Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : Cash

Nu am sa pricep niciodata cum un asemenea cuvant, patru litere, un cuvant atat de micut si ridicol, poate avea atata putere si o asemenea influenta in viata noastra.
Chiar Asa Se Hotaraste soarta noastra? Initialele spun totul.
In traiul nostru cotidian, in tara unde comercialismul e a-tot cuprinzator, flutura unui negustor, oricare ar fi el, “cash” si a-i reusit total. El are intrebarea pregatita din momentul in care a-i pasit pragul pravaliei lui: “Si cum vreti sa platiti? Cash sau Viza?
Arunca-i cuvantul magic “cash” si il vezi cum fata i se lumineaza. Ba iti arunca momeala: ”Daca platiti “cash”, primiti o reducere”…

Povestile cu “banii lichizi” ( o alta expresie curioasa) le cunoastem din tara noastra de bastina. Unii ii numeau “bani gheata”, altii “numerar” ba chiar “bani pesini” si nu doar odata am auzit in Romania, atunci cand ti se pretindea sa arati ca ai banii, apostrofandu-te, ”Marinarii pe coverta”… Unii vand “pe sub mana” ca sa poata lua bani pesin iar altii, “under the table”. Moneda, bancnota, orice ar fi, dar sa fie “lichizi”, nu cu carti de credit, nu cu cecuri sau plati in rate. In anii copilariei mele exista si o gluma: platesti I R D P, adica, “in rate dupa plac”.
Pentru ca este un leit-motiv archi-cunoscut: cand e vorba de bani lichizi (de ce oare i se mai spune oare bani gheata”?), toti comerciantii au aceeasi religie.
In Anglia spre exemplu, cel mai detestat timp este cand primesti un plic si intr-un colt citesti mentiunea “Check enclosed”. Nimic nu e mai apreciat pretutindeni ca “deal in cash” si nici virtutea nu este atat de valoroasa in ochii unora dintre pamanteni ca banul lichid.
Intalnim aproape la fiecare colt de cartier foste pravalii de afaceri care au devenit comercianti in “cash”. Aduci la ei cecul si primesti bani lichizi, minus procentele lor. Afacerile acestea au devenit atat de raspandite de parca sunt ciuperci dupa ploaie.

Nu de mult a facut ocolul lumii cazul unui trafic deliqvent care a fost amendat de catre autoritati sa plateasca $350 dolari. Satul de proteste, omul nostru a folosit metoda “Cash”. El a adus la Primarie un ciorap indesat cu monede a 1 cent si i-a depus la ghiseul destinat. Casierul si-a sters tacut transpiratia si a inceput sa numere dar a dat platitorului chitanta repede, doar sa nu-i mai vada acestuia zambetul inghetat pe buze. “Platesc “cash”, a spus el, parasind localul.
Si daca tot vorbim de cash, hai sa luam totul in bani marunti.
Cand ai “sunatori” in buzunar, platesti usor serviciul chelnerului, dai “backsish” soferului de taxi, multumesti nepotii la sfarsit de saptamana, cumperi cafeaua zilnica, si impingi moneda in crapatura postului de parcare a masinii.
Te simti mult mai in siguranta cu bani in buzunar decat cu “plastic”ul in portmoneu. Si, mai exista ABM, ATM, care “scuipa” lichizi la apasatul unui buton.Dar in zilele acestea, cand economia globala se afla intr-o criza necunoscuta inca de generatia noastra, primordialul comandament este nu sa cheltuiesti ci sa pui un ban deoparte pentru zilele negre.
“Ai bani, imi spunea candva fratele meu mai varstnic, pune o piatra peste ei” “Vin zilele ploioase”…Imi amintesc de zilele anilor din urma cand banutii erau innodati in batista sau in basmaua Mariei.
Alti prooroci ne invata ca nu este important cat castigi, ci cat “pui la ciorap”.
Poate ar fi nimerit a mentiona aici ca George Bernard Shaw, pe vremea cand a scris vestita sa creatie “Pygmalion”, castiga pe atunci doar 10 shilingi pe saptamana.
Asta nu l-a impiedecat sa raspunda unui amic, cand acesta i-a solicitat un imprumut sa bea o cafea,:”Cand ai nevoie de bani marunti, vin-o la mine…”
Bugetele, oriunde ar fi intocmite, rezerva intotdeauna un articol prevazut cu “Cash account”.

Si o anecdota. Doi buni amici isi impartaseau dintotdeauna gandurile si nevoile. Se imprumutau cu bani unii pe altii si nu au avut niciodata probleme sau divergente. Tudor a indraznit deci intr-o zi sa solicite prietenului 45 de lei cu solemna promisiune ca nu va dura nici o saptamana si ii va inapoia banii. “Va fi ziua de nastere a Elenei si nu vreau sa creada ca am uitat. Tu stii, un barbat uita ziua nevestei numai odata in viata…” Zis si facut si omul a primit sunatorii. Dar au trecut zile si zile si Tudorica al nostru nu vedea nici un semnal ca ar putea plati onorabilului sau prieten. Nici nu dormea noptile de griji. Pana intr’o noapte, cand nevasta lui l-a vazut la doua noaptea agitandu-se prin casa, i-a spus:”Du-te omule la el si spune-i drept. El te va intelege…” A plecat Tudor din casa, pasi masurati pana la curtea bunului sau prieten, a batut la usa si amicul lui, sculat din somn, nu si-a putut crede ochilor si urechilor.
- Nu-i nimic Tudor, du-te acasa linistit si culca-te. O sa ii dai mai tarziu. Doar ca acum, cel care nu va putea dormi nopti indelungate, voi fi eu…
Concluzia? Orisicine dintre noi se poate gasi intr-una din zile “short of cash”. Intr-un interview acordat de regretatul Johny Cash, talentatul ghitarist a fost intrebat ce pretuieste el mai mult din istoria vietii sale.
-Faptul ca niciodata nu ma voi gasi in situatia de a avea nevoie de CASH…


Harry Beer    1/21/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian