Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Eminescu, ignorat de aborigenii unei republici

Unirea Basarabiei cu România, de la 9 aprilie (27 martie) 1918, a fost marcata la Chisinau intr-o gama minora. 95 de ani trecuti in neant nu i-au invatat minte pe bastinasii ce infrunta cu stoicism vitregiile comunisto - sovietice mostenite. Rupti au fost din trupul Tarii in 1812 – pe nedrept, cu mare jale; separati raman si astazi – pe drept, dar cu deosebite pretentii.

Una din inexplicabilele revendicari ale soricelului fata de elefant razbate din informatia de ultima ora de la adresa http://www.timpul.md/articol/consiliul-unirii-i-a-comemorat-pe-membrii-sfatului-arii-42338.html. Sa vezi / auzi si sa nu crezi: ”Consiliul Unirii a organizat ieri un flash mob în fata Ambasadei Ungariei în semn de protest pentru neutilizarea limbii române de către diplomatii unguri în comunicatele oficiale. „Misiunea diplomatică a Ungariei din R. Moldova foloseste doar limbile engleză si rusă, ceea ce este inadmisibil si incorect. Documentele trebuie să fie scrise în limba oficială a statului. Am decis să protestăm ca să dăm dovadă de demnitate natională si să sensibilizăm opinia publică”, a declarat Vitalia Pavlicenco, membru al Consiliului Unirii si liderul Partidului National-Liberal.”
Urat lucru manifesta oaspetii, cu adevarat, asemenea ingheturilor tarzii ale babei Odochia. Privita, totusi, dintr-o parte, ticalosenia maghiarilor pare o nimica toata comparativ cu propria nimicnicie. De ce? Imperios necesar era ca in fata Ambasadei Ungariei sa protesteze alesii boborului; nu e exclus, sa poata fi diagnosticata la dumnealor, prin tumultul trebilor de stat ce ii navaleste, o picatura a demnitatii nationale. Si de n-a fost sa fie, intelegem cuminti ca Ambasada cu pricina demonstreaza inradacinarea vehementa in colbul Chisinaului a proverbului „Cainii latra, caravana trece.”. Uite, ca proaspetii europenizati nu doresc a vorovi nici macar „moldovineste”, barem, sa zicem rumaneste sau maramureseneste – de unde, spune legenda, ne-au descalecat stramosii. Atitudinea diplomatilor constrange la o unica concluzie posibila: in cot li-i lor, stimabililor, de memorabilul articol nr.13 (vai !) din Constitutia RM. Concomitent, adanc obijduitoare e ignoranta brutala, ba josnica, intr-un fel, a ambitiei si siretlicului elitei politice autohtone de incondeiere a glotonimului fals „limba moldoveneasca” in Legea suprema a societatii si statului. Ati dat faliment, tovarasi. Marturisesc nu eu, ci reprezentantii imputerniciti: ungurii refuza sa confirme minciuna. Ceea ce inseamna ca nu va recunosc ca teara. Dovada peremptorie ca pacaleala „rosie-enciclopedica” - a cata la numar? - are picioare scurte, asemanand uluitor cu beneficul scuipat in oglinda.

Nici cu varful unghiilor n-au stiut unii din cei multi, ca diplomatii unguri, acreditati in statuletul grabnic incropit de partizanii revolutiei permanente - care iaste Maldova de langa satul Bacioi, utilizeaza in comunicatele oficiale limbile engleza si rusa. Mare noroc mai au, cu mii de scuze, ca n-a aflat despre tainica batjocura Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al RM, domn / tov. Leanca Iu. Care mai nu si-a dat demisia din cauza ca mai-mai nu ne-a dus in Evropa (hai, ca ne-au mai dus si altii). Si noroc ca n-a aflat prim-ministrul republicii, domn / tov.Filat V. N-a cunosut aceasta sfidare a bunului simt, clar lucru, Presedintele Parlamentului, tov.Lupu M. N-a stiut despre ea, cu exactitate astronomica, chiar domnu prezidentu. Si alti tovarasi n-au posedat informatia. De fapt, este o banuiala curata, ca n-au stiut. Altfel, Doamne fereste era de nenorocitii diplomati, daca cineva, undeva, cumva afla...
Sau poate napasta etaleaza traditia locala, adica o persoana ce nu se stimeaza ? Inca balada Miorita arata ca tradarea isi intinde uimitor de rapid aripile, intunecand cugetul omului. Ori, anume imaginea vanzarii de neam o transmite independenta proclamata la 27 august 1991, veridica in unic raport cu originile sale – Romania. Dea Domnul sa fie un scurt epilog in tumultoasa balansare intre „est - vest”. In rest, pe fondul rivalitatii personale si a luptelor politice de grup - motivate in mare de capriciile protagonistilor de o zi, populatia isi primeste rasplata binemeritata. Complicitatea la plecaciune in fata suzeranului – fie si cu armata a 14-a in coasta, o obliga insa sa-si indrepte odata si odata spatele pe verticala. Cert este ca exemplul urmeaza sa fie dat, in primul rand, de receptivitatea autoritatilor la acea vox clamantis in deserto, ce pastreaza vie scanteia constiintei nationale.

Un om bine educat nu si-a permite nicicand sa vorbeasca in sanul familiei altminteri, decat in limba mamei sale. In mod contrar, devine ridicol. Iata, insa, ca mass-media din statul nostru rodnoi releva adesea semetia unor bravi edili, care sfarama indraznet granitul filologiei si, minune, apare poliglotul. Cel mai indraznet si cel mai cutezator transpira in chinuri – e o limba, cum nu dai, straina – dar articuleaza la tribuna de Parlament, la tribuna de Guvern / autoritati, in mass-media. Coboram incet - incet nivelul, la forfotul din strada: TV, radio, presa, analisti / comentatori, masele largi etc.; cu ifose, aici se demonstreaza cultura ce nu mai incape in instruita persoana. Desteptaciunea razbate prin ecran, undele radio, pagina de ziar si se asterne lin pe capul celor multi si prosti. In modul cel mai deochiat, se merge pana la fantasmagorica intrebare: care e deosebirea dintre moldoveni si romani ?

O realitate dura persista de cand lumea: cum te respecti, asa ti se raspunde. In atmosfera chisinauieana difuza, intrebarea capata o incarcatura extrem de delicata, caci, daca-ai sta sa te gandesti, de ce? Ca nu te afli, mon chéri, la TV Mozambic / Malawi / Madagascar... i proceaia, i proceaia respublici... suverane, independente si strasnic indivizibile. Acolo - per favore; dar acasa la tine – pourquoi si pocemu, dlaczego, miért, neden, perché, por qué, warum, чому...? Why? De ce? Devii stupid, Omule. Te injosesti nu numai de tine, prea-inteleptul, vine vorba. Faci de ras o Tara, care are o limba - a pamantului, utilizata dincolo de hotarelor ei, recunoscuta pe mapamond.
Limba natala nu are facultatea de a-ti diminua autoritatea. Aici, la vatra, la o intrebare in limba turca (... ?), raspunzi frumos in limba mamei tale. Eroicul efort sta dovada peremptorie ca esti un cetatean cu suflet, demnitar adevarat. Care se stimeaza, are 7 ani de acasa, mai are si Patrie. Conteaza mult doar faptele, iar vantul habar nu are ca esti un erudit, un veritabil dottore.

Aflandu-te, insa, cu importante treburi de stat in tara prietena si sora, Turcia, aferim - türkçe konuşan; cat iti permite ranza. In China ? – salutem! Si a.m.d. Uite, aici si acum, arata tuturor ca ai oarecare studii facute, ca esti un multilingv, plurilingv, polilingv adecvat. Intr-un cuvant, esti o persoana invatata. Singura doleanta - sa nu faci vreo gafa, adicatelea, sa nu calci prin strachini. Adu-ti aminte de istoria slavitului logofat Tautul si fii atent la cafeaua fierbinte.
Iar daca stai rau a la turca bre - si altele, aminteste-ti de Marele Eminescu, cu a lui invatatura: „Ai nostri tineri...”.

Rezumat.
De la facerea lumii si pana la 16 (28) mai 1812, noi, basarabenii centrali, constituiam parte indispensabila dintr-o Tara, dintr-un neam. Prin urmare, d’aci suntem !
La 16 mai 1812 cotropitorul ne-a scindat Tara in doua: am fost rapiti, cu opinci si pingele.
Ca printr-un miracol, in perioadele 16 mai 1812– 27 martie 1918 / 28 iunie 1940 – 27 august 1989, poporul a rezistat intemperiilor, a supravietuit. Consecintele sunt insa deplorabile si de durata. Pentru indigeni, umbrela ”fratelui mai mare” - Imperiul rus / sovietic, s-a dovedit fatala. Rusificarea a nascut multime de mancurti. Dupa „eliberarea” repetata din 1940, ne-au ciopartit Basarabia, luandu-ne nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Bugeacul, delta Dunarii cu Insula Serpilor. Relativ nu demult, de la parcela indicata in vecinatatea satului Durlesti, s-a mai rupt o bucata – Transnistria. Dinspre sat Bacioi se arunca vajnic o portiune la Comrat. Urmatorul sechestru - cine, cui revine? Ori, Tara e fara stapan. Mai bine zis, proprietar e hainul, care isi face mendrele.

Rusia Tarista a sfasiat Moldova in doua, acaparand jumatatea orientala, pe care a numit-o fraudulos – Basarabia. Succesoarea Rusiei, Uniunea Sovietica, continua, bine merci, jocul de-a jacmaneala. Profitand de uriasul sau potential, prada angro: in afara de Basarabia, la 28 iunie 1940 fura din trupul Tarii nordul Bucovinei si Tinutul Herta. Mai mult, in scopul diminuarii pentru viitor a oricaror reminiscente nationale, la 4 noiemrie 1940 imprastie glia carpatina dupa bunul plac. Lasa „generos” aborigenilor o palma de pamant – „pretins stat socialist moldovenesc”, cu „autentice” vestigii ce „probeaza” antica statalitate. Ulterior, si din aceasta palma mai rupe bucati, pe nemestecate (anii 1990-1991) – Transnistria, Gagauzia. Ramasita o numeste vajnic – Maldova, ridicand-o la rang de – respublica / stat independent, mai recent – federation maldavanschii, iar in relatiile protocolare se utilizeaza - nu in gluma, ci in serios, „sinonime”, gen - „omolog, partener”. Respectiv, zarva mare si euforia cuprinde culoarele puterii de la Chisinau – "nano-Maldova -mare" e recunoscuta pe plan mondial, este membru al institutiilor internationale, relatii – la dreapta si la stanga...

Paranoia raţiunii depaseste orice limita, deoarece apelativul Moldova e aspirat de oficialitatile de toata mana, ca o fantoma, dorita-dulce. Pagina oficiala a Republicii Moldova in reteaua Internet e intitulata "modest" - http://www.moldova.md/md/istorie/. Credeti ca s-a declansat lupta pentru idealul Unirii Tarii? - Nicidecum. Credeti ca se lupta macar in numele Intregirii Basarabiei? Din nou - NU. Per contrario, desi responsabil moral de integritatea Basarabiei, Chisinaul a abandonat-o cavalereste, fara pic de remuscare. Intre timp, se da cu fil-ologia... invingatorului.

In aberanta viziune ce ni se serveste, Moldova, chipurile, exista. Sub paravanul jonglarii cu cuvintele - Moldova / Republica Moldova, e mascata smecheria. "Nevinovata" interferenta se administreaza pe plan intern / extern: "Moldova, cu denumirea oficială Republica Moldova, este un stat localizat in sud-estul Europei. Se invecineaza cu Romania la vest si cu Ucraina la est." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova). Si-ar identifica oare Tara in aceste hotare Marele Ioan-Voda cel Viteaz (a domnit, februarie 1572-1574)? Putin probabil, caci nu pentru Federatia Cimislia - Nisporeni a sclipit in Istorie sacrificiul domnitorului erou. Asta e Moli-dova (asa se aude la radio "Moldova 1" (- ?) pronuntia unor prezentatori in exces de zel al romanismului) lasilor: parca - este, parca -nu e.

Stimate cititorule.
Asemenea Moldova nu ne face cinste, afirmatia contravine legilor stiintei si naturii. Observati, cel putin, lipsa punctelor cardinale "nord" - "sud" la delimitarea hotarelor?
Pacat - si incorect, din punct de vedere materialist. De ce sa mergem contra lui Dumnezeu? Ori, dreptul national si istoric ne pune in fata responsabilitatii pentru cele primite de la El: Basarabia - refacuta, Moldova – unificata.
Urmeaza, apoi, pacatul cel mare.
Constituie un adevar fatidic faptul ca statul Moldova a fost sectionat de Rusia - tarista / sovietica. Si nu si-a mai revenit. Ba, pentru a se salva in etrnitate, Moldova a decis unirea cu Muntenia, formand statul modern Romania. Astfel, spunand Romania, ai ca subiect Moldova; si viceversa. Rezulta ca manualele scolare ce indica hotarele Romaniei la est cu... Moldova (-??????....) promulga o grosolana aparenta. Mai al naibei ca doctrina comunista. Corect ar fi, deconspirarea separatismuil politic preferat de politicieni, adica: Romania poate avea granita la est, in unicat, doar cu Republica Moldova.

De la 27 august 1991 incoace, instabilitatea ce ne afecteaza grav e rezultatul alegerii caracteristice. Deci, o meritam pe deplin, pretentii de orice natura nu se admit. In anii de slava, Moldova era riverana la Marea Neagra; parodia ei contemporana, Republica Moldova, are tocmai (!) 340 metri iesire la Dunare. Dunarea l-a insemnat pe Stefan cel Mare cu rana de la glezna, noi o facem pe-a neznaiului, cersind accesul. Printre altele, care o fi primul ce a sarit sa recunoasca nemaivazuta l’independance de pe sesul Bicului?
(Schita in lucru. Pt doritorii de a semna articol complet – e-mail: MDascalu@mail.ru. Relatii la tel.76-14-97. GSM-069693437)
Mihai Dascălu / 28 martie 2013

Nota.
O mica referinta la harababura Moldova vs Republica Moldova, turnata pe capul copiilor.
1. Din sursa ocazionala "Claudiu Giurcaneanu. Iuliana Musat. Gheorghe Ghica. Geografia Romaniei. Manual pentru clasa a VIII-a. Editura didactica si pedagogica, R.A. Bucuresti. 1993.", selectam urmatoarele fragmente inspirante:
- La pag.6 : "Lungimea totala a granitelor tarii noastre masoara 3.190,3 km.
a) Granita spre Moldova si Ucraina. Cu Moldova ne invecinam la rasarit, intre ..." - Retinem, Moldova (!?) e in afara hotarelor romane. Nu se indica, deci, granita artificiala cu statul Republica Moldova.
- Pagina 66: "Riurile din partea de nord-est si est sint strinse de Siret si Prut. Dintre acestea, Prutul formeaza granita in partea de est a tarii noastre, iar Siretul curge prin mijlocul Moldovei." - Daca Siretul este un riu din interiorul tarii, respectiv, Moldova e in afara hoatrelor, atunci cate Moldove exista pe "globul Moldovei" (vorba unui un tov.din Chisinau), domnilor autori de manuale?
2. In unicul scop de a egala tensiunea de la pct.1, savureaza placerea si consulta ciudateniile unui manual scolar din Moli-dova: http://antimoldoveanul.wordpress.com/2013/01/12/un-manual-de-istorie-debusolata/
3. Test pentru maturi. Zice o poveste veche, precum ca butoiul desert suna tare. In cunostinta de gloriosul trecut al Moldovei, cat de real e sa lecturezi la adresa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova impertinenta ce razbate din involburarea - voita (!) a termenilor Moldova = Republica Moldova? In fapt, o incontestabila confirmare a grotescului proverb: Fudulia e sora buna cu prostia. Ori, mizeria aruncata nu are capacitatea de a intruchipa mandrul stat de odiniaoara, care era, este si va fi, Moldova.
MD

Mihai Dascălu    4/6/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian