Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Magia Culorilor (90) - Culorile Martisorului

Luna Martie este luna primaverii, a ghioceilor, a sarbatoririi femeilor, iar la noi la romani, a daruirii martisoarelor catre cei dragi.
Legenda spune ca odata soarele a coborat pe pamant sub chipul unui tanar la o hora dintr-un sat; zeul cel rau l-a rapit si l-a dus intr-o temnita, producand astfel suferinte intregii naturi, raurile nu mai curgeau, pasarile nu mai cantau, copii nu mai radeau. Un tanar voinic s-a hotarat sa salveze soarele si l-a infruntat pe zmeu, calatorind 3 anotimpuri : vara, toamna si iarna; la sfarsitul iernii a gasit castelul zmeului, si a luptat cu zmeul pana l-a doborat, eliberand in final soarele, dupa care, el a murit fiind grav ranit si slabit, iar sangele acestuia a curs pe zapada alba. Soarele a urcat pe cer si a vestit venirea primaverii, aducand fericire oamenilor. De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-l fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui tanaralui voinic, iar albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii. Renasterea naturii si venirea primaverii sunt sarbatorite astfel din cele mai vechi timpuri.
O alta legenda a martisorului ne spune ca intr-una din zile umbland cu oile pe munti, baba Dochia a gasit un ban pe care l-a legat cu un fir de ata. Toate acestea s-au intamplat intr-o zi de 1 Martie, de atunci extinzandu-se obiceiul.
Cuvantul "martisor" are origine latina si este numele popular al lunii martie-prima luna a primaverii.
Snurul cunoscut al martisorului simbolizeaza funia anului care aduna prin impletirea celor 2 fire cele 365 zile ale anului, iar cele 2 culori - alb si rosu, reprezinta cele doua anotimpuri opuse ale anului, iarna si vara. In Bucovina martisorul este firul zilelor anului tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte, precum firul vietii omului tors la nastere de ursitoare; albul reprezinta frigul iernii iar rosul caldura verii.
Simbolul snurului a fost initial folosit de daci, dar pe vremea lor culorile erau alb si negru; negrul simboliza intunericul iernii si reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale, iar albul simboliza lumina primaverii. Urmare unor sapaturi arheologice sau descoperit martisoare cu o vechime de peste opt mii de ani, sub forma unor mici pietre da rau insirate pe ata, vopsite in alb si rosu. Cercetatorii ne spun ca rosul era culoarea atribuita vietii, a femeii, iar albul era atribuit limpezimii apelor, al albului norilor si specific intelepciunii barbatului.
Odata cu trecerea anilor, semnificatia martisorului s-a diluat; in trecut, snurul bicolor, impletit din fire de lana si cu o moneda de aur sau argint, era legat la mana copiilor in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui, crezand ca in acest fel sunt aparati de rele si de boli. In prezent, in Romania martisoarele sunt confectionate manual sau confectionate din magazine, de cele doua fire alb-rosii fiind agatate mici pandantive artizanale ce simbolieaza iubirea, sanatatea, norocul, acestea fiind diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animalute din plastic sau din sticla, inimioare, fete zambitoare, pietricele frumos colorate sau orice poate atrage un cumparator grabit sau in pana de idei. In traditia populara exista credinta, ca martisorul aduce noroc si fericire, el fiind un sol al primaverii si se ofera ca simbol al iubirii, dar si in semn de respect si pretuire pentru persoanele de sex feminin, care ne sunt apropiate.
In zilele noastre, obiceiul este ca orice doamna sau domnisoara sa primeasca un martisor; orice barbat care se respecta ofera persoanei iubite sau unei colege, un martisor. Potrivit traditiei, martisorul se poarta pana in momentul in care primavara ia in stapanire natura, cand infloresc trandafirii si ciresii, vin berzele si randunelele. Atunci, firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In unele regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si fie ca se agata de crengile unui copac, iar daca pomul va rodi omul va avea noroc, fie este aruncat dupa o pasare, purtatorul devenind usor precum pasarea !.
Martisorul este, deci un simbol. Poetul George Cosbuc arata intr-un studiu dedicat martisorului, ca acesta este simbolul soarelui primaverii, al carui chip seamana in credinta populara, cu un ban de argint. Albul este asociat soarelui, este un semn al puterii, al fortei. George Cosbuc mai arata ca “martisorul e un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui. Poporul nostru il cunoaste si il tine in mare cinste, si il poarta copiii, fetele si mai rar nevestele si flacaii, fiindca el e crezut ca aducator de frumusete si de iubire”. Semnificatia culorilor mai este talmacita si altfel in credinta populara: se poate spune ca rosul, dat de foc, singe si soare, este atribuit vitalitatii femeii, iar albul, ca zapada rece si pura, ca apele inspumate, ca norii de pe cer, semnifica intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, ca o permanenta miscare a materiei. George Cosbuc ne mai spune in studiul sau si de ce purtam martisorul : “scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtindu-i cu tine chipul cam cu acelasi rost cum purtam noi o cruce ori un chip al lui Hristos in sin. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intii frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet“. Si tot in acelasi studiu mai spunea George Cosbuc : “Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca. Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfint, nu asa ca podoaba ori ca jucarie.”
Sărbătoarea mărțisorului se mai întâlneste si în zona Balcanilor la Aromâni si Megleno-Români, precum si la Bulgari care o numesc Martenița, si în Macedonia si Albania. Pe aici prin Canada... mai sunt unii romani care nu au uitat-o si-si confectioneaza martisoare pentru cei dragi din combinatii ce se gasesc prin comert.
Apropo, domnilor, ati daruit martisorul pe acest an ? Daca nu...., Grabiti-va!
arh. Ion Constantinescu    3/3/2013


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian