Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Madrigalul - cinci decenii.

De la fondare – 1963, în cadrul Conservatorului bucurestean - Corul National de Cameră “Madrigal”,creat si condus de Marin Constantin, s-a impus, cucerindu-si notorietatea în viata muzicală românească si internatională, cu mii de concerte pe toate meridianele, la prestigioase festivaluri, evenimente de rezonantă culturală. De-a lungul istoriei sale a fost distins cu Medalia UNICEF, Premiul Criticii Muzicale Germane, Il Saggitario d’Oro, Medaille en Vermeil, Premiul Grand Duc Adolf, “Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO”, Premium Magnum al Uniunii Criticilor Muzicali si Diploma de onoare a Uniunii Compozitorilor din România, Diploma de onoare a American Biographical Institute, Premiul de excelentă al Forumului musical Român si Uniunea Criticilor „Mihail Jora” 2011.
Corul de cameră “Madrigal” si mult dăruitul, vizionarul său îndrumător, Marin Constantin, de la prima zi a înfăptuirii până la sărbătorirea celor cincizeci de ani de istorie a fiintării sale, a împlinit sfintele îndatoriri ale adevăratilor muzicieni. În timpuri grele, a adus spre oameni vechile cântări liturgice ortodoxe, conferind o viată nouă slovelor păstrate de hrisoavele si manuscrisele secolelor trecute. Totodată, respectând datinile, Madrigalistii au slefuit cu măiastră pretuire grăirea minunată a colindelor Crăciunului, care ne-au încurajat să trecem multe clipe de povară si teamă din ultima jumătate de veac. Ne amintim astfel cântul colindelor din zilele revolutiei, când trebuia să depăsim spaime si nelinisti. Dar ne sunt aproape si momentele dinainte, căci prima dată aceste colinde, cântate cu glas de îngeri, au revenit în fata ascultătorilor în memorabilele concerte de la Ateneul Român sau au mers, ca mesaj de sfielnică adresare a credintei neamului nostru, către lume, în primul disc cu astfel de cântări, înregistrat de Madrigal cu ajutorul Celui de Sus, împotriva oricăror oprelisti. Marin Constantin si madrigalistii au înfăptuit misiunea ce le-a fost încredintată de harul lor, arătându-ne calea – cum a spus cândva si George Enescu – de ‚stinge urile si a înfrăti inimile”.
Fiinta de spirit si artă cu care ne luminează viata, slujind idealurile de frumusete cu binecuvântată iubire, este un model de existentă fericită. Cum bine spunea, într-o zi de aniversare, dirijorul Horia Andreescu:
“Madrigalul a însemnat la aparitie un fenomen, apoi o certitudine si în toti acesti ani a însemnat si înseamnă o mare valoare. O valoare artistică, un ansamblu ideal, un model…o mare împlinire pentru muzicienii aflati pe scenă si, în final, bucurie si mândrie pentru noi toti”, pentru vocile României – as adăuga - răsunând pe meridianene Terrei.


Grigore Constantinescu    3/26/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian