Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Conferinta Internatională - " Young People Forging the Future ".

Remarci introductive

În data de 26 martie 2013 Comandamentul pentru Transformare al Aliantei Atlanticului de Nord (ACT), impreună cu Scoala de Studii Internationale Avansate “Paul H. Nitze” a Universitătii John Hopkins (CSIS); Centrul pentru relații transatlantice (CTR) și Consiliul Atlantic al Statelor Unite (ACUS), au găzduit evenimentul “Young People Forging the Future”.

Evenimentul face parte din eforturile Comandamentului Academic al Aliantei de a găsi resurse externe benefice pentru organizatie, cele mai eficiente căi de transformare si adaptare a Aliantei, astfel incât să poată să răspundă rapid si eficient provocărilor viitoare.

Conferinta a inceput cu câteva remarci ale organizatorilor. Au luat cuvântul Dr. Daniel Hamilton, Directorul Executiv al Centrului pentru Relatii Transatlantice al Universitătii John Hopkins (SAIS); Ambasadoarea Kolinda Grabar – Kitarovic, Asistent Secretar General pentru Diplomatie Publică al NATO (ACUS) si Generalul Maior Peter C. Bayer Jr. din US Army, seful adjunct al Statului Major pentru Planuri Strategice si Politică al NATO.
Obiectivul conferintei a fost crearea unui cadru in care acesti tinerii foarte talentați să se implice și să contribuie cu o perspectivă nouă și inovatoare la activitatea ACT.

Dr. Dan Hamilton a condus sedinta plenară de deschidere si sesiunea finală a conferintei si a coordonat unul dintre cele patru grupuri de lucru restrânse. Biografia Dr. Dan Hamilton este disponibilă aici: http://transatlantic.sais-jhu.edu/about/bios/daniel_hamilton.htm

Remarci introductive Amb. Kolinda Grabar – Kitarovic (ACUS)

In discursul său introductiv, fosta ambasadoare a Croatiei in Statele Unite, Kolinda Grabar – Kitarovic, actualmente Asistent Secretar General pentru Diplomatie Publică al NATO (ACUS), a spus că acesti tineri supradotati nu sunt doar viitorii lideri ai Aliantei, ci sunt si liderii de astăzi, mintile care aduc schimbarea.

Ambasadoarea a rezumat principalele subiecte ale Summit-ului NATO de anul trecut de la Chicago – securitatea membrilor si securitatea populatiei; conceptul „smart defense” ; parteneriatele internationale, terorismul si atacurile cibernetice; preocupările pentru rezolvarea crizei energetice, interventia din Afganistan, dezvoltarea schimburilor tehnologice si comerciale intre tările membre; parteneriatele si implicarea organizatiilor internationale in actiuni si operatiuni determinate de interese comune.

Doamna Kitarovic a subliniat faptul că lumea de astăzi nu mai este despărtită de granite, ci de principii. Ambasadoarea i-a invitat pe tinerii profesionisti să-si spună părerea, să-si prezinte ideile si viziunea privind directiile in care ar trebui să se indrepte Alianta, astfel incât să se dezvolte, să fie mai eficientă in viitor si să obtină capabilitatea necesară provocărilor viitoare.

Biografia dnei Kolinda Grabar - Kitarovic este disponibilă aici: http://www.nato.int/cps/en/natolive/who_is_who_76170.htm

Discursul introductiv al Generalului Maior Peter Bayer Jr. Sef Adj. al Statului Major pentru Planuri Strategice si Politică al NATO

In discursul său introductiv, Generalul Maior Peter Bayer Jr. din US Army, seful adjunct al Statului Major pentru Planuri Strategice si Politică al NATO, a spus că a avut o revelatie in urma cu patru luni, când discutând cu fiul său, in vârstă de 21 de ani, a constatat că generatia următoare este mai bine pregătită pentru a se adapta schimbărilor climatului international si că tinerii au o viziune diferită fată de cei care sunt acum in conducerea NATO, oameni care au cu totii peste 40 de ani. Din acest motiv, generalul a considerat oportună organizarea acestei intâlniri, pentru a da posibilitatea tinerilor profesionisti să se pronunte asupra felului in care ar trebui rezolvate problemele planetei, astfel incât Alianta să existe si să aibă succes in viitor.

Generalul Bayer le-a propus tinerilor să descrie viitorul planetei si rolul armatei in rezolvarea problemelor ei, de pildă criza energetică sau criza resurselor. Una dintre preocupările generalului este să pună de acord guvernele celor 28 de natiuni membre asupra intereselor lor globale, iar intrebarea lui era dacă acest obiectiv este realist si posibil in viitorul apropiat: :
„ Vom fi capabili vreodată să avem obiective si valori comune in NATO sau va trebui să alegem doar elementele pozitive, asupra cărora suntem de acord toti cei 28, iar acelea să constituie valorile si principiile după care va actiona Alianta in viitor?”

Generalul Bayer este preocupat de felul in care mediul academic ar putea contribui la planurile pe termen lung ale NATO, atingerea obiectivelor de securitate, definirea factorilor de risc, astfel incat NATO să fie pregatită să raspundă la cele mai imprevizibile provocări.

In alocutiunea sa, generalul a descris conceptul de cooperare strategică, eforturile NATO in cele opt operatiuni simultane actuale, si-a arătat preocuparea fată de protejarea libertătii unor natiuni; a explicat in ce constă conceptul strategic al ghidării politice si militare si a cerut tinerilor să răspundă la câteva intrebări fundamentale: Ce anume tine Alianta unită? Ce factori ar putea să conducă la disparitia sau regionalizarea NATO? Cum vă arăta planeta peste 20-30 de ani si cum va fi afectată securitatea natiunilor de aceste schimbări? Ce efecte va avea parteneriatul strategic si schimbul de informatii intre Est si Vest si care sunt implicatiile lor actuale si viitoare? Este posibil să armonizezi 28 de sisteme diferite de guvernare, să le globalizezi si să găsesti valori comune, pe care să le impărtăsească toti membrii? Prin ce mijloace si in cât timp? Care sunt factorii de care depinde acest consens?

In finalul alocutiunii sale, generalul Bayer si-a exprimat convingerea că aportul mintii acestor tineri va adauga valoare organizatiei NATO, va aduce un suflu nou acestui conglomerat international, o organizatie care are probleme si provocări similare altor conglomerate multinationale, cum ar fi UE sau ONU.
Biografia Generalului Peter Bayer Jr. este disponibilă aici:

http://www.act.nato.int/biographies/deputy-chief-of-staff-strategic-plans-a-policy


Discursul Generalului Jean – Paul Palomeros Comandant Suprem al ACT NATO la Conferinta „Young Professionals Forging the Future”

Comandamentul pentru Transformare al Aliantei Atlanticului de Nord (ACT), impreună cu Scoala de Studii Internationale Avansate “Paul H. Nitze” a Universitătii John Hopkins (CSIS); Centrul pentru relații transatlantice (CTR) și Consiliul Atlantic al Statelor Unite (ACUS), au găzduit la sfârsitul lunii martie, evenimentul “Young People Forging the Future” la Washington D.C.

Evenimentul face parte din eforturile Comandamentului Academic al Aliantei de a găsi resurse externe benefice pentru organizatie, cele mai eficiente căi de transformare si adaptare a Aliantei, astfel incât să poată să răspundă rapid si eficient provocărilor viitoare.

In sesiunea plenară de la prânz, am asistat la cel mai asteptat moment al zilei, discursul Comandantului Suprem al Aliantei pentru Transformare (SACT), Generalul Jean-Paul Paloméros, general cinci stele al Fortelor Aeriene Franceze.

In auditoriul plin până la refuz, Generalul Jean Paul Palomeros, a inceput prin a multumi tinerilor studenti si profesionisti, care au acceptat provocarea, si membrilor activi ai ACT, preocupati continuu de dezvoltarea organizatiei.

"Această adunare de profesioniști talentați tineri promitatori, este tot mai semnificativ pentru mine", a declarat generalul Paloméros. Azi nu v-ati angajat într-o croazieră de agrement, ci sunteti membri activi ai echipajului la transformarea ACT" a spus generalul.

Generalul Palomeros a facut referire la Art. 5 al Tratatului si la un discurs din 1995 al d-nei Madeline Albright despre securitatea corporativă, parteneriate si apărare colectivă, discurs care a determinat o schimbare de directie pentru NATO, extinderea ariei sale de actiune si o alta viziune privind stabilitatea Europei. Generalul si-a amintit că Germania s-a opus atunci ideilor novatoare ale d-nei Albright, iar Statele Unite au acceptat schimbarea fără rezerve. Ulterior, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au confirmat necesitatea apărării transnationale, iar strategia NATO s-a adaptat acestei directii noi. Astăzi Alianta are o strategie mult mai largă, iar rolul ei s-a extins acoperind provocările actuale si estimandu-le pe cele viitoare, iar rezultatul se vede in operatiunile din Afganistan, Balcani, Orientul Mijlociu si din zona Mediteranei.

Generalul Palomeros a subliniat faptul că provocările externe au fost cele care au determinat răspunsurile NATO, proiectele sale ambitioase, care au inclus in ecuatia globală a securitătii elemente noi, resurse exterioare, tehnologie avansată, resurse financiare mult mai complexe decât si-au imaginat fondatorii NATO, in urmă cu 50 – 60 de ani. „ In acest moment, NATO poate fi definit prin două concepte – interactiunea si interdependenta membrilor, diseminarea ideologiilor si schimburi economice, tehnologice, parteneriate civile. Personal consider că aceste două elemente definesc NATO la momentul actual si determină actiunile organizatiei, actiuni de mentinere a păcii sau interventii militare clasice cu efort multinational. Datorită noilor provocări si a schimbarilor rapide ale climatului, nu putem estima cu exactitate resursele necesare Aliantei in viitor, dar putem prevedea viitorele provocări, iar conceptele „smart defense” si „pulling and sharing” ne dau ocazia să ne pregătim si să folosim mai eficient resursele pe care le avem” a spus generalul Jean - Paul Palomeros.

De asemenea, Comandantul Suprem al ACT NATO a apreciat că Alianta nu este capabilă să asigure singură securitatea lumii, fără parteneriate puternice, care să implice alte organizatii, cum ar fi Uniunea Europeană, Crucea Rosie Internatională sau ONU. “Este imbucurător faptul că partenerii se implică déjŕ in zonele in care NATO are operatiuni importante, cum ar fi operatiunile din zona Mediteranei, la care cele 21 de natiuni componente UE au contributii importante. Interventia multinationala din Kosovo a fost cel mai bun exemplu de “smart defense”, a subliniat generalul Palomeros, care consideră Uniunea Europeană unul dintre cei mai puternici “jucătorii” in parteneriatele NATO pentru mentinerea păcii. Comandantul Suprem consideră că atragerea unor parteneri strategici puternici constituie o solutie pentru cresterea capabilitătii NATO, dar si o temă vastă de cercetare. “Cheia Aliantei o constituie, in acest moment, schimbul de informatii, implicarea tututor partilor si, chiar daca multe dintre inititive au pornit din SUA, ceea ce leaga alianta sunt valorile americane si europene comune. Chiar daca nu avem o istorie comuna, iar perspectiva originara este diferita pe cele două maluri ale Atlanticului, provocarea este comuna, iar solutiile sunt in beneficiul tuturor membrilor” a răspuns generalul unei intrebări din public.

Întrebat despre mecanismele care guvernează interactiunea si interdependenta membrilor NATO, ce se intâmplă cu cele două principii “smart defense” si “pulling and sharing” atunci când contributiile membrilor nu sunt egale, generalul a spus că orice parteneriat necesită incredere, nu este legat doar de “sharing”, ci de o perspectivă mult mai largă. Capabilitatea este legată de logistică, de corporatii, de resurse materiale si umane, de inteligentă si de alte elemente, iar provocarea o constituie optimizarea resurselor cu costuri minime.

La intrebarea despre viitorul NATO in Balcani, in tările mici din fosta Iugoslavie, de pilda, generalul Palomeros a spus că zona Balcanilor reprezintă o sferă importantă pentru NATO, iar viitorul Aliantei in acel perimetru depinde de depăsirea dificultătilor actuale. Zona Balcanilor are o importantă majoră pentru NATO si reprezintă mai mult decât interventii militare. Fiind o zonă de granită a Aliantei, un inters sporit il constituie interactiunea umană, implicarea politică, feed-back-ul acestor natiuni, care a fost si este impresionant si pozitiv. Trecutul acestor natiuni a fost dificil, drumul este lung si greu, dar există perspective foarte bune in regiune.

La intrebarea cât de repede se poate misca Alianta in realitate, in zona Balcanilor, având in vedere prezenta unor factori externi perturbatori, generalul Palomeros a răspuns că NATO este implicat chiar acum in instalarea elementelor scutului anti-rachetă in Europa de Est, iar abilitatea de a educa aceste natiuni si de a găsi interese comune cu ele, sunt cele care determină viteza de reactie a Aliantei: “In asemenea situatii, este importantă perspectiva tuturor; sunt 28 de natiuni asezate la aceiasi masă, discutând proiecte cu un buget imens, tări mari care au alte perspective decât tările mici, iar necesitatea de a răspunde dorintelor tuturor reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale mele. Când vom găsi raspunsul la intrebarea: “Ce este mai bine pentru NATO – consensul, extragerea intereselor si principiilor comune pentru cei 28, atunci ne vom putea misca. Suntem in faza de implementare a proiectului, concentrati pe rezultate si depinde care parte a paharului o vedem, partea plină sau partea goală? Este o mare presiune pentru asumarea responsabilitătilor, apar elemente noi in ecuatie, pe care nu le-am luat in calcul de la inceput, dar cele mai importante sunt deciziile care se vor lua in Europa. Toată lumea stie că Putin nu are interese care corespund 100% cu interesele NATO. E dificil să ajungem la un consens si să ne miscăm mai repede” , a spus generalul Jean - Paul Palomeros in incheiere.

Biografia Comandantului Suprem al Aliantei pentru Transformare (SACT), General al Fortelor Aeriene Franceze, este disponibilă la adresa:

http://www.act.nato.int/biographies/supreme-allied-commander-transformation



Washington D.C.




Simona M. Botezan    3/29/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian