Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sublinieri : Longmire

Umblând pe canale- după bunul obicei al nervilor sâcâiti de ineptiile imaginilor fără „fond” care, fie că ne tin în chingile unei realităti insuportabil bântuită castastrofic, fie că ne oferă pe „tava curiozitătii” o lume apocaliptică în care elementele extraterestre par a fi cele mai putin nocive – descopăr un filmulet TV, un serial -aflu- iesind din tiparele la modă doar prin acea atingere terestră care se implică firesc, normal, omenesc.

Se cheamă Longmire si a debutat în iunie anul trecut ca divertisment estival pe A&E, Fox readucând în atentia amatorilor o lume pe care o stim rămasă undeva în istoria mai veche sau mai nouă a Americii populată mitic de eroismul uneori real alteori dubios al „călăretului singuratic”- cowboy-ul.
Si m-am „oprit” .

Si ca să fiu sinceră, cred că de la asta „mi se trage” : aveam 6-7 ani - dacă-mi adunc aminte bine - când mama s-a înduplecat să mă lase – în compania unui văr cu vreo doi ani mai mare - la „Buffalo Bill si indienii” , western, evident, la care am stat fascinati în trei reprize urmate firesc de scatoalcele materne acordate cu generozitatea spaimei – traduc astăzi – dar, sigur, fără a avea efectul scontat.
Pe urmă, pasiunea puerilă s-a amplficat si, mai ales, s-a instalat definitiv fabulând despre o lume către care, de ce să nu zic, m-am uitat cu jind, dar de care , vezi bine, m-am apropiat.

Interesant cum slăbiciunile (de-o viată) se „tin” după noi cu insistenta posibilului chiar dacă stim că-i numai iluzia lui...
Longmire e o astfel de iluzie cu atât mai dificil de acceptat cu cât prezenta ei, azi, pare anacronică, un fel de relicvă umblătoare într-un univers încarcerat, pus la index de civilizatia „în mars” –ca să folosesc un termen defunct, dar surprinzător de real.

Conventia narativă cere western-ului o formulare anume, un ansamblu schemaric în care cowboy-ul, calul, pistoalele, indienii, saloon-ul – cu incomparabilul pian mecanic - se înscriu într-un peiaaj specific, deschiderile largi ale desertului ori labirintica structură a pădurilor conditionează o existenta în care supravietuirea este primordială.

Conventia, dar Longmire nu-i deloc conventional.
Suntem în Wyoming, într-un imaginar Absaroka county, unde timpul pare suspendat, incremenit intr-o simbiotică exaltare a ceea ce „a fost” si ceea ce –de fapt- este, spatiul of” big sky country and snow-capped mountains.” ne trimit înapoi asa cum prezenta asfaltului si a SUV-iurilor ne repune în „pâinea zilnică...Longmire nu-i cowboy, e sheriff.
Ceea ce mi s-a părut imediat interesantă a fost aceasta idee a înscrierii unei lumi aproape dispărute în aceasta invazie urbană în care ne complacem .

Eroul serialului, Walt Longmire, nu-i cowboy, e sheriff, trecut bine de prima tinerete si „He drives a truck. He doesn’t ride a horse or walk” ...e un politist modern, am zice, dar care conservă - cu bună stiintă sau pur si simplu instinctual - un mod de a fi trecut în arhivele timpului pierdut, dar către care ne aruncăm privirile curioase ori chiar nostalgice.
Zice interpretul lui Longmire, actorul australian (?) Robert Taylor: „I just love the character. I think he’s a really interesting guy and he’s his own man. He’s just a bit different from most other characters you come across. If he didn’t have his daughter, he’d just go up in the woods with a book, probably a copy of Dante’s Inferno, a bottle of whiskey, a rifle and never come back. He’s a bit of a loner and I like that.”

Dacă citim genericul constatăm că vizionăm un „crimes drama” ceea ce nu-i deloc eronat dar nu suficient. Intreaga structură conflictuală se învarte în jurul unei vechi animozităti - ca să maă exprim moderat - aceea dintre albi si indieni, primii aflati la ei acasă, ceilalti în rezervatii a căror tentaă independentaă nu-i scuteste de frecventa crimelor care caracterizează epoca în care trăim si lui Walt Longmire – împreună cu o echipă interesant alcătuită – îi revine sansa nu numai de a rezolva eventualele enigme, dar si aceea de a reinterpreta conflictele posibile.

Ar fi multe de spus despre filmuletele astea de luni seara (la 10pm) poate numai pentru că încearcă o formulă interpretativă neobisnuită fără a avea pretentia rescrierii istoriei asa cum se întâmplă mai mereu în zilele noastre.
Poate vă va plaăcea să-l vizionati.

N.B. Serialul acesta este inspirat de romanele unui scriitor de succes din Wyoming, Craig Johnson.





Maria Cecilia Nicu    6/26/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian