Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme : Vive la difference !

Stau câteodată de vorbă cu omul ăsta – si ne cunoastem de mult timp –, dar, de fiecare dată, în preajma lui, simt o neliniste. Nu îl urâsc si nici nu pot spune că îmi este drag, asa cum deseori îti explici prietenia unuia. Incerc adeseori să definesc ce anume mă îndeamnă să stau departe de el, dar în zadar. De multe ori, mă condamn pe mine însumi cu învinuirea potrivit căreia as fi un tip invidios. Dar mă scutur repede si alung fantomaticul gând.

Am să îl numesc Radu, dar, cum si el citeste Observatorul nostru, sper că se va regăsi curând si mai sper că nu mă va evita pe viitor. Poate că l-ati întâlnit si dumneavoastră. Este tipul omului care stie tot. El te va contrazice pentru orice, fie că este vorba de politică, de economie, lună si stele, de sport sau despre relatiile cu sexul opus. In ultima noastră discutie, nu stiu cum a venit vorba, dar se discuta despre sinceritatea prietenească.

Un bun prieten “trebuie să fie ca un câine credincios”, afirma el. Si apoi o disertatie despre sinceritatea si credinta proverbială canină. Ce nu a înteles el si nu a avut răbdare să mă asculte, este faptul cunoscut : câinele este credincios omului, dar nu e prieten sau credincios în relatiile cu alti câini.

Altădată, la un pahar de vorbă, a adus vorba despre personalitatea sa. Am recunoscut si stiu că e adevărat, omul a învătat mult si multe, căsătorit, departe de a fi un ageamiu, si s-a adâncit într-o discutie despre avantajul de a fi inteligent. Hei, asta e o chestie de interpretare. Fiecare om se crede mai inteligent decât semenii săi. “Eu sunt întotdeauna cu un pas înainte fată de altii”, se lăuda vis-a-vis-ul meu. Eu sunt diferit...Aici mi-a căzut fisa. Vrea să fie diferent. Diferent ? {n ce măsură ? Ce stii tu nu stiu altii, dar poate că nici tu nu stii ce altii au uitat demult. Si i-am spus-o.

Cred că tocmai acest cuvânt este cheia. Trebuie să fim diferenti ? Mai acătării decât am fost creati si destinati să ne dezvoltăm în societate ? Depinde de personalitatea fiecăruia dintre noi. }i am alunecat pe filosofia unei discutii despre avantajele si tarele diferentei dintre oameni. {ncercând din răsputeri să fii diferent, trebuie să renunti la o serie de calităti pozitive. Devii opozitionist, controversial, cu greu admiti că te afli într-o societate armonioasă – si nu admiti usor opinia altora. Te afli, dintr-odată în situatia unui proscris, a unui snob, diferent de oamenii cu care te înconjuri. Este o maladie ? Nicidecum. Dar oamenii, prietenii pe care îi mai ai, simt că esti un om dificil si, încet-încet, pornesc să te ocolească.

Desi nu mă văd cu el prea des – si din relatarea mea de mai sus ati înteles de ce – ne-am revăzut nu demult. El e înalt, parcă domină pe cei din jur si are ochi scrutători. Nu m-am asteptat să îl întâlnesc si se face că alti amici de-ai mei îl cunosc bine pe acest Radu. Ba unul dintre ei mi-a spus fără să ezite, desi stia opinia mea : “Ai vorbit cu Radu ? Este formidabil. El deschide orice discutie si antrenează atmosfera…”

O zăresc într-un colt pe sotia lui si mă grăbesc să-i dau binete. Nici nu am apucat să mă strecor cu un pahar în mână, printre musafiri, că Radu a fost lângă noi. “|i-am spus că eu sunt cu un pas inainte”, m-a apostrofat el. Sotia lui i-a aruncat o privire de vultur si mi-a explicat, scuzându-se, că Răducu al ei nu s-a schimbat cu nimic de când îl stiu eu. Ajunge să se ia la hartă din poate te miri ce cu oamenii dinprejur, opiniile lui sunt definite si dă lecturi celor care au răbdare să-l asculte. Ati întâlnit un asemenea tip ? Sau, mai bine, l-ati întâlnit în calea voastră pe acest Radu ? El vrea să fie diferit, se ia la hartă cu socrii, cu prietenii, cu colegii de lucru - si, mi-a mărturisit nevasta lui, e de nesuportat nici acasă.

Radule, dacă citesti aceste rânduri, consideră-mă pe mine, un om mai vârstnic, ca fiind un sfetnic al tău. E firesc să vrei să fii diferit, dar e normal să amalgamezi totul, toate ego-urile tale în the “melting pot” acceptat ; strecoară-te nevăzut si vei striga la unison cu toti
“Vive la difference, Trăiască diferenta acceptată de semenii tăi !”



Thornhil ON / aug 2013







Harry Beer    8/26/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian