Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme : Haina face pe om ?

Sunt foarte multe proverbe în limba română, câtă frunză si iarbă pot zice, si de o întelepciune adâncă si nu e de mirare că n-i le amintim, ele sunt date si redate de-alungul generatiilor si învătăm de la ele.

Titlul de mai sus nee este familiar. Am auzit zicala asta de când am învătat câte ceva, atât depre haină cât si despre om. Si m-am luptat, în anii când colectăm zicale si cimilituri, să înteleg cum o haină poate face un om când stiam prea bine că unchiul meu era croitor si că el era cel care făcea hainele si nu vice-versa. Să concludem acum că aluzia se adresa la faptul că judecăm un om după vestmintele pe care le etalează în societate?
Se prea poate, doar că trebuie să facem un atent discernământ si nu să punem toate ouăle într-un singur paner. “Du-te si îmbrăcă-te că lumea, că să arăti că un om” ne îndemnă bună noastră mama.

Într’o discutie cu un coleg de lucru, am adus vorba despre diferiti oameni si diferite feluri de a te îmbrăca. E chestie de gust si de perceptie. Amfitrionul meu mi-a relatat că nu are nici o opinie în legătură cu propria să aparentă si că nu poate schimbă nimic din ceea ce poartă. “Sunt cea ce sunt” spunea el. Unora dintre cei pe care el îi întâlneste le plac, and altii, nu. Sotia lui, o femeie modestă, apăruse într-o rochie de lungimea genunchilor, pantofi negri, cu tocurile nu prea înalte, de parcă erau pantofi de dans, putin prea boită, V-ul bluzei putin prea adânc, dar arăta exceptional, fără că impresia să frizeze ridicolul.

Un negustor de costume de lux are, la televizie canadiană, o reclamă si te asigură, garantând că, imbracandu-te la el, îti va place cum arăti. Dar hai să facem ocolul concetătenilor nostri, oriunde vor fi. Cu greu mai găsesti azi un bărbat într-un costum de haine. La nunti, îi poti numără pe degete. Doar la birouri, acolo unde etichetă le ordonă, (dress for success), ei apar în costume. Altfel, se poartă azi pantaloni de jeans si la lucru, nimic formal, că acasă. Au dispărut pălăriile de paie sau chiar si de fetru si privesti la unii tineri de azi cum poartă pantalonii de jeans, fără curea, mult sub nivelul soldului. Nu mai este vorba de eleganta, ci de decentă. Cum spunea amicul meu, “sunt ceea ce sunt”. Poate că cel mai nimerit ar fi că dictonul din titlul nostru să fie înlocuit nu că haină ar face pe om ci doar că îl descrie cine este, ce hram poartă si cum întelege el să răspândească aureolă ce se creează în jurul sau.

Realitatea tristă este că magazinele de confectii gem de marfa. Rafturile si cuierele sunt pline, dar vânzarea se face la pantaloni de doc, jeans si T-shirts. Coloritul si mozaicul inbracamintei de azi, nu are precedent. Costumele si jachetele de odinioară, devin obiecte de donatii si care si ele zac neatinse în prăvăliile care le adăpostesc. Nici nu poti judecă azi un om după vestmintele sale. Cravata cu ac sau pălăria voalată a doamnei dispar încet-încet si nimănui nu-i păsa de portul altuia pentruca nu noi suntem aceia care dictează moda modernă iar caracterul omului a încetat de mult să fie un obiect de îngrijorare.

Privind pe ecranul mintii vremurilor de odinioară, îmi amintesc de emotiile si grijile pregătirilor de dinaintea unei întâlniri cu fata care ti-a căzut “cu tronc” la inima. Haine noi, curate, cămasă imaculată, pantofii lăcuiti si nu mai pomenesc de frezura. Era un eveniment. Ati avut ocazia să-i vedeti azi pe străzi, perechi tineri, tinandu-se de mâna? El într-un t-shirt căruia nu i-ar strica un spălat cu Tide, pantaloni soiosi, gata-gata să-i cadă la genunchiu, o aparentă de plâns. Ea, cu cercuri pe nas si la sprincene, parcă iesită dintr’un film dubios. Cine a fost omul, cel care a creeat haină asta? Si ce fel de om se ascunde în spatele acestei haine? Ce vină are o haină dacă omul nu e om? Îl poti împodobi în mătăsuri si salbe de aur, îmbrăcă-l la “Dorobantul Stofe Fine” cu o batistută în buzunarul de sus al hainei, dacă nu e om, nimic nu ajută. Pentru că, vorbind de haină, proverbul se referă desigur la înfătisarea si caracterul purtătorului. Ca si într-un alt proverb, tinerii acestia vorbesc cum le e portul si se poartă cum le e vorba.

Thornhil ON






Harry Beer    11/19/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian