Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sublinieri : Longmire

Umblând pe canale- după bunul obicei al nervilor sâcâiti de ineptiile imaginilor fără „fond” care, fie că ne tin în chingile unei realităti insuportabil bântuită castastrofic, fie că ne oferă pe „tava curiozitătii” o lume apocaliptică în care elementele extraterestre par a fi cele mai putin nocive – descopăr un filmulet TV, un serial -aflu- iesind din tiparele la modă doar prin acea atingere terestră care se implică firesc, normal, omenesc.

Se cheamă Longmire si a debutat în iunie anul trecut ca divertisment estival pe A&E, Fox readucând în atentia amatorilor o lume pe care o stim rămasă undeva în istoria mai veche sau mai nouă a Americii populată mitic de eroismul uneori real alteori dubios al „călăretului singuratic”- cowboy-ul.
Si m-am „oprit” .

Si ca să fiu sinceră, cred că de la asta „mi se trage” : aveam 6-7 ani - dacă-mi adunc aminte bine - când mama s-a înduplecat să mă lase – în compania unui văr cu vreo doi ani mai mare - la „Buffalo Bill si indienii” , western, evident, la care am stat fascinati în trei reprize urmate firesc de scatoalcele materne acordate cu generozitatea spaimei – traduc astăzi – dar, sigur, fără a avea efectul scontat.
Pe urmă, pasiunea puerilă s-a amplficat si, mai ales, s-a instalat definitiv fabulând despre o lume către care, de ce să nu zic, m-am uitat cu jind, dar de care , vezi bine, m-am apropiat.

Interesant cum slăbiciunile (de-o viată) se „tin” după noi cu insistenta posibilului chiar dacă stim că-i numai iluzia lui...
Longmire e o astfel de iluzie cu atât mai dificil de acceptat cu cât prezenta ei, azi, pare anacronică, un fel de relicvă umblătoare într-un univers încarcerat, pus la index de civilizatia „în mars” –ca să folosesc un termen defunct, dar surprinzător de real.

Conventia narativă cere western-ului o formulare anume, un ansamblu schemaric în care cowboy-ul, calul, pistoalele, indienii, saloon-ul – cu incomparabilul pian mecanic - se înscriu într-un peiaaj specific, deschiderile largi ale desertului ori labirintica structură a pădurilor conditionează o existenta în care supravietuirea este primordială.

Conventia, dar Longmire nu-i deloc conventional.
Suntem în Wyoming, într-un imaginar Absaroka county, unde timpul pare suspendat, incremenit intr-o simbiotică exaltare a ceea ce „a fost” si ceea ce –de fapt- este, spatiul of” big sky country and snow-capped mountains.” ne trimit înapoi asa cum prezenta asfaltului si a SUV-iurilor ne repune în „pâinea zilnică...Longmire nu-i cowboy, e sheriff.
Ceea ce mi s-a părut imediat interesantă a fost aceasta idee a înscrierii unei lumi aproape dispărute în aceasta invazie urbană în care ne complacem .

Eroul serialului, Walt Longmire, nu-i cowboy, e sheriff, trecut bine de prima tinerete si „He drives a truck. He doesn’t ride a horse or walk” ...e un politist modern, am zice, dar care conservă - cu bună stiintă sau pur si simplu instinctual - un mod de a fi trecut în arhivele timpului pierdut, dar către care ne aruncăm privirile curioase ori chiar nostalgice.
Zice interpretul lui Longmire, actorul australian (?) Robert Taylor: „I just love the character. I think he’s a really interesting guy and he’s his own man. He’s just a bit different from most other characters you come across. If he didn’t have his daughter, he’d just go up in the woods with a book, probably a copy of Dante’s Inferno, a bottle of whiskey, a rifle and never come back. He’s a bit of a loner and I like that.”

Dacă citim genericul constatăm că vizionăm un „crimes drama” ceea ce nu-i deloc eronat dar nu suficient. Intreaga structură conflictuală se învarte în jurul unei vechi animozităti - ca să maă exprim moderat - aceea dintre albi si indieni, primii aflati la ei acasă, ceilalti în rezervatii a căror tentaă independentaă nu-i scuteste de frecventa crimelor care caracterizează epoca în care trăim si lui Walt Longmire – împreună cu o echipă interesant alcătuită – îi revine sansa nu numai de a rezolva eventualele enigme, dar si aceea de a reinterpreta conflictele posibile.

Ar fi multe de spus despre filmuletele astea de luni seara (la 10pm) poate numai pentru că încearcă o formulă interpretativă neobisnuită fără a avea pretentia rescrierii istoriei asa cum se întâmplă mai mereu în zilele noastre.
Poate vă va plaăcea să-l vizionati.

N.B. Serialul acesta este inspirat de romanele unui scriitor de succes din Wyoming, Craig Johnson.

Maria Cecilia Nicu    6/26/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian