Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Problema avortului

Problema avortului are universalitate si este preocupantă; privste pe toată lumea, de la moralisti, biologi, juristi si religie, pînă la omul de rînd si este si o problema complexă . Complexitatea ei derivă din lipsa de precizare a unor notiuni importante de care depinde modul în care societatea este pusă în situatia de considera si a lua decizii în acestă materie. Si iata care sunt unele din notiunile de bază indispensabile întelegerii acestei probleme.

Termenul de “avort” derivă din latină –“abortus” care înseamnă -mort-rejectat si are două sensuri: unul biologic, care se referă la eliminarea embrionului sau fetusului, altul figurativ- se referă -de exemplu - la un proiect abandonat.

Ceea ce este avortat este “conceptual”, care în sens biologic reprezintă rezultatul fecundării ovulului de către celula spermatozoidală ,proces care constitue începutul formării embrionului si care evolueaza după primele săptămîni către stadiul următor, acela de “foetus” care persistă în uterul matern pîna la nastere cînd ia numele de “nou-născut”.

Este evident că fecundarea (penetrarea ovulului de către spematozoid) se face prin participarea a două persoane de sex opus-bărbat si femeie- care produc celulele respective; ei sunt posesorii aparatului genetic care este transmis prin celulele sexuale -ovul si spermatozoid - fiintzei noi.
Din cele de mai sus reiese deci că viatza produsului fecundării începe în momentul conceptiei, care permite constituirea unei mase de celule embrionare din care se diferentiază treptat celulele si tesuturile din care se formeaza noua fiintză în conformitate cu înformatia genetică continută în codul genetic al celulelor. Acesta masă de celule în proces de diferentiere formeaza embrionul care, după luna a treia, se numeste" foetus" pînă în momentul expulsiei la termen.

S-a ridicat problema dacă viatza, care începe deci în momentul conceptiei, ar legitima sau nu părerea că produsul conceptiei în perioada intra-uterină să fie considerat ori nu ca "persoană" care ar avea drepturi si responsabilităti pe care le are orice"persoana" din societate; în atare situatie, avortul ar avea semnificatia unei crime care întrerupe viatza începuta în momentul conceptiei; dacă însă produsul conceptiei este considerat numai un proces biologic "în devenire" către statusul de "persoană", caz în care nu se bucură de drepturi si nu are responsabilităti, nefiind un "tot" constituit, avortul se poate decriminaliza!

Greutatea cea mai mare -unde parerile religioase, juridice, biologice si de altă natură diverg puternic- este tocmai încercarea de a face această distinctie; în stadiul actual al cunostintelor se stie că:
-viatza provine din unirea a două celule -în urma unui contact sexual- care constiue oul si în care celulele care se divid (celule embrionare) încep organizarea fiintzei noi conform codului genetic pe care il contin si care provine dela ambii parteneri-părintzi;
-viatza poate proveni de asemenea prin implantarea în uter a unui "ou" obtinut în laborator prin fecundare artificială a doua celule sexuale provenite de la doi parteneri de sex opus; acest procedeu exclude deci orice factor transcendental în aparitia vietzii;
-atîta vreme cît este locat în uter, embrionul- fetusul- are identitate genetic, dar în acelasi timp are anonimitate socială ; de existaenta lui este constientă purtătoarea sarcinii –mama- si dovada existentei lui sunt testele biologice si radiologice, dar el nu are identitate sociala , nu are nume si nu este înregistart de societate ca persoană;
-anomalii grave genetice sau factori de morbiditate care intervin în timpul vietzii intra-uterine pot altera fetusul pîna la înviabilitate (anomalii cefalice-anencefalie, etc) pot cauza moartea intrauterină a conceptului; în aceste cazuri uterul nu mai contine o "persoană", ci un rest al unui amsamblu de tesuturi.

În lumîna celor de mai sus, este încontestabil că viatza începe la conceptie si că avortul întrerupe o viatză; este însă contestabilă ideea că produsul intra-uterin al conceptiei este o "persoană" pentru simplul motiv ca nu are independentză, el fiind complet dependent fiziologic de mamă si deci încapabil să pretindă drepturi si să-si asume responsabilitătzi! Deci, atît fiziologic cît si evolutiv, este o exagerare cu nimic motivată ca fetusul să fie considerat ca fiind o "persoană"; este de alfel bine recunoscut că după nastere este nevoie de multi ani - aproape 20 -de crestere, educatie si maturizare pînă ce o "persoană" să-si formeze o constiintză, să ajungă să poată lua respopnsabilităti si să pretindă drepturi.

Rezultă deci că avortul este motivat să fie considerat ca o întrerupere a unei vietzi în proces de organizare; este justificat cînd viatza mamei este în pericol; este justificat cînd fetusul prezintă anomalii severe; este justificat -din punct de vedere moral- să se efectueze în caz de viol; este justificat în caz de "sarcină nedorita" (unwanted pregnancy), căci mama -purtatore a sarcinii -are dreptul să decida dacă emotional, mental si fiziologic poate duce o sarcină la termen si să-si asume obligatia de a creste copilul- mama fiind donatoare a unei jumatăti din genele fetusului si cea care îl nutreste în timpul sarcinii.

O problemă în continuă dezbatere este constituită de conceptiile moral- religioase care se opun avortului în baza considerentului că omul nu este autorizat să întrerupa ceva ce nu poate crea -în spetză viatza -care conform religiilor monoteiste a fost dată de Creator; astfel papa John -Paul II a sfătuit sutele de femei violate si rămase însărcinate în războiul din Bosnia să păstreze sarcinile -fiind un dar dela Dumneze! Se pare ca Papa Benedict XVI a acceptat că avortul poate fi efectuat daca viatza mamei e în pericol; controversa persistă încă în lumea occidentală din punctul de vedere al moralitătii avortului.

Pe de alta parte, avortul se poate preveni prin metode anti-conceptionale care sunt azi la dispozitia celor care vor să le utilizeze, deoarece aceste metode au succes în prevenirea sarcinii în 98% din cazuri; numai ignorantza poate justifica lipsa lor de utilizare si aceasta pote fi combatută prin educatie sustinută.

Toronto/ nov





Dr. Dinu Dimitriu    11/12/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian