Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul si Concursul “Ionel Perlea”, Slobozia 2013

Pentru viata muzicală românească, depăsind dificultătile actuale, apreciem rezistenta în timp a manifestărilor reunite de Festivalul si concursul national de interpretare a liedului, “Ionel Perlea”, desfăsurat în fiecare lună mai, la Slobozia, ce defineste pilduitor caracteristicile unui eveniment cultural. Între 17 si 19 mai, 2013, cea de a XXII-a editie, organizată de către Centrul cultural UNESCO Ialomita, Consiliul judetean Ialomita si Uniunea Criticilor Muzicali “Mihail Jora” – Bucuresti a reprezentat calitătile solide ale înscrierii fiecărei secvente pe traseul unei traditii consolidate.

Este cazul să consemnăm astfel, în cadrul Concursului, structurile repertoriale – microrecitaluri ale participantilor, cu miniaturi vocale selectate din literatura natională si universală, si prezenta creatiilor românesti în primă auditie, a liedurilor obligatorii, semnate acum de către compozitorul Valentin Timariu (Rugăciune, Noapte de Mai). Mai mult decât oricare editie anterioară, participarea la competitie a reunit un număr record de interpreti, veniti din centrele universitare ale tării, Bucuresti, Cluj, Brasov, Timisoara si Constanta (Facultăti ale Universitătilor, dar si institutii filarmonice sau opere). Cei 37 cântăreti din toate categoriile vocale, au reusit o autentică demonstratie repertorială, cu certe valori ale însusirilor vocale, pregătirii artistice si ofertele de talent ale unei generatii. Juriul a fost determinat să acorde distinctiile Palmaresului oficial într-o mai putin obisnuită formulă, “ex aequo”, pentru Trofeu (Stanca Maria Manoleanu, Silvia Micu) si cele trei premii ( Augustin Hotea-Ramona Păun-Premiul I; Ion Radu-Elena Dincă, Premiul II; Alexandru Agenie-Beniamin Pop,Premiul III). La aceste distinctii s-au adăugat premii speciale. Pentru partenerii de micro recitaluri, concursul a marcat cele mai bune evolutii pianistice, Tudor Scripcariu-Premiul “Bianca”, Ioana Vetean Muntean-Premiul “Doina Micu”, Victor Părău-“Piano Poesis”, precum si valorile camerale cu premii complementare (“Mihaela Agache”, “Marta Joja”, “Steliana Calos”, “Victoria Stefănescu”).

Desigur, rezultatele reprezentau si munca membrilor juriului, alcătuit din maestri si profesori, precum Maria Slătinaru Nistor, Ana Rusu, Ionel Voineag, Bianca Manoleanu, Dana Chifu, Claudia Codreanu, Cristina Soreanu, Andreiana Rosca, Valentin Timariu, Sorina Munteanu, Florenta Marinescu, Daniela Caraman Fotea si subsemnatul. Ca în fiecare editie anterioară o parte din membri juriului au sustinut recitaluri în fata concurentilor si publicului, veritabil schimb de relatii artistice. Programul a fost preluat din aniversări Unesco, cu creatii de Wagner – soprana Cristina Radu, Wesendonck lieder ; Verdi - soprana Bianca Manoleanu, Canzone da camera, Poulenc, mezzo-soprana Claudia Codreanu – Chansons vilageoises; soprana Sorina Munteanu - Ghershvin. Programul Festivalului a fost completat cu Melodii de Saint Saens – Marius Manyov si Sorin Dogariu, piese vocale camerale de Bellini si Puccini - tenorul Stefan Korch, piese vocale, pe versuri de poeti ialomiteni, de Teodor Grigoriu (Serban Codrin) si de Laura Manolache (Ilie Comănita) prezentate de Bianca si Remus Manoleanu.

Pentru a treia oară, Festivalul s-a încheiat cu un concert de muzică religioasă sustinut la Mănăstirea “Sfintii Voievozi”. Corul national de cameră ‘Madrigal’, dirijat de Voicu Popescu, a omagiat personalitatea compozitorului Paul Constantinescu (50 de ani de la trecerea în nefiintă), cântând Liturghia în stil psaltic capodoperă a Maestrului, iar corala Sf. Mare Mucenic Mina, dirijată de Pr. Cătălin Stanciu, un repertoriul de miniaturi religioase românesti.

În întregimea sa, Festivalul si Concursul national de interpretare a liedului, “Ionel Perlea” se impune, iată, continuând o istorie de peste două decenii, realizare culturală care onorează nu numai municipiul Slobozia, ci si cultura natională, la nivelul cerintelor contemporaneitătii.





Grigore Constantinescu    5/21/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian