Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ben Todica - Între două lumi

( la împlinirea vârstei de 60 de ani)

Ben Todică, pe numele adevărat Todică Benoni s-a născut în 1953 la 23 noiembrie în satul Ezer, Comuna Puiești, județul Vaslui.
A urmat cursurile Școlii primare în Ciudanovița, apoi Școala profesională din bocșa, unde a înființat un cineclub. A lucrat ca dj într-un club de noapte iar la 18 ani s-a angajat ca sudor și instalator. A făcut liceul la Oravița, continuând să facă și filme luînd și premii judeșene și naționale. BEN TODICĂ- Între două lumi
După 1950 se mută cu familia în Banat, unde tatăl a lucrat la minele de cărbuni de la Ocna de fier și Ciudanovița. Încă de copil a fost îndrăgostit de film. Atât în școala generală cât și în școala profesională a reușit să facă mici filme apreciate pe plan local și județean. La 18 ani s-a angajat ca sudor, apoi instalator. Și-a continuat studiile liceale la seral, învățând abc-eul producerii de filme, adică regie, sunet, efecte vizuale, imagine, developare, montaj etc.

În anul 1979 a poposit pe pământ australian la Melbourne unde a lucrat ca sudor și operator programator. A studiat 3 ani cursurile pentru scriitor și editor profesionist Monash University, a urmat cursurile școlii de sunet și canto, făcând parte dintr-un grup vocal, dând diferite concerte. În 1993 a urmat cursul de instructori de realizatori de televiziune, devine membrul al asociației ATOM unde funcționează și astăzi. A început să facă televiziune cu subiecte din țară, remarcându-se în rândul românilor de pretutindeni.
Întrebat ,,De ce face toate astea?”, Ben Todică răspunde: “De vină-i poate Eminescu, Cosbuc sau Creangă că m-au fermecat cu frumusetea tării si a poporului meu. Nu pot sta pasiv la competitia care există în jur fără a fi mândru de faptul că sunt român si că am ceva de spus; că putem contribui la bunăstarea întregii lumi. Faptul că ne numărăm printre cele 26 de grupuri comunitare care transmit viata natională si locală la televiziunea din Melbourne (si de anul acesta transmitem si la Brisbane si Adelaide), din peste 140 de nationalităti care au aplicat pentru acces la ch-31, este o mândrie si un respect pe care doresc să îl aduc părintilor, profesorilor, prietenilor si întregului nostru neam. Fiecare fiu îsi multumeste părintii în felul său. Acesta e felul meu…”

Desi a emigrat de peste 30 de ani, Benoni Todică a rămas un român adevărat, dovedind acest lucru prin tot ceea ce a făcut pentru românii din tară, din Australia si de pretutindeni. Este deosebit de activ în viata comunitătii românesti din Australia si se ocupă permanent de promovarea adevăratelor valori culturale românesti din tară si din diaspora în România si în lume. Reuseste să facă acest lucru în primul rând prin intermediul stirilor la emisiunea pentru comunitatea română din Australia la radio 3zzz si ARCTV CH31 unde a realizat două emisiuni cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nasterea actorului Stefan Ciubotărasu, apoi a organizat si participat la activităti în care au fost invitati scriitori, artisti, actori, oameni de stiintă, preoti…..,

Întâlnire cu grupul radio a scriitorilor George Anca, Vasile Andru, Ileana Cudalb Andrei, Înaltpreasfintia Sa Serafim Joantă, Preasfintitul Părinte Mihail Filimon, corespondent radio Nae Georgescu, prof dr Harry Con, prof dr Ileana Costea, prof. Dr. Ilie Rad etc. Întîlnirea de la Biserica Ortodoxă Sfintii Petru si Pavel cu Corul de copii Theotokos din Alba Iulia, întâlnirea de pe Muntele Dandenong cu sefii grupurilor comunitare din Melbourne etc. A luat interviuri si a realizat filme unui număr însemnat de pesonalităti marcante ale culturii, istoriei, artei, stiintei românesti. Capturând spectacolul Caviar, Votcă si Bye, Bye , piesă a reputatului dramaturg George Astalos, initiatorul teatrului pistol, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Tamara Buciuceanu, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, actorii Teatrului Nottara din Bucuresti pe scena teatrului Regency din Melbourne, Australia, si nu mai putin pe aceeasi scenă artistul Dan Puric, iar în casa Bisericii Ortodoxe Române Sfintii Petru si Pavel din Melbourne un moment poetic cu actorii Cristina Deleanu si Eugen Cristea. “Tamara Buciuceanu m-a miscat profund” A intervievat o serie de jurnalisti de la postul de radio si tv Timisoara: Veronica Balaj, Simona Pele, cineastul Vasile Bogdan, maestrul Tiberiu Ceia, directorul statiei tv Ion Ionică. În orasul Oravita îi intervievează pe primarul inginer Ioan Boncoi, pe directorul teatrului Mihai Eminescu, poetul Ionel Bota, pe directorul Liceului General Dragalina, profesor Viorel Sperlea, iar de la Scoala de artă pe profesor Ioan Calen etc.

În 1993 cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la urcarea pe tron a marelui voievod Mihai si cu prilejul vizitei actorilor Teatrului National din Craiova, Ben a realizat o piesă de teatru radiofonic după un scenariu scris de colegul său de emisiune, profesor Cristian Crăciun, în interpretarea actorilor, Ilie Gheorghe, Valentin Mihali si Valer Dela cheza intitulată Mihai Viteazul, ca să marcheze acest eveniment deosebit din istoria României. Piesa radiofonică reluată la cererea ascultătorilor de mai multe ori, si mai târziu preluată si de postul de radio national din Australia SBS.

A îndrumat si promovat tinere talente românesti, fie la postul 3zzz, fie recomandându-i pentru a fi publicati în ziare si reviste în format hârtie sau on-line sau prin activităti organizate: pictură – Alexandra Pelevaniuc, muzică – Loredana Sachelaru, tenis – Elisabeta Găluscă etc.
A păstrat permanent legătura cu tara. A dat interviuri unor posturi de radio românesti nationale si locale: Radio International, TVR Cultural, Radio Timisoara. A făcut posibilă realizarea unor activităti culturale cu două institutii de cultură importante: Biblioteca judeteană „Nicolae Milescu Spătarul” si Colegiul Economic „Anghel Rugină” desfăsurate duplex, Vaslui, România – Melbourne, Australia. A prezentat lucrări literare la .. Simpozionul „Promovarea valorilor culturale românesti, Vaslui, editiile 2008, 2009, 2010 si Simpozionul „Ioan Slavici la aniversară„ organizat de Universitatea „Ioan Slavici„ Timisoara, 2011.

Ben Todică împlinește 60 de ani.
La acestă vârstă rămâne tot tânăr cu o poftă de muncă nemaiîntâlnită.
Cineast, scriitor, om de radio și televiziune, recitator, om de cultură, Ben Todică rămâne un exemplu de muncă pentru promovarea culturii române.
LA MULTI ANI, MAESTRE !





Ion Ionescu - Bucovu    11/21/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian