Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Domnul învătător Berezovschi

Nu stiu cum să mă adresez dascălilor mei de odinioară: Tovarăse profesor, sau domnule profesor. Le-as spune, cu egală dragoste, si tovarăse, si domnule, dacă ei nu ar fi cu mult mai mult. Dacă ei nu ar fi fost, si nu ar fi Oameni, cu O mare.

Întâia lor calitate, atât de obisnuită pe acea vreme, era graiul. O limbă română frumoasă, clară, curată, învăluitoare, care stia să laude, dar să si dojenească, care stia să dăruiască “două reci, si una caldă”. Dar cât de cald stia să insufle avânt si energie limba română a profesorilor mei!

Tovarăsul învătător Berezovschi a fost, si este o inteligentă vie. Un argint viu al mintii, graiului, elegantei, cunoasterii, logicii, organizării, o locomotivă care insufla, ca nimeni altul, elanuri elevilor si profesorilor, care descătusa valori, si ceea ce este mai important, armoniza valori într-o valoare rară si tutelară: valoarea echipei.

Mâna dreaptă a distinsei doamne directoare Marna Petrescu, secretar de partid energic, lucid si inimos, animator si iubitor de sport, filatelist remarcabil, presedinte la Uniunii Filatelistilor din Dolj, Domnul Învătător era, în orice domeniu, garantia succesului. De o tenacitate extraordinară, de o combativitate si un elan debordante, era dedicat, prin vocatie, profesiei si pasiunilor. Si pasiunile Domniei Sale erau toate activitătile scolii, de la cercurile de matematică si literatură, până la formatiile de cor, mandoline, dans, sau echipe sportive. Acolo unde se implica Domnia Sa, domneau exigenta, respectul, autoritatea, disciplina, ordinea si excelenta. Domnul Berezovschi a fost un vulcan cerebral.

Îmi amintesc de o clasă care a iesit din mâinile Domniei Sale. Clasa a VI-a B. În clasele I-IV, îi fusese învătător. Dar continua să îi fie mentor activ, si a continuat până când si-a condus elevii, cu brio, pe băncile liceului. Clasa a VI-a B era un competitor de temut, prin valorile ei de exceptie: Viorel Păun, Dan Diaconescu, Sorin Grebanos, si prin frumusetile ei de exceptie, blondele Afrodite Raluca Stavrache si Daniela Lungoci. Dar toti acesti tineri, formati de domnul învătător, erau un stup de albine coplesitor. Erau o echipă care deborda de calitătile insuflate de dascălul lor: ambitie, vointă, perseverentă, disciplină, curaj, spirit de competitie, fair-play.

Odată, demult, la un concurs filatelic organizat de domnul învătător, am primit un premiu. Nu mai stiu locul, nu mai stiu în ce a constat premiul, si poate nici nu este important. Ce este important este faptul că m-am bucurat si atunci, si cu alte prilejuri, de aprecierea si încurajarea unui dascăl pentru care scoala, viata, sportul, muzica, filatelia, cunoasterea si autocunoasterea au însemnat performanta de a face parte, activ, dintr-o scoală si o societate de elită, în care oamenii cu O mare erau reperele si speranta oamenilor cu o mic.

Cât de mult as dori să mă întorc în anii de atunci si, după câte-o reusită, să îl aud pe tovarăsul învătător spunându-mi, mustăcind scurt, cu vocea sa percutantă, însufletitoare si elegantă, de arbitru al valorilor: “Bravo, băietică!”…


Jianu Liviu-Florian    1/10/2013


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian