Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Maestrul Dan Grigore la 70 de ani

Ne aflăm, la 6 august 2013, într-un moment când marele artist Dan Grigore este sărbătorit pentru împlinirea a sapte decenii de viată.
Pregătindu-ne pentru această aniversare, neîndoios m-am gândit că, de-a lungul timpului ce a trecut, am fost un martor ale existentei sale de muzician, că adesea am participat la dialogul interpretului cu publicul, încă din anii debuturilor carierei.

De la primele evenimente ale Festivalului international „George Enescu”, renumele său nu a făcut decât să-si cucerească, moment de moment, prestigiul.
Melomanii îi admirau talentul în curs de afirmare, succesele ce acumulau, rând pe rând, victorii nationale si internationale, greu de relatat în cuprinsul a peste o jumătate de secol de carieră. Neîndoios, noi l-am urmat si revăzut în diversele ipostaze ale carierei concertistice, oferindu-i aplauzele si asteptând momentul „de dup㔠piesa solistică, atunci când urma surpriza bisului.

Un dialog de timpuri și bune-voințe, așa cum se clădesc momentele de antantă cordială între artist și public, căci Dan Grigore este prețuit și iubit pentru darul clipelor sale frumoase pe care le primim.
Le-am purtat în memorie, alături de marile și spectaculoasele partituri simfonice cu care și-a meritat gloria în asemenea reîntâlniri benefice ale maestrului care a ajuns acum la maturitatea pianistilor de înalt renume.

Observându-i evolutia, nu puteam trece cu vederea modul în care Dan Grigore alege cu mult discernământ moral și artistic condițiile în care cântă,în care trăieste înconjurat de oameni.
Exigența, pentru a obține maximum, o manifestă față de colaborări, de condițiile calității desfășurării fieărui moment și, firește, față de el însuși. Așa cum spuneam, muzica aleasă în orizonturile repertoriale ale atâtor decenii îi oferă certitudinea criteriilor elitare ale prezentelor sale în fața ascultătorilor: un cânt de liniște olimpiană, în care au fost adunate spre esență experiențele întregii sale existențe de artist.

Evocăm un discurs de estetică a purității, despre care un compozitor francez contemporan, Pascal Dusapin, spunea că este de fapt discursul esenței emoționale ca sens al muzicii.
Fiindu-i aproape ca etapă existențială, înțeleg că și pentru Dan Grigore acesta este timpul celui care privește cu mare înțelegere actualitatea și posteritatea, dăruindu-ne muzica dintotdeauna. Multe din observațiile de urmărit la un pianist, demonstrația de velocitate sau cea a temperamentului spectacular nu ne mai sunt utile, căci Dan Grigore rostește sunetul și comunică ideile dintr-o perspectivă extrem de personală, care marchează drumul unei înțelegeri superioare, ce nu se bazează pe detalii, ci făurește întregul.

Întâlnirea cu Sergiu Celibidache, de acum aproape două decenii, s-a transferat asupra sa ca semnificație, misiune și mesaj adresat oamenilor prin muzică.
Omagiul adus de cei care l-au ascultat pretutindeni, în tară sau în lume, este destinat a sublinia momentul actual existetei acestui septuagenar cu carieră în derulare, încununat de aura de lumină a unei personalități, valoare unică a timpului nostru, model de frumusețe a gestului creației perpetue. La saptezeci de ani, Dan Grigore este un nume de onoare al contemporaneității noastre.






Grigore Constantinescu    8/6/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian