Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Surprize literare sibiene la început de an

Desi nu sunt adeptul globalizării, trebuie să recunosc faptul că există si aspecte pozitive ale acestui trend ce caracterizează începutul secolului al XXI-lea. Cine si-ar fi putut măcar închipui, nu multi ani în urmă, usurinta călătoriilor dintr-un capăt într-altul al lumii. Iar când aceste călătorii contribuie la apropierea fratilor de limbă si cultură, despărtiti de valurile vietii, cu atât mai mare este bucuria.
Doamna profesor doctor Anca Sîrghie este un asemenea mesager al culturii românesti în America. Cadru didactic la Universitatea Alma Mater din Sibiu, domnia sa a devenit în ultimii ani un scriitor transcontinental, ca să preiau o sintagmă ce devine tot mai cunoscută si mai...actuală în zilele noastre. În Denver, la poalele Muntilor Stâncosi sau la New York, orasul zeitei de fier a Libertătii de pe malul Oceanului Atlantic, Anca Sîrghie este o prezentă plăcută si asteptată de fiecare dată cu dor în comunitătiile românesti din Lumea Nouă.
O vorbă din bătrâni spune că, asa cum îti petreci primele zile din an, asa iti vei petrece tot restul anului. Pentru românii din Colorado anul a inceput sub zodia culturii.
La data de 6 ianuarie, în acelasi spatiu generos al sălii sociale a Bisericii Sf. Dimitrie cel Nou din Frederick, Colorado, s-a desfăturat o nouă editie a cenaclului românesc. Pornit în luna decembrie 2011, din initiativa a doi români sufletisti, Simona Sîrghie si Sebastian Doreanu, cu ajutorul neprecupetit al doamnei profesor doctor Anca Sîrghie, iată că, împlinirea unui an de activitate a cenaclului s-a potrivit în asa fel încât invitatul de onoare să fie tocmai...Anca Sîrghie, poposită din nou în mijlocul românilor colorădeni, cu tolba plină de surprize, ca întotdeauna. În primul rând, o prezentare la nivel academic a vietii si operei lui Radu Stanca. Evenimentul din 6 ianuarie a fost, de fapt, dedicat omului de teatru, poetului, eseistului care a trăit, a gândit, a iubit si a scris în orasul transilvan de pe malul Cibinului.
Cuvintele rostite la deschiderea cenaclului ( de către Sebastian Doreanu ) au fost sărace în a face o prezentare completă a activitătii stiintifice depuse de către dr. Anca Sîrghie în a scoate la iveală aspecte mai putin cunoscute legate de "atelierul de creatie " a celui care a fost Radu Stanca. Ani de cercetare în biblioteci si arhive, interviuri cu membri ai familiei sau prieteni care l-au cunoscut pe Radu Stanca, s-au materializat în timp într-o lucrare de doctorat dar si prin alte titluri de cărti publicate. ( Anca Sîrghie. Radu Stanca si obsesia Thaliei. Ipostazele omului de teatru, Casa de presă si editură TRIBUNA, 1996, 212 p. )
În conferinta sustinută în fata celor prezenti, doamna Anca Sîrghie a reusit să acopere traseul unei vieti dedicate artei si literaturii. Pentru exemplificare au fost proiectate pe cele două ecrane suspendate imagini de arhivă, fotografii de familie sau afise de la spectacole regizate de Radu Stanca. Realizată într-o manieră interactivă, în timpul conferintei au fost invitati în fată persoane din audientă, care au recitat din volumele de poezii ale celui omagiat. Microfonul a fost preluat pe rând de către doamnele Mia Croitoru, Elvira Stoicof, Constantina Dită, Monica Doreanu, Simona Sîrghie, alături de domnii Alexandru Luca ( invitatul românilor din Colorado, care i-a încântat la Craciun si în noaptea de Revelion cu vocea sa de aur ), Alexandru Montano si Sebastian Doreanu, punctând prin versurile recitate ideile doamnei conferentiar. Răsplătita cu aplauze, domnia sa le-a oferit celor prezenti o a doua surpriză pentru ziua respectivă. O lansare, nu de carte ci....de cărti. Două au fost cărtile cele noi, aduse românilor de peste Ocean, de către un neobosit cercetator al vietii literare românesti. Doamna Anca Sîrghie a venit de data aceasta, în fata celor prezenti, cu două volume, în calitate de îngrijitor de editie, alături de Marin Diaconu. Îngrijitorul de editie, este un fac totum, de la el pleacă ideea unei cărti, el este cel care organizează materialul, caută colaboratori, îngrijeste punerea în pagină, sortează, analizează, comentează, adică...face totul. Dă viată unei cărti si o urmăreste la intrarea în lume. Iar câteodată chiar o duce mai departe, în jurul lumii.
Cei prezenti la cenaclul românesc din Colorado au avut bucuria să fie printre primii care au făcut cunostintă cu cele două carti. Este vorba de volumele;
Radu Stanca. Dăltuiri, Editie îngrijită de Anca Sîrghie si Marin Diaconu, FNSA Academia Română, Fundatia Natională pentru Stiintă si Artă, Bucuresti, 2012, 330 p. si respectiv Aurel Cioran. Fratele Fiului Risipitor, Editie îngrijită de Anca Sîrghie si Marin Diaconu, Ed. EIKON, Cluj-Napoca, 2012, 496 p.
După o scurtă prezentare a fiecărui volum, autoarea a oferit autografe celor interesati, atât pe cele două cărti noi cât si pe volume anterior publicate.
Periplul american nu s-a încheiat însă pentru domnia sa. Câteva zile mai târziu, a urmat vizita în mijlocul comunitătii românesti din New York, vizită prilejuită atât de invitatia de a vorbi în cadrul Cenaclului de Vineri, cât si la Simpozionul International "Mihai Eminescu", ambele organizate sub aegida Institutului Român de Teologie si Spiritualitate Ortodoxă ( The Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality ) si a Capelei Sf. Apostoli Petru si Pavel. De la Denver s-a deplasat în orasul de pe coasta Atlanticului un adevărat " desant " cultural, alături de doamna Anca Sîrghie participând la aceste evenimente si româno-americanii colorădeni Simona si Răzvan Sîrghie, însotiti de Sebastian Doreanu.
Astfel, în data de 11 ianuarie, la lăsarea serii, în salonul spatios din locuinta preotului poet Theodor Damian s-a desfăsurat o nouă întâlnire a Cenaclului de Vineri, cenaclu ce si-a câstigat o binemeritată faimă în rândul iubitorilor de cultură românească din Lumea Nouă. În încăperea înconjurată de rafturi pline de cărti, o adevărată inspiratie pentru cei prezenti, doamna Anca Sîrghie a fost, din nou, invitatul de onoare. Cuvântul de deschidere si bun venit a fost rostit, asa cum se cuvine, de către amfitrion, care i-a prezentat pe musafirii din Romania si Denver celor de fată, după care a lăudat bogata activitate pe tărâm cultural si pedagogic a invitatei din seara respectivă. Al doilea vorbitor a fost criticul si istoricul literar M.N.Rusu. Un cunoscător avizat al literaturii române, cu o contributie importantă adusă în peste cincizeci de ani de activitate, domnia sa a ales să vorbească în fata celor prezenti despre volumul Dăltuiri, de Radu Stanca, volum îngrijit de către Anca Sîrghie si Mircea Diaconu. A exemplificat cu citate din carte "iubirea" sibianului Radu Stanca fată de litera scrisă, interesul manifestat de acesta, de-a lungul timpului, fată de autori si cărti mai putin cunoscuti/cunoscute, sau chiar interzise în perioada înghetului cultural cât si comentarile asternute pe hârtie, în diferite ocazii, după vizionarea unor piese de teatru pe scena sibiană. A încheiat lăudând munca depusă de către doamna Anca Sîrghie, ce a petrecut timp îndelungat în căutarea materialului si s-a aplecat cu acribie în aducerea la lumină a textelor inedite ce alcătuiesc acest volum.
Despre cartea Aurel Cioran. Fratele Fiului Risipitor a vorbit Sebastian Doreanu. După ce a făcut o scurtă prezentare a volumului amintit, compozitia acestuia, amintind de textele prezentate în prima parte a volumului, încercări literare ale fratelui ce a stat în umbra cunoscutului polemist si suetar de la Capsa anilor '30, s-a concentrat, asa cum era si normal, pe schimbul de scrisori dintre cei doi frati: unul, Emil - Lut, stabilit în Franta, devenit în timp o celebritate mondială dar fugind cu obstinatie de lumina reflectoarelor si zgomotul vietii literare franceze, al doilea, Aurel -Relu,rămas în tară, ajuns pentru sapte ani în temnitele comuniste pentru un ideal îmbrătisat în tinerete ( si niciodată renegat ), petrecându-si apoi restul vietii în orasul natal de pe malul Cibinului, la umbra unei sotii iubitoare dar si a unui frate celebru pe care simte si stie că are datoria să-l reprezinte în fata denigratorilor autohtoni. Vorbitorul i-a îndemnat pe cei prezenti să citească această carte, acest schimb de scrisori, pentru a descoperi o legătura, am putea spune banală, comună tuturor familiilor, dar care are în mijlocul ei pe cel mai mare stilist contemporan al limbii franceze, pe scepticul de serviciu al unei lumi în declin, cum s-a autodefinit Emil Cioran.
A urmat prezentarea despre viata si opera lui Radu Stanca. La fel ca si in Denver, conferinta a fost exemplificată cu imagini de arhivă. Interesul celor de fată s-a reflectat în întrebările adresate vorbitorului cât si prin aplauzele binemerite ce au răsplătit, la sfârsit, efortul depus pentru realizarea unei seri românesti de exceptie.
Printre cei prezenti la această întâlnire a Cenaclului de Vineri am avut ocazia să-i vedem pe Grigore Culian, editorul ziarului New York Magazin, pe poetii Virgil Ciucă si Vasile Cretu, pe cercetătorul în istoria si graiul aromânilor sud-dunareni, domnul Dima Lascu, pe scriitorul si informaticianul mereu tînăr Tiberiu Horvath, domnul Ion Stefan, fost prizonier politic în Romania comunistă, pe doctorul poet Paul Doru Mugur alături de sotia sa, gratioasa poetă Adina Dabija, si multi alti reprezentanti ai vietii culturale românesti new-yorkeze.
Se poate spune, fără nici o îndoilă, că a fost o seara reusită. A doua zi, sub bagheta "magică " a părintelui Theodor Damian, presedintele Institutului de Teologie si Spiritualitate Ortodoxă si a domnului inginer Cristian Pascu, presedintele Societătii "Dorul ", s-a organizat, în spatiosul sediu de pe
Third Avenue al Institutului Cultural Roman de la New York, a XX-a editie a Simpozionului International " Mihai Eminescu ". Dar, despre acest eveniment, vom reveni cu altă ocazie.







Sebastian Doreanu    2/7/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian