Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Brancusi vs Brancuzi

Mai zilele trecute, un mare „mahăr” reprezentându-i pe cei douăzecisisapte ai Europei, punea piciorul pe pământ oltenesc, în spetă la Hobita si la Târgu Jiu pentru început, si apoi pe Dâmbovita. Scopul vizitei n-are nici o relevantă. În treacăt fie spus, într-un colegiu din acea zonă se vor confrunta acerb pe 9 decembrie, actualul prim ministru si DD privatizatorul). Si cum astfel de vizite au si un rol ,, culturalizator’’ mare i-a fost bucuria oaspetelui nostru să descopere obârsiile celui care a lăsat culturii universale o multime de ”Muze” de „Păsări Măiestre” ,,Domnisoare” sau „Prometei”...care, tot în treacăt fie spus, acum sunt vândute la sume de neimaginat atunci când ele erau plămădite.
In mai(2012) de exemplu, casa de licitatii Sotheby’s din New York vindea lucrarea în ghips ,,Prometeu’’ cu colosala sumă de 12.682.000 $, iar în aceste zile (7 noiembrie), casa concurentă Christie’s pune la licitatie o altă capodoperă ’’Une Muse’’(Muza) si se speră să se obtină o sumă intre 10-15 milioane $.

Dar să revenim la distinsul nostru musafir. După cum declară Domnia Sa, nu le-a prea avut cu scoala, în general si cu matematica nici atât.’’Schulz uite care e treaba : matematica e inutilă, încearcă să devii politician’’- îi spunea proful său de matematică. Idee care a prins rădăcini si a dat roade.
’’Am fost fascinat ieri când am vizitat locul de nastere al lui Brâncusi, abia am învătat cum se pronuntă. Înainte îi spuneam Brancuzi’’. Replica din partea presedintelui cotrocean (des suspendat), a venit prompt :’’Eu îl felicit pe domnul Schulz că s-a deplasat în teritoriu, altfel nu ar fi stiut să spună corect Brâncusi’’
’’Am fost impresionat-în special de Masa Tăcerii-si vreau să îmi exprim aici recunostinta, pentru contributia pe care România o aduce Europei.’’(Deci mai contribuim si cultural nu doar cu tigani si curve). Am să propun-continuă oaspetele- ca Masa Tăcerii să devină patrimoniu UNESCO’’
De ce doar Masa Tăcerii…(,,Cina cea de taină’’ stiută în popor), fiindcă n-are ,,curajul’’ să vorbească si despre surate? Fiindcă TACE?... Ei, uite că eu nu TAC ,,de-a dracu ce sunt…’’(vorba lui Cristoiu). Celelalte opere sunt mai putin valoroase? De ce nu propune celor MARI stimabilul reprezentant al celor 27, ca întreaga operă brâncusiană să fie declarată patrimoniu UNESCO, dacă tot suntem într-un ,,sat mai mare’’si fără garduri? Vorbesc de acea operă care se găseste la Târgu Jiu, si nu se poate vinde la licitatiile niciunei case de la New York. Fiindcă nu o au… încă. Dacă a făcut-o Napoleon cu obeliscul din Egipt, (nu stiu de-o fi plătit ceva pentru el), care tronează la intrarea spre arcul de triumf din Paris, nouă ne-ar fi mai greu să le transportăm?
Dacă tot nu stim pretui ce avem si nu stim să le punem în valoare, pentru noi, pentru natie, mai bine… le vindem. E mai usor. Ce a mai rămas de vândut. ,,Noi nu ne vindem Tara’’, vă amintiti slogalul de-nceput. O dăm pe nimic, cum s-a dovedit de altfel de-a lungul celor 23 de ani de democratie dâmboviteană.

Dar odată devenind patrimoniu UNESCO, poate am avea si noi românii, o sansă mai mare să ni se promoveze si părtile bune si valorile pe care le avem în acel colt de lume, nu numai promovarea celor rele,(tigani, hoti, prostituate, orfelinate mizere, etc). Trebuie să vină un membru al familiei regale britanice să ne deschidă ochii, să ne arate care ne sunt bogătiile pe care nu le gasesti în Anglia? Turism Cultural…de ce nu? Eheee..,de s-ar cupla cu Mănăstirile,( si câte nu avem…unice in felul lor), cu Branul lui Dracula, cu Transilvania, cu…caru cu boi…cu…mocănita…cu Huniazii…cu Maramuresul istoric…cu o tuică bună si o mămăligă cu tocană si ,,cu crastaveti murati’’ ,,ca la mama acasă…’’ Si câte n-avem a oferi lumii industrializate de azi?

Lumea de azi tânjeste dupa exotic; exotic pe care noi românii îl mai avem încă si nu-l stim valorifica. Oare cât timp îl vom mai avea? Satele devin pustii pe zi ce trece, iar căruta, carul cu boi,vaci,cai,bivoli si ce animale s-or mai găsi, încep să dispară, încet dar sigur. Dar stânele noastre nu fac parte din exotic? Atunci să te tii nenică! Ăsta da turism, plăcut occidentalului, care vrea ceva ce la el acasă nu găseste. Ceva aparte! Cum ar înflori margaretele pe la pensiuni si turismul în Românica.
Mii de pensiuni-vile, crescute ca ciupercile după... revolutie, se lăfăie-n soarele coclaurilor mioritice. Multe, făcute cu banii castigati cu sudoarea fruntii de căpsunari sau de cei care vând ziare la ,,Defance’’. Pe când altele, drept rezultat al îmbogătirii si opulentei dobândite prin muncă ,,cinstită’’ de către potentatii vremilor post-decembriste,(unele sfidând sărăcia de zi cu zi), toate te surprind. Unele, cochete si ferchezuite, (amestec de autohton si inspiratie occidentală), plasate într-un cadru feeric bine ales, le concurează cu mare succes pe cele de-afară. Azi din păcate, multe din ele stau goale sau neterminate si îsi asteaptă mult doritii oaspeti să le treacă pragul, dar acestia nu se-ncumetă să se aventureze pe drumurile-dezastru care serpuiesc frumoasele locuri, unele de vis, dar greu de ajuns la ele.

Cimentul din zidurile vilelor-pensiuni, râde cu-ntelesuri subtile de gropile cărora le era destinat. Nu-i nimic de făcut decât ca gropile să mai astepte…vremuri mai bune. ,,Noii ciocoi’’ au fost mai iuti de…mână decat gropile. La fel si turismul autohton cu toată salba lui de margarete. Să mai astepte…(Ati avea curajul să coborâti de la Borsa spre Iacobeni? Nu v-as sfătui. Eu n-as mai face-o. Sunt convins că nici frantujii cu care m-am ,, întretinut’’ pe-acolo, n-ar mai face-o a doua oară). Dar să revenim la oile noastre.

Coloana propusă pentru fier vechi ca să se adune fonduri pentru festival.
Ce are Coloana Fără Sfârsit, ce are sau ce n-are? dar Poarta Sărutului(,,Poarta Raiului ori Poarta Iadului’’cum îi zic localnicii…Sărut… Rai, Iad…cât adevar e-n gura poporului). Ce are? N-ar fi oare cazul să fie si ele la rândul lor declarate …’’să devină’’…(cum ne spune oaspetele că va propune), patrimoniu UNESCO? Acum până mai e timp. Timpurile sunt schimbătoare, omenii sunt sub vremi, se ,,manelizează’’ se ,,becalizează sau vanghelizează’’ mult prea repede, si nu se stie ce aduce ziua de mâine…Nostalgicii se răresc tot mai mult si mai repede. În fiecare zi vezi că si ăla…si celălalt… s-au dus… nu mai fac umbră pământului… de si păreau vesnici! Tineretul, o-ntinde si el spre alte zări…mai calde. N-ar fi oare momentul să facem ceva cu ceea ce ne-a mai rămas, acum până se mai poate? Ca să nu ne blesteme generatiile de după. Noi românii am mai pătit-o de prea multe ori de-a lungul zbuciumatei noastre istorii, fie că a fost vorba de ciuntirea tării fie că a fost vorba de darea si păstrarea în ,,sigurantă’’ a tezaurului, la prietenii nostri dragi din răsărit… Dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă.

Apropo de Coloana Infinitului,(,,Sula lu’ Tătărăscu’’ cum o numeau politrucii vremii din anii stalinismului, sau ,,Mai ne strânge mai ne lasă’’cum plastic o asemuiau românii cu viata de zi cu zi a realitatii comuniste). Nu mai departe de astă vară, să fi fost prin august, cu ocazia unui concert la Vulcan, ce i-a trecut prin cap unui ,,distins’’ cântăret? Nemaistiind cum să-si surprindă fanii pe Facebook sau să-si mai sporească ,,notorietatea’’ si mai mult, cum ziceam, ce ii trece prin cap? Nu un glont ca lui Bulă, c-am fi scăpat usor. Nu. Nici mai mult nici mai putin, s-a fotografiat, (este destul spus indecent?) cu ,,Coloana Infinitului ,, tinută’’ între picioare vartos cu ambele maini, cu tentă evident sexuală, fotografie pe care… evident, o mai postează si pe Facebook altfel nu era ,,cool’’. Are doar initialele CRBL(,,Compun Rime Bine Legate’’) alias ,,ENCEFALUL’’ cum mai e cunoscut cu numele de scenă. (Dacă chiar vreti să stiti are si un nume de botez : Eduard Mihai Andreianu-33 de ani, originar din Ploiesti). Plăvanul nostru Compune Rime pentru multi politicieni si partide. Nu m-ar mira, ca-ntr-o bună zi, să ,,i se scoale rima’’ si să ,,creeze’’ ceva si cu a lu…Tătărăscu.
,, A călcat in picioare demnitatea unui oras. Vom cere consiliului local ca persoana respectivă sa fie declarată persona non-grata, nici măcar să nu se mai gandească vreodată să mai treacă pe la Targu-Jiu”, declara revoltat primarul.
,,Coloana fără Sfârsit, un monument sfânt pentru cultura universală si mai ales pentru gorjenii care se mândresc cu această operă brâncusiană, a devenit prelungirea organului sexual al lui CRBL. Pentru a mai iesi în evidentă, cântăretul s-a fotografiat cu opera lui Brâncusi pe post de falus, a publicat-o pe Facebook, iar apoi si-a cerut scuze. Invocându-si conditia umană, CRBL a împrumutat un dicton biblic, pozând într-un fel de nevinovat căzut în păcat, chipurile din greseală…’’
„Cred că îmi doresc să schimb multe în tara asta, măcar pentru viitorul Alesiei,(fiica-sa) si departe de mine gândul de a întina numele si mostenirea lăsată de marele Brâncusi. Dacă am gresit, sunt si eu om. Să arunce piatra, cine n-are vină!”, a fost scuza patetică a cântăretului.
Vă spuneam mai sus că…nu TAC. Doamne fereste să-i mai bage vreo idee cu rimele sale vreunuia din năstrusnicii nostri de parlamentari si apoi să te tii nenică. Ce proiect de lege pe teme de cultură poate să iasă din ,,putul gândirii’’distinsului nostru ales. De aceea spuneam mai sus, că ar fi ideal să se declare întreaga creatie patrimoniu UNESCO, poate asa o vom salva. Acum, până nu e prea târziu. Se caută si se valorifică din nou ,,fierul vechi’’!
----------------------------------------------------------------------------------------
Mă obsedează de ani buni, o emisiune pe care am urmărit-o la TVR. Obsesie de care nu scap nici în ruptul capului, desi speram că mă va părăsi-ntr-o zi. N-a fost să fie. Acum, că se ivi prilejul cu vizita Înaltului prin Gorj, obsesia a devenit de nestăpânit. Ba mai mult : Îmi revin si mai detaliat în minte acei ani de început ,,LUMINOS’’... Mai trăia încă ,,TĂTUCU NATIUNILOR’’ Încerc să transcriu cu cât mai multă acuratete, pe cât posibil, acel dialog, pentru al împărtăsi cu Domniile voastre. Sper să-mi fie considerat drept act de,,spovedanie’’ urmând să-mi ispăsesc si pedeapsa ce se dă în atari situatii. Promit că am să fac mătănii, îmi pun cenusă pe cap si-n cafea, voi repeta rozariul de câte ori îmi va fi dat, voi ajuna, voi posti, doar, doar, voi fi ispăsit de această obsesie. Sper că nu-i făcătură…să mă năpădească si altele…
---------------------------------------------------------------------------------------
,,Din putul istoriei’’ (Coloana si tractorul-omul între soft si moft-Sursa TVR).
Tanasie :În primul rând vreau să stiu cărui fapt că îmi datorezi vizita?
Reporter :Ati dat acum un an un interviu în ,,Evenimentul Zilei’’
T :Nu stiu…Io nu l-am vazut.
R :Nu?
T :Nu.
R :Că dumneata…în ’49…v-au pus ăia să trageti Coloana Fără Sfârsit…
T :Nu în ’49…în…’53. Da… În…în’53 cu ocazia festivalului mondial al tineretului care a avut loc la Bucuresti.
TV (Imagini de arhivă, se aude comentariul) : Pace si Prietenie-sub această deviză se desfasoară întregul program al festivalului…
T :A fost o chestiune puerilă după părerea mea…îi…a fost lipsită de sens. Ea a avut un sens atunci…dar…cum să vă spui Io…a…a fost o încercare copilărească că nici nu stiam ce se poate face, ce se poate întâmpla…
R :Cine v-a pus?
T :(râde). Primu’ secretar al raionului…Babalâc Constantin îl chema…asa…păi…
R :Păi… să o luăm de la început. Cum a fost, cum s-a legat povestea?
T: Ce să-ntâmplă… In 1953 avea loc festivalul mondial al tineretului la Bucuresti.
TV:(Comentator) Aceste festivităti vor rămâne în memoria miilor de participanti tineri din lumea întreagă, ca un simbol al spiritului prietenesc cu care stie să-i întâmpine poporul nostru pe cei ce doresc pacea si binele omenirii.
T :Si…a fost o sarcină atunci…Eu lucram la tineret…Atuncea eram secretar cu probleme organizatorice la raionu’ Targu-Jiu. Si s-a pus problema să strângem fonduri pentru festival…
TV :(imagini de arhivă- comentariu) Darul UTC-istilor de la Grivita… un tren construit din materiale refolosibile. Un întreg tren construit de tineri. Cu asemenea unităti de măsură înteleg ei să-si dozeze eforturile pentru reconstructia tării si industrializare…
T : Si asa… ne-au dat sarcină…noi…din ce să strângem noi fonduri…? …a fost actiunea de strângere a fierului vechi…să strângea atunci cu tineretu…acum nu să mai face treaba asta….
R :Vă citesc eu acuma. ,,RPR (Republica Populară Română). Comitetul Provizoriu Judetean Gorj -sectia artă si cultură- Nr.2876 -mai 17, anul 1949. Către ministerul artelor si informatiilor, serviciul arte plastice Bucuresti. În sedinta din 16 mai 1949, tinută cu colectivul agitatiei si propagandă al PRM (Partidul Muncitoresc Roman), s-a hotărât ca să se desfinteze monumentul construit de Gheorghe Tătărăscu, rombul sub forma de stâlp, înăltimea de 29 de metri, din material de fontă, despre care am dat note mai amănuntite anterior, conform unei adrese trimise de Dvs, referitoare la monumentele publice.Vă rugăm a decide si a ne comunica la timp. Subinspector cultural; C.Ionică, referend; Dumitru Dragotă’’
R :Deci în ’49 au hotarât ei să desfinteze monumentul…







Nucu Ardeleanu    11/14/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian