Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


La multi ani maestre Viorel Cosma !

Nu este usor să scrii despre o asemenea personalitate ..
Te împiedeci în cuvinte nestiind care ar fi mai potrivite pentru a te ridica la nivelul muzicianului cel mai înzestrat si mai activ din domeniul istoriei artei socotită milenară.

Profesorul Viorel Cosma este recunoscut ca cel mai meritoriu lexicograf, profesor, cercetator, dirijor. Muzicologul cu mii de comunicări stiintifice, concerte-lectii, emisiuni de radio si televiziune, zeci de cărti, prezent în juriile unor concursuri nationale si internationale.
A sustinut numeroase prezentări pe teme cultural –muzicale la Paris, Roma la Viena, Londra, Boston, New-York, Praga, Nuremberg, Bratislava si multe alte centre internationale, bucurându-se peste tot de frumoase aprecieri.

Să fi căpătat oare marea sa pasiune datorită maestrilor cu care s-a pregătit în timpul studiilor ?
A avut norocul să stea în preajma marilor nostri muzicieni ca: Mihail Jora, Martian Negrea, Theodor Rogalski, Zeno Vancea, George Georgescu, Constantin Silvestri, Dimitrie Cuclin si Paul Constantinescu , pe care nu i-a uitat si cărora le-a dedicat câte o carte. La 30 de ani avea deja publicate cărti precum :” Lăsati-mă să cânt” si “Ciprian Porumbescu”.

Profesorul Viorel Cosma este purtătorul succeselor muzicii românesti pe plan international prin articole, cărti, documente filmate, despre care a publicat în reviste de specialitate în limbi străine. Detine o arhivă personal unică cu milioane de fise documentare, mai mult de 90 de cărti scrise despre muzică si muzicieni, enciclopedii, cum este cea despre muzica românească, în 15 volume, lexicoane care cuprind date despre muzicieni români precum si portrete ale unora dintre muzicieni. Impresionante sunt însemnarile sale din volumele:” 40 de ani în fotoliul din fata orchestrei” si “ 60 de ani în loja operei “.

Doctorul în muzicologie al Univ. bucurestene are 12 premii acordate de Uniunea compozitorilor si muzicologilor din România, are Steaua Romaniei, Premii ale Academiei Române, Meritul cultural acordat în 1972 de catre Polonia, Medalia comemorativă Bela Bartok primită de la Budapesta în 1982 si tot de la Budapesta a primit în 1984 premiul Înternational al criticii muzicale.

În 1992 Cambridge i-a acordat diploma “Înternational Man of the Year”. În 2003 a primit distinctia “Meritul Cultural în grad de ofiter”, iar în 2008, Ministerul Culturii si Cultelor i-a acordat premiul national ”Opera Omnia”. Enciclopedistul zilelor noastre, prof.Viorel Cosma este cetăteanul de onoare al orasului în care s-a născut: Timisoara . Sunt sigură ca în acest an va fi onorat si cu alte distinctii pentru că pe 30 martie a.c. este ziua în care va fi sărbătorit pentru împlinirea frumoasei vârste de 90 de ani.

La multi si frumosi ani, maestre Viorel Cosma !


Toronto / Martie 2013




Florica Gheorghescu     3/17/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian