urmată, în ascensiunea spre măiestrie, a fost reprezentată de propria sa lucrare asupra desăvârsirii artistice, a slefuirii glasului, pe care Nicolae Herlea mărturisea că îl consideră “darul lui Dumnezeu”.
Respectându-si înzestrările, cunoscând mesajul care i-a fost încredintat si iubind vocatia de interpret liric, Maestrul a înaintat, într-o spectaculoasă ascensiune, cucerind cu o rapiditate impresionantă treptele succesului mondial.

Poate fi surprinzător că vorbim, în astfel de împrejurări, despre strategie, într-o asemenea istorie a carierei sale ? Ar fi astfel, numai dacă despărtim artificial si rece, asemenea unui calcul, gândul propriilor evaluări, de implicarea neconditionată, emotională a interpretului.
Asa ceva nu s-a întâmplat însă cu Nicolae Herlea, care privea fiecare spectacol al său drept un virtual eveniment.

Enumerarea, chiar fugitivă, a prezentelor lui Nicolae Herlea, în alte teatre decât cele românesti, corespunde aproape cu o sinteză-inventar a existentei celor mai prestigioase scene lirice ale secolului XX. Vraja artei Maestrului este una dintre bogătiile spiritualitătii noastre nationale.
Descrierea acestei voci inconfundabile este aproape imposibil de concretizat în cuvinte, chiar dacă s-ar folosi un limbaj poetic de filiatie eminesciană.

Toate acestea fără ostentatie, cu o noblete a firescului proprie doar celor care au primit, prin gratia divinitătii, harul si si-au înteles misiunea, de a sluji Arta, Muzica lirică si Tara, sub o deviză care ar putea fi formulată astfel – Per aspera ad astra !Grigore Constantinescu    8/27/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian