Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de emigratie : Noul program de emigrare

I: Stiu că de mult timp categoria de skilled worker a fost închisă pentru emigrare. Stiti cumva când si dacă se va mai deschide anul acesta?
R: După cum multi stiu, programul acesta a fost închis din iulie 2012, cota pentru 2011-2012 fiind completată. Intrebarea vine la timp, deoarece recent, în luna aprilie, ministrul imigratiei a anuntat deschiderea din nou a acestui program, pe data de 4 mai, 2013, program care la un moment dat în istoria Canadei era cel mai popular. Conditiile sunt total schimbate fată de ceea ce stim noi din programele precedente. Programul se bazează, ca si în trecut, pe puncte acordate aplicantului, pentru o serie de factori. Maximum de puncte pe care un aplicant îl poate acumula este 100. Pragul de trecere este de 67 de puncte. Insă nu oricine poate aplica. Există o listă de 24 de ocupatii, predominant înregistrând profesia de inginer (este o perioadă lungă de când inginerii nu au mai fost pe lista de ocupatii admisă). Se vor accepta, în decurs de un an, doar 5000 de aplicatii, iar fiecare ocupatie nu are mai mult de 300 de locuri. Deci o primă conditie pentru un aplicant este ca ocupatia / profesia sa să fie pe această listă de ocupatii aprobată de Departamentul de imigratie.
O altă conditie este ca aplicantul să aibă cel putin un an experientă de lucru în ocupatia /profesia respectivă, altfel aplicatia va fi trimisă înapoi la aplicant, fără a fi procesată.
O a treia conditie este ca aplicantul să-si evalueze diploma sau certificatele de calificare. In prezent, au fost aprobate patru organizatii pe teritoriul Canadei care să facă o pre-evaluare a educatiei aplicantului. Se urmăreste verificarea autenticitătii diplomelor / certificatelor, precum si nivelul la care se echivalează cu programele similare din Canada. Se poate ca, pe parcurs, alte organizatii să primească aprobarea pentru această sarcină. Toti aplicantii vor trebui să obtină mai întâi această evaluare, înainte de a depune aplicatia pentru procesare la oficiul de vize. Un raport emis de către o astfel de organizatie va fi valabil pentru o perioadă de cinci ani. De notat este faptul că cei care au diploma obtinută la o institutie de învătământ din Canada nu trebuie să obtină echivalarea acesteia de la una din organizatiile mentionate. Doritorii pot să înceapă procedura de echivalare imediat, înainte de deschiderea programului de emigrare pe 4 mai, pentru că procedura ia ceva timp.
O noua schimbare se referă la cunoasterea limbii engleze sau franceze. Testul de limbă este obligatoriu si, în acelasi timp, a devenit eliminatoriu. Dacă aplicantul nu obtine o notă echivalentă cu un anumit nivel de cunostinte, aplicatia se va înapoia fără să fie procesată. In concluzie, un aplicant cu note sub cele aprobate în fiecare din cele patru sectii (vorbit, scris, ascultat si citit) nu trebuie să aplice pentru că, spre deosebire de programele anterioare, nu se mai poate face compensarea cu alti factori, atunci când cunostintele de limbă nu sunt cele cerute. Un test de limbă va fi valabil pentru o perioadă de doi ani de la emiterea lui. Testul trecut trebuie depus împreună cu aplicatia pentru emigrare.
O altă schimbare vizează ofertele de muncă. In programele anterioare, existau doua tipuri de oferte de lucru: una pentru cei care doreau să vină în Canada ca lucrători, iar cealaltă pentru cei care aplicau, be baza acestei oferte, pentru rezidentă permanentă. In acest din urmă caz, nu mai era necesar să se demonstreze eforturi pentru a angaja un canadian pe pozitia respectivă. Schimbarea intervenită elimină distinctia dintre cele două oferte de lucru. Sub noul program, compania care oferă de lucru trebuie să facă dovada că a încercat să găsească lucrători canadieni pentru pozitia oferită, dar nu a reusit acest lucru. Trebuie documentat unde s-au pus anunturile, câte CV-uri s-au primit, câti au fost intervievati, precum si motivele pentru care cei intervievati nu au fost angajati. Deci, se da prioritate fortei de muncă autohtone si numai după eforturi nereusite, se poate face o ofertă unei persoane din afara Canadei. In concluzie, va fi tot mai dificil să se obtină o ofertă de lucru în aceste conditii.
In final, deoarece există atât de multe conditii, doritorii de emigrare în Canada trebuie să coordoneze astfel pregătirile încât să reusească să treacă toate testele obligatorii si să obtină toate echivalările necesare, înainte de a pregăti aplicatia propriu-zisă pentru emigrare. Aceasta cere efort din partea aplicantului, fonduri, precum si pregătire minutioasă. Doresc succes tuturor aplicantilor!

Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie și practică în acest domeniu din 1993. Puteți trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale și nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultați un specialist în emigrație canadiană.

Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    5/16/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian