Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Avanpremieră editorială - “Cugetările unui călugăr de la Muntele Gând”

„Lumina Cunostintei”

Privesc pe geam. Lumina zilei e mohorâtă, iar sufletul meu se umple de această lumină. Încerc să-l însoresc si de aceea îndrăznesc să urc tot mai sus, pe Muntele Gând, pentru a afla lumina adevăratei iubiri. Am nevoie de dragoste, de acea dragoste care să mă pătrundă si să mă facă fericit că trăiesc. Această dragoste o simt ori de câte ori pasii sufletului meu urcă tot mai sus, pe Muntele Gând, unde întotdeauna am găsit o poiană de liniste si cugetare, pătruns fiind de „Lumina Cunostintei” si de bucuria Marii Iubiri.
Praguri altădată imposibil de trecut, sunt depăsite azi de cugetări inefabile ce îmi învăluie sufletul într-o diafană perdea de lumină, prin care văd trecând exilul meu voluntar, cu umbra lui crispată făcându-si loc prin multimea de copii cersetori de pe toate meridianele lumii, căutând, ca pe o comoară, identitatea pierdută cândva, un fel de fata morgana, a cărei vremelnică aparitie tulbură si incită spiritul vesnic nemultumit.
Exilatul sau emigrantul de orice fel, de oriunde si de oricând, desluseste mai bine prăpastia ce se adânceste între el si abundenta de avutie si de libertate la care aspiră. Spre a se salva, omul credincios îl caută pe Dumnezeu, în vreme ce, sechestrati de realitate si îndepărtati de Dumnezeu, alti oameni îsi asumă riscul de a se elibera prin ei însisi, fiecare luptându-se cu sine si cu semenii săi. În iadul cunoasterii fără Dumnezeu, omul puternic se simte tot mai puternic, pe când omul slab slăbeste mai tare, iar în cele din urmă cad împreună, pradă materiei, fiind spulberati de păcatul care explodează sub tălpile lor.
Dacă toti oamenii de pe pământ ar recunoaste existenta unui Creator unic, atunci ar trebui să admitem că Dumnezeu s-a născut si a creat omul într-o libertate deplină si de aceea omul si-a dorit de la început să gândească, să trăiască si să creeze într-o libertate identică aceleia în care Dumnezeu a creat si creează la nesfârsit.
O asemenea cugetare mi s-a ivit citind cartea „Dumnezeu s-a născut în exil,” un roman scris de Vintilă Horia. Titlul romanului se referă la Fiul Omului, înteles ca Dumnezeu întrupat, care s-a născut, a fost botezat, a trăit, a suferit si s-a jertfit pentru păcatele oamenilor, întru mântuirea de tiranie, ceea ce i-a adus puterea Învierii, si, în final, Înăltarea la Ceruri, unde „sade de-a dreapta Tatălului” si de unde va reveni pe Pământ, ca „să judece viii si mortii.”
Această sfântă poveste o află pentru prima oară, în exilul său de la Tomis - din anii imediat următori nasterii lui Iisus Hristos -, poetul roman Publius Ovidius Naso, personajul central al cărtii, un păgân neîncrezător în zei, dar aflat în căutarea unui Dumnezeu unic.

Wakefiled / Nov 2012





George Băjenaru    11/1/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian