Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Când nu-i mai poti da si Cezarului si Lui Dumnezeu

Orice om cu scaun la cap, întelept, stie prea bine ca banii n-ajung niciodată. Fără a bagateliza binefacerile prosperitătii, importanta pâinii de zi cu zi, cine isi canalizează totusi întreaga energie numai înspre activitătile de facut bani, are mari sanse să si-o irosească în van; să treacă viata pe lângă el ca săgeata. Pentru că, asa cum spuneam, banii n-ajung niciodată, iar goana după ei, e o goana fara sorti de izbândă, nesfârsită, si, uneori, morbidă.

Idolatria banului si, implicit, a consumului, alături de idolatriile ideologiilor (stânga sau dreapta?, Steaua sau Dinamo?) si eroticului, sunt toate trei excese caracterologice moderne. Aceste trăsături umane răsturnate, din nefericire dominante în societatea contemporană, induse zic eu – mai ales de factori exogeni (media, modă, “făuritorii” de păreri, s.a.m.d.) –, au izvodit un tip de om decăzut, egoist, pătimas, aflat într-o permanentă stare de război cu propia-i fiinta, si cu lumea din care face parte.
Urmând filonul economiei clasice liberale, să admitem că fiecare persoană este îndrituită să-si maximizeze avutia, să-si împlinească dorintele care mai de care.
Dacă însă ambitiile de inavutire depăsesc pragul propriei capacităti, sau, de ce nu, scopurile binelui comunitătii sau natiunii, atunci nu mai putem vorbi de nicio maximizare, ci de lăcomie.
Ori, lăcomia, dorinta imorală de înavutire, iti poate da imboldul necesar de a aspira la mai mult decât poti obtine pe căi firesti, transformându-te în “lup fată de altii”.

Marin Sorescu, în tragedia Iona, se întreabă, metafizic si religios desigur, “de ce oamenii isi pierd timpul cu lucruri ce nu le folosesc după moarte”…
Un posibil răspuns, si cel mai la îndemână, ar fi necredinta în existenta a ceva dincolo de moarte, Raiul traditional-crestin fiind demolat fără judecată până si din sfera posibilului.
Ca atare, in fata neantului iminent si absolut sterp, scepticul nu poate decât să-si etaleze disperat zorzoanele polimorfe, polifunctionale si policolore, inventând legi morale si estetice noi, pentru legitimarea purtării lor cu cunoscuta mândrie si fast.

În schimb, persoana care crede in Rai, nu poate abuza de asemenea zorzoane, recompensa trecerii si faptelor sale lumesti, adică reunirea vesnica cu Dumnezeu în Rai, fiind dobândită în urma acumulării unui cu tot alt tip de farafastâcuri (omenie, iubirea fată de aproape, altruism, s.a.m.d.).
În plan social si religios, cultura luptei pentru bani “cu orice pret”, si contradictia ireconciliabilă dintre neant si Rai, credintă si necredintă, fără a fi singurele cauze, încurajează acutizarea conflictelor dintre, bunăoară, ateul, cu a sa “credintă a necredintei”, si minoritarul de orice fel (inclusiv, să zicem, cel care apără dreptul celor care vor sa se scarpine în fund în timpul spectacolelor de pe scena Nationalului) pe de-o parte, si crestinul autohton, fidel mostenirii sale, pe de alta.
Dacă până acum fiecare avea dreptul de a da Cezarului ce e al Cezarului, si lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu, de acum înainte acest lucru atât de firesc devine problematic…






Cristian Medelean    3/4/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian