Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


1 Decembrie: oamenii buni si frumosi ai României

Dincolo de România subumană inventată de industriile de comunicare, de Tonciu si dansurile ei lascive, de divorturi scenice, si de accidente si criminalitate, prezentate în goana după audientă drept regula si nu exceptia realitătilor românesti, există, din fericire, în spatele acestor perdele de aburi electronici, o Românie firească, autentică, plină de oameni care cunosc prea-bine bunul simt, respectul pentru lege, si rostul lor pe lume.
În acesti oameni se regăseste România reală, în ei stă toată speranta si increderea într-un viitor demn si luminos. Mă bucură nu numai că adevăratii oamenii, „omul-firesc”, există printre noi în număr mare, ci faptul că cei mai multi dintre ei sunt tineri si foarte tineri. Am avut prilejul în ultima vreme, poate si norocul, să cunosc o sumedenie de asemenea oameni frumosi si buni, care-si fac si fac cinste natiei deopotrivă. Si când altcândva să-i pomenesc dacă nu de 1 Decembrie?

De exemplu, în miezul verii trecute i-am cunoscut pe Andreea si Alex. O pereche de tineri bucuresteni cu rădăcini în Bucovina, căsătoriti civil si crestineste, care si-au propus, nici mai mult nici mai putin, să faca turul Americilor, de-a latul si de-a lungul, călare pe motocicletă.
Am apucat să-i cunosc la Toronto, cel de-al doilea popas după cel de început de la Montreal, pentru câteva ore. Nu pot descrie în mărunte cuvinte impresia deosebit de bună făcută! „Ei bine, mi-am zis, iată că sistemul românesc – sau familia, are vreo importantă? – creste încă tineri educati si sensibili, nu numai beizadele de televizor.”
Îmi spuneau că sunt tare încântati să cunoască românii locului asa că le-am sugerat să vină si la sărbătoarea românilor care tocmai avea loc la Câmpul Românesc de la Hamilton. Au venit cu plăcere, au fost primiti cu bucurie. Ne-au vorbit la microfon despre periplul lor Nord si Sud-American, despre calătoria Est-Vest până în Alaska, si despre cea Nord-Sud, din Alaska până în Argentina. Ne-au vorbit cald de România, transmitându-ne dulci sentimente de nostalgie. Multi i-au întrebat dacă nu cumva le e frică să bată atâta drum prin tări asa-zis nesigure. Răspunsul lor, de o deosebită întelepciune, a fost: „noi credem că peste tot sunt oameni buni.” Sigur că peste tot sunt oameni buni, si sigur că numai niste oameni buni pot avea o asemena credintă.

N-au pregetat nici să îmbrace iile bucovinene dăruite la plecare de părinti. Au plecat cum au venit, ca vântul, urmând ca noi să le urmărim peripetiile pe excelentul lor site de internet (www.micadu.ro), locul unde urmau să publice aventurile din calea lor lungă.
În timp, am aflat de la ei – povestesc asa de bine aventura pe site-ul lor! – cât de lung si drept poate fi drumul prin preeria canadiană, cât de răcoare e totusi în Alaska în plină vară, cum e să te întâlnesti cu ursul liber în pădure, o multime de lucruri noi despre mexicani, guatemalezi si cîte si mai câte. Dar, cel mai frumos, am aflat cât de mult îsi pretuiesc propria tară, si cât de mult respect poartă tărilor străbatute călare pe Gunar (asa îi spun ei motocicletei). La atingerea fiecărui obiectiv mai acătării, Andreea si Alex s-au pozat îmbrăcati în iile bucovinene; steagul României si al tării gazdă au fost permanent „arborate” pe crupa motocicletei Gunar. Un caracter frumos nu poate naste decat un gest frumos!

Azi, perechea Micadu se află în El Salvador asteptând să treacă în Panama si apoi în America de Sud. Încă o Americă si gata, în februarie au în plan să se întoarcă în România să depene si să împărtăsescă amintiri rare. Drum bun si să ne revedem cu bine!
Îmi vor sopti unii că asemenea tineri sunt rari, că nu se face primăvară cu o floare. Ba nu sunt deloc rari, nici în România, nici altundeva! Alex si Andreea sunt într-adevăr unici prin curajul lor de a umbla hai-hui prin Americi după oameni buni si locuri minunate; dar tocmai pentru că în periplul lor au găsit, asa cum au crezut de la bun început, atâtia oameni buni, nu ar trebui să ne îndoim defel de numărul „bunilor”. „Peste tot sunt oameni buni” zic ei! Si multi...

La multi ani oameni buni! La multi ani România!


N.O. la intâlnirea grupului de la Observatorul de maine 1 dec a.c., când se va organiza o manifestare culturala artistica dedicata zilei României , vom proiecta un film - mesaj, aniversar, trimis de Andrea si Alex.
El poate fi acesat si la http://youtu.be/EiOtGmmgn7Y





Cristian Medelean    11/30/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian