Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mesa, Arizona: dinamic, vibrant, si prietenos

Mesa este, după Phoenix si Tucson, al treilea mare oras al statului Arizona si al 38-lea din Statele Unite ale Americii. Orasul oferă avantajele unei metropole, dar reuseste si să mentină un sentiment de orăsel sau suburbie. La doar 15 mile est de capitala Phoenix, Mesa acoperă, si ea, o suprafată mare - aproximativ 132 Sq. miles.
Că „Mesa este foarte bogată în istorie si farmec”, o pot spune multi locuitori si oameni de afaceri de aici, pentru că majoritatea consideră Mesa un oras perfect nu numai pentru întretinerea unei familii, ci si pentru derularea unei afaceri.

Istoria acestui oras are cel putin două mii de ani, el datând de pe vremea sosirii poporului Hohokam. Astăzi, opt proprietăti din Mesa sunt incluse în lista registrului national de locuri istorice, iar cinci localităti limitrofe - Evergreen, Glenwood-Wilbur, Robson, Temple, West 2nd – se regăsesc în ambele registre de patrimoniu, atât în cele locale cât si în cele nationale. Este uimitor de descoperit bogătia istorică a orasului, în care se poate găsi orice stil posibil, începând cu case construite din chirpici (stil adobe), în Evul mediu.

Cu 320 zile însorite, în medie, pe an, Mesa se bucură de mai multe zile cu soare decât San Diego California sau plaja Miami, din Florida. În plus, muntii din jur, lacurile si parcurile fac ca Mesa să aibă o climă minunată, cu o temperaturi, în timpul verii, în jur de 74 grade F, ideale pentru activităti în aer liber. Muntii din apropiere si bazele de schi, oferă oportunităti si pentru schi, si pentru alte sporturi de iarnă. Iubitorii de drumetii si biciclistii de teren pot explora nenumărate poteci, iar amatorii de călărie pot străbate mile întregi prin mijlocul sălbăticiei. Entuziastii sporturilor acvatice pot parcurge, de jur împrejur, lacurile Saguaro si Canyon, merge de-a lungul râului sărat Salt River, sau, pur si simplu, înota într-una din cele douăsprezece piscine publice.

Cu o multitudine de oferte pentru recreatie, educatie si afaceri, Mesa se prezintă ca o mare varietate de amenităti (incluzând parcuri, posibilităti de sport pentru toate vârstele, bine dotate terenuri de golf pentru jucători de orice nivel) si ca o remarcabilă diversitate de evenimente si festivităti în cadrul comunitătii. Usor se poate spune că Mesa este unul dintre cele mai „trăibile” orase din tară prin ceea ce are de oferit locuitorilor, dar si afacerilor, si turistilor. Mesa aduce în prim-plan o crestere dinamică a orientării spre familie si prietenie, lucru, de regulă, rezervat comunitătilor mici. Mesa, care, acum două mii de ani, a fost populată de indienii Hohokam, este, astăzi, mai mare decât Minneapolis, St. Louis, Pittsburgh sau Miami.

Conform rapoartelor din 2009, Mesa are, astăzi, în jur de 470 de mii de locuitori. Populatia de aici este relativ tânără, având media de vârstă de 32 de ani; tânără comparativ cu media de vârstă din Stalele Unite, care este de 35.3. La extrema cealaltă, mai putin de 15 procente din populatia orasului depăseste vârsta de 65 de ani, comparativ cu media natională care este de 12.4. Tinerii si cei mai multi absolventi de facultate sunt atrasi de Mesa datorită locurilor de muncă din sectorul de înaltă tehnologie (high-tech) si de calitatea mediului. Pe lângă cei 128 mii de Sq Ft, orasul tocmai a „achizitionat” peste cinci mii de acri din proprietatea companiei General Motors, dar, totusi, Mesa e simtită ca fiind un oras patriarhal si mic, fie că esti în partea de est, sau vest, ori în centru. Această aparentă dă mult farmec comunitătii, ceea ce se adaugă la nivelul ridicat de viată de aici, îmbogătit prin diverse oportunităti imobiliar- funciare (în real-estate), beneficiind si de un sistem de educatie publică de exceptie sau de perspectivele din sfera afacerilor.
Orasul este destinatie pentru nenumărati călători încă din 1952, când Mesa a fost gazda ligii de Baseball Cactus, atrăgând, de atunci, mii de iubitori ai sportului din întreaga tară. Pentru a le veni în întâmpinare, cele saizeci de hoteluri, resorturi turistice si moteluri oferă vizitatorilor nenumărate optiuni de cazare.

O altă bună reputatie pe care si-a câstigat-o Mesa derivă din capacitatea orasului de a atrage fortă de muncă pregătită si calificată în domeniul sănătătii. De exemplu, deschiderea Universitătii de medicină osteopatică, înfiintarea centrului medical Mountain Vista si a stationarului pentru copii Children’s Hospital reprezintă noi puncte de focalizare a atentiei. Se crede că Mesa poate deveni un fel de centru regional de resurse de sănătate pentru întreaga regiune din valea sud-est. Sănătatea este, aici, la loc de cinste si datorită faptului că, din fericire, Banner Health acoperă aproape orice deziderat în acest domeniu. Desigur, mutarea într-o arie nouă nu trebuie să compromită starea sănătătii, si rolul acestor spitale este de a acoperi aproape orice nevoi, punând la dispozitie cei mai buni profesionisti. Misiunea Banner Hospital este de a face o schimbare în viata oamenilor printr-o servire excelentă, si, în Mesa, e sigur că aceasta se si întâmplă.

În timp ce se preconizează o nouă organizare regională a traseelor de tramvai, care va îmbunătăti sistemul de transport urban, Mesa se bucură deja de exceptionale moduri de acces intraurban, datorită autostrăzilor largi si unui plan stradal în sistem de retea, foarte practic. O împrejurare importantă este faptul că orasul se află la doar 15 minute de aeroportul international Sky Harbor Phoenix. Simplu, de la usa aeroportului, se ajunge până în centrul urbei, orasul probând eficienta transportului său si infrastructura reusită a autostrăzilor.

Ceea ce este cu adevărat special la Mesa, este mai mult decât combinatia dintre o puternică economie si usurinta acomodării, după necesitătile oricărui nivel de viată, în special în ce priveste proprietatea (real-estate): este faptul că locuitorii, rămânând constienti de rădăcinile lor, sunt hotărâti să rămână aici - este balanta perfect echilibrată a celor care trăiesc, muncesc si se distrează aici.
De mentionat este Mesa Arts Center (MAC) - cel mai mare centru de arte din statul Arizona, de fapt singurul centru care oferă programe de educatie pentru arte vizuale într-un campus. De la deschiderea lui, în toamna anului 2005, acest centru de arte care a costat aproape 98 milioane de dolari a delectat un public din toată lumea, ca si pe locuitorii comunitătii. Acum, acest centru serveste drept un puternic motor de dezvoltare pentru downtown Mesa, unde, de exemplu, impactul economic al activitătilor culturale în 2005 a fost de 47.5 milioane dolari. Interesant este „furnicarul” Mesa Fiesta District: sase etaje, 430 de unităti, cu optiuni pentru una, două sau trei camere - proiectate de renumitul arhitect international Thomas Roszak, ca si aspectul modern si luxos al sălilor de fitness, al piscinelor si al restaurantului din apropiere. Planificat pentru acest Fiesta District, Aquaterra va avea mai mult de 20 de mii de Sq Ft de magazine, restaurant în peste 20 de modele de planuri, toate create în spiritul de spatiu tridimensional inteligent: sticlă colorată, balcoane etc.

O problemă care nu există în Mesa este plictiseala, pentru că aici se oferă sute de activităti, atât pentru rezidenti, cât si pentru vizitatori. Aproape de pădurea natională Tonto, si cu parcul regional Usery Mountain, orasul oferă unul dintre cele mai pitoresti locuri de condus: Apache Trail. Parcurile acoperă fiecare colt al orasului, sunt zeci de terenuri de joacă: softball, base-ball si fotbal; baschet, volei si volei pe nisip. Nu numai pentru toate vârstele - copii si adulti -, dar si pentru persoane cu deficiente mintale, senzoriale sau motorii sunt oferite programe de recreatie si sport.

Muzeul orasului Mesa duce imaginatia oricui dincolo de limitele expresiei artistice si istorice, din preistoric, până în zilele noastre. Cele 8000 de Sq Ft ale muzeului pentru copii invită familiile să vadă lumea prin ochii artistilor. Acest concept al muzeului pentru copii formulat în anul 1978, s-a concentrat mai mult pe arta originală si muzeul s-a deschis în 1980, iar, de atunci, familiile cu copii au experimentat arta si continuă să se bucure de artă într-un mod în care nu au făcut-o înainte.
Muzeul de istorie natională „Dinosaurs live!” se întinde pe aproape 80 de mii de Sq. Ft. Este cunoscut si sub numele de Mesa Southwest Museum. Acesta readuce la viată originile universului prin renumita experientă „walk through time” (parcurs al timpului, de la un capăt, la celălalt) si expune plante, animale si minerale, din preistorie, până în zilele noastre, existente în Arizona. Dinosaur Hall prezintă locuri preistorice si tot felul de creaturi, impresionantă fiind replica în formă de robot a unui dinozaur. Copiii pot chiar să vadă cum se colecta, odinioară, nisipul de aur, sau pot intra într-o celulă de închisoare autentică.

Fiesta Mall a avut parte de recente remodelări „cosmetice”, care includ repavări, instalarea unor intrări luminoase si o vopsire proaspătă în multe locuri publice. S-au sădit mai multe plante, s-au elaborat proiecte de înfrumusetare si renovare a Food Court, se vor deschide noi restaurante de-a lungul străzii Alma School. Investitiile totale sunt estimate la mai mult de 700 milioane pe durata următorilor cinci ani, aceasta creând si multe locuri de muncă.
Nu se poate trece cu vederea amfiteatrul din Mesa, care a fost gazda multor personalităti, de la Sting si Sheryl Crow, la Staind si Blink 182. Acest amfiteatru este unul din cele mai populare locuri de desfăsurare a concertelor în aer liber si a fost numit „Best Concert Venue” în Phoenix, 2007. Ca amplasare, este adiacent centrului de conventii în downtown Mesa, si are aproape cinci mii de locuri care oferă vedere neobstructionată către scena din centru.
Sunt multe locuri uimitoare în Arizona, si Mesa este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase asezări; pitită departe de desert, înspre munti, este o echilibrată balantă naturală de resurse, cu o multime de motive de satisfactii. Mesa este dinamic, vibrant, si prietenos.


Phoenix, Arizona









Carmen Tirdea    11/18/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian