Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Stompin’ Tom Connors ( 9 feb 1936 - 5 mar 2013)

Stompin’ Tom Connors a încetat din viată la 77 de ani

Renumitul cântăret folk canadian Stompin’ Tom Connors, al cărui spirit muzical deosebit si patriotismul puternic au făcut din el una din cele mai puternice figuri culturale ale Canadei, a murit.
Avea 77 de ani.

S-a născut la Saint John, N.B., pe 9 feb 1936 dintr-o mamă adolescent, nemăritată. Potrivit autobiografiei sale “Before the Fame” (Înaintea celebritătii), el a trăit adesea “hand-to-mouth” ca tânăr, făcând autostopul cu mama lui de la vârsta de 3 ani si cersind pe străzi de la 4 ani.

La 8 ani a fost plasat pentru îngrijire la “Children’s Aid” (Ajutorul copiilor) si mai târziu adoptat de o familie în Kinner’s Pond, P.E.I.
Patru ani mai târziu,el a fugit pentru a face autostopul în toată tara.
Connors si-a cumpărat prima chitară la 14 ani si s-a angajat în diverse joburi, pe cand călătorea din oras în oras, uneori lucrând pe bărci de pescari, sau ca gropar, sau culegător de tabac, sau bucătar.
Legenda spune că tânărul Connors a început cariera muzicală când i-au lipsit zece centi pentru o bere la hotelul “Maple Leaf” din Timmins, Ont., în 1964 la 28 de ani.

Barmanul a aceptat să-i dea o băutură dacă el va cânta câteva cântece si asta s-a transformat într-un contract de 14 luni să cânte la hotel. Trei ani mai târziu, Connors a scos primul album si acumulat primul hit în 1970 cu “Bud The Spud.”
Au urmat sute de cântece, multe bazate pe evenimente actuale, oameni si orase pe care le-a vizitat.

“Sunt omul patriei, merg la tară si vorbesc cu oamenii si stiu cum muncesc si ce simt ei despre jobul lor” a spus Connors.
“Si am făcut asta toată viata, de aceea cunosc Canada ca în palmă. Nu am nevoie hărti ca să merg oriunde în Canada, o stiu pe toată!”

În 1988, Connors a apărut din protestul lui care a durat un deceniu cu albumul “Fiddle and Song” (Vioară si cântec), prezentând un nou stil de vioară si cântecele “Canada Day, Up Canada Way,” (Ziua Canadei, Sus Ziua Canadei)“, Lady kd lang” (Doamna kd lang) si “I Am the Wind” (Eu sunt vântul). A fost urmat în 1990 de un tur canadian în 70 de orase care l-a consacrat ca pe unul din cei mai iubiti trubaduri ai tării.

Dar convingerile lui despre industria muzicii au rămas. În 1993, Connors a refuzat introducerea lui în “Canadian Country Music Hall of Fame.
Din realizările lui se numără obtinerea Ordinului Canadei în 1996 si timbrul său postal.

“Orice as face în scrisul meu, o fac pentru altii” a declarat Connors într-un interviu în 2008.
“O fac pentru tara mea si pentru compatriotii mei si asta e de fapt singura valoare pe care o am. Daca n-ar fi pe bani, tot as face-o. Am fost întotdeauna asa. Pentru că ăsta sunt eu.”
“Doresc ca toti fanii mei trecuti, prezenti si viitori să stie: fără voi n-ar fi existat niciun Stompin’ Tom,” a scris Connors.
“A fost un drum lung si greu, dar aceasta mare tară m-a inspirat cu frumusetea, caracterul si spiritul ei, determinându-mă să continui să călătoresc si să cânt despre oamenii si locurile care fac din Canada cea mai minunată tară din lume.”

Muzicianul a spus că speră ca opera lui să continue să aducă putină lumină în vietile oamenilor si după moartea lui si i-a rugat pe fani să continue să poarte Canada în lume.
“Acuma trebuie să vă pasez torta vouă, tuturor, pentru a păstra sus steagul cu frunza de artar si să fiti patriotii de care Canada are nevoie si azi si în viitor”.

Connors a lăsat în urmă pe sotia sa Lena, doi fii, două fiice si câtiva nepoti.






Veronica Lerner    3/7/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian