Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pasiuni : “Să călătorim prin Universul Matematic” de Manole Neagu

Fiecare carte are povestea ei, mai ales când vrea să spună ceva, când vine dintr-o lume interioară si o frământare care simte nevoia comunicării si întâlnirii cu personalitatea si opinia cititorilor.
Cartea domnului Manole Neagu este povestea unei pasiuni pentru matematică a omului de la catedră care a privit matematica dincolo de programa scolară si activitatea la clasă.
Nu s-a oprit la deprinderi si informatii, a surprins jocul ei logic, subtil, frumusetea si spiritul ei, filosofia mesajului si locul ei în evolutia interdisciplinară a progresului stiintific.

Este o carte care reflectă personalitatea poetică, sensibilă si filosofică a autorului, o aspiratie obsesivă către elegantă, armonie si simetrie. Se simte vocea personală a profesorului îndrăgostit de catedră. Este o carte spre care trebuie să vii si cu sufletul, nu numai cu mintea.
Ea însăsi, cartea, are aerul si limbajul atractiv al unei povesti si este, prin continutul ei, o călătorie initiatică în universul unei stiinte pe care traditia a înconjurat-o cu admiratie, dar si cu opinia descurajantă a unui domeniu încifrat si inaccesibil celor neconsacrati.

Continutul este progresiv în diversitatea si perspectivele pe care le deschide. Începe mai de aproape, cu lucruri incitante si accesibile, dar ne duce pe nesimtite mai departe, spre nivele mai ridicate, care deschid interesul pentru activitatea de cercetare si aprofundare. Studiind-o, esti străbătut de senzatia că matematica, un domeniu minat în traditia lui de prejudecăti care i-au adus deservicii, îti sopteste prieteneste: Fă tu un pas spre mine si eu am să fac doi pasi mai aproape de tine.
Cu alte cuvinte, cartea domnului profesor Manole Neagu vrea să fie tovarăs de drum si prieten fidel pentru tinerii care simt ceva pentru matematică, care reusesc să-i descopere prezenta si frumusetea în toată odiseea stiintei si tehnicii contemporane, dar si în tot ce înseamnă artă si sensibilitate umană.

În “Universul Matematic”, în care cartea ne invită aproape magic, insolitul si surprizele ne provoacă imaginatia si în aceeasi măsură interesul lucid pentru modul în care matematica conlucrează în armonia si inteligenta universală, în procesele fizice, economice, sociale, artistice. Cum spunea Galilei, “Legile naturii sunt scrise în limba matematicii”, sau, cum se exprima Mircea Malita, “După limba maternă, matematica este al doilea limbaj, de valoare universală”.

Putin câte putin, mirarea provocată de întâlnirea cu muzica sau cu pictura, cu Eminescu sau cu Constantin Noica, lasă locul observatiei logice si ne conduce, într-un mod atractiv, spre idei si orizonturi care îsi asteaptă exploratorii.
Cartea nu-si propune să fie o culegere de probleme sau o extindere riguroasă a unor cunostinte teoretice, poate pentru că în această directie s-a lucrat si s-a publicat mult, într-un fel de proportionalitate inversă cu numărul tot mai redus de cititori perseverenti si interesati.

Sintetizând o impresie, as putea spune că prin conceptia ei de structură si continut încearcă să umple golul dintre carte si cititor, dintre inexprimabilul uman si torentul de tehnologie si alienarea spirituală care mătură lumea de azi. Ne învată să gândim rational si logic, dar si să simtim mai mult în sufletul nostru, să vibrăm cu altă tonalitate. Recunoastem mesajul unei cărti pusă în slujba redescoperirii si popularizării matematicii dintr-o perspectivă mult mai umană. Personal, nu mă surprinde deloc, as putea spune chiar că nici nu putea să fie altfel dacât personalitatea celui care a scris-o. Cine cunoaste si cartea si autorul, îsi poate da seama că au fost mereu împreună, că se exprimă în mod reciproc.

Cu această concluzie nu am sentimentul că am spus tot - numai studiind cartea vom fi mai aproape de spiritul ei.
A fost, însă, modul meu de a-i ura succes către mintea si inima cititorilor si a-i transmite felicitări binemeritate domnului profesor Manole Neagu.
Manuel Angelescu, primul prieten al cărtii “Să călătorim prin Universul Matematic”






Manuel Angelescu    6/1/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian