Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Sponsorizarea părintilor

I: Avem părintii în România si am dori să-i sponsorizăm să vină să locuiască împreună cu noi în Canada. Noi avem doi copii mici si ajutorul pe care ni l-ar putea da este de nepretuit. Stiu că de curând s-a anuntat deschiderea programului de sponsorizare a părintilor. Ne puteti spune care sunt actualele cerinte pentru sponsorizarea lor?

R: Desigur, după cum ne-a obisnuit deja cu frecvente schimbări, ministrul imigratiei, d-l Jason Kenney, a anuntat în luna mai redeschiderea programului pentru sponsorizarea părintilor, cu începere din data de 2 ianuarie 2014. Programul aduce multe schimbări si obiectivul principal avut în vedere a fost eliminarea cheltuielilor aferente aducerii părintilor în Canada. Nu de putine ori au fost cazurile când, după emigrarea părintilor în Canada, acestia au apelat la ajutor social, la apartamente cu chirie subventionată de statul canadian si alte beneficii, desi copiii care i-au sponsorizat au semnat un angajament prin care s-au legat să aibă grijă totală de părintii lor, odată ajunsi în Canada. Au fost si cazuri când copiii au ignorat pur si simplu contractul semnat cu statul canadian. Trebuie totusi mentionat că, în ultimii ani, statul canadian si serviciile sociale au urmărit acesti sponsori si le-au cerut respectarea contractului, recuperând de la ei sumele încasate de părintii lor prin sistemul de ajutor social.

Din aceste motive, conditiile noi pentru sponsorizare sunt mult mai restrictive, tocmai pentru a evita scenariile de mai sus. Printre cele mai importante schimbări, as enumera următoarele:

1. După cum se stie, înainte de închiderea programului în noiembrie 2011, erau 160.000 aplicatii în sistem pentru sponsorizarea părintilor. Se prevede ca la data de 2 ianuarie 2014, numărul aplicatiilor să fi fost redus la 50% (80.000 aplicatii). Pentru a nu încărca sistemul din nou, pentru 2014 vor fi acceptate doar 5,000 aplicatii, urmând ca, în paralel, să se continue procesarea aplicatiilor din vechiul sistem. Aplicatiile care vor fi primite după ocuparea tuturor locurilor, vor fi returnate sponsorilor.

2. Statisticile arată că există aproximativ 3% dintre părinti care apelează la ajutor social pe perioada când copiii ar trebui să fie sustinătorii lor (10 ani), dar procentajul creste la 20% imediat după perioada respectivă. Acest lucru indică faptul că, odată perioada de 10 ani trecută, copiii nu se mai simt obligati să-si sustină părintii. Din acest motiv, pentru a evita povara impusă serviciilor sociale, perioada pentru care copiii sunt răspunzători pentru părintii lor a crescut de la 10 la 20 de ani.

3. In programul vechi, sponsorii (copiii) trebuiau să demonstreze că un an înainte de a depune aplicatia de sponsorizare îndeplineau conditia de venit, minimum era considerat conform celor stabilite de departamentul de statistică pentru anul respectiv si coroborat cu numărul de persoane din familie. Acest venit minim crestea de la an la an, conform cresterii costului vietii în Canada. Deoarece sustinerea părintilor devine si ea tot mai scumpă datorită longevitătii crescute (cheltuieli cu dentistii, doctorii de ochi, alte servicii neacoperite de sistemul medical), departamentul de imigratie a crescut minimum necesar la un minimul stabilit de statisticieni (ca în programul precedent) plus 30%. In acelasi timp, perioada pentru care sponsorii trebuie să dovedească acest venit a crescut de la un an la trei ani, înainte de depunerea dosarului de sponsorizare. De asemenea, dovada venitului sponsorilor poate fi făcută numai cu documente emise de Canada Revenue Agency (CRA) si orice alte dovezi nu sunt luate în consideratie. Deci, doar veniturile declarate statului si impozitate vor face dovada venitului sponsorilor. Departamentul va cere confirmare pe tot parcursul procesării si înainte de emiterea vizei, asupra venitului sponsorilor.

4. O altă schimbare se referă la copiii dependenti de părintii lor. Sub vechea lege, copiii dependenti erau cei până la vârsta de 22 de ani si ei puteau fi sponsorizati odată cu părintii. Vârsta dependentei s-a schimbat sub noua lege să fie 19 ani, ceea ce înseamnă că părintii care vor să vină cu copii mai mari de 19 ani, nu vor putea face acest lucru. Nu de putine ori am întâlnit cazuri când sponsorii din Canada au initiat sponsorizarea părintilor doar de dragul fratilor si/sau surorilor care nu ar fi putut ajunge altfel în Canada. De multe ori, părintii veneau si deveneau rezidenti permanenti, după care se întorceau în tările de provenientă, lăsând în urmă copiii dependenti (fratii si/sau surorile sponsorilor). Departamentul a dorit să închidă si acest mod de emigrare, schimbând vârsta dependentei.
După cum se poate vedea, conditiile impuse sunt mai aspre, dar toate au în vedere apărarea cetătenilor canadieni si a sistemului social la care contribuim cu totii.

Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu : mihaela@cgsconsultants.com    6/14/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian