Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sublinieri ; Impresii

Îmi venise ideea să scriu despre iluzii, de ce nu, mi-am zis, în fond toată traversarea asta pe care o considerăm viată se întâmplă într-un car cu iluzii : imaginative sperante, dorinte, căutări, ba chiar interpretări, « traduceri » mai mult sau mai putin oneste a ceea ce vedem, intuim, recapitulăm ori pur si simplu lăsăm să intre si chiar să iasă de sub coviltirul protector – car, de ! – par a fi necesităti indispensabile…
Si ca o confirmare citesc versurile unui poet de exceptie, Dan Perut Camui :
« vântul nici nu-mi ia nici nu-mi aduce
scrie de beat ce e unei fete batrâne «
deschidere fără echivoc într-o incursiune intitulată « Iluzie » …aer în miscare fără adresă…
Iluzie !

Mi se pare totusi o trapă, o « cursă » camuflată de interes ideea mea de a solicita iluzia ca termen interpretativ, de a-i atribui un spatiu determinant atunci când ea este, de fapt, o volatilă curiozitate umană, speculativ structurată de nesigurante, eventuale spaime si poate chiar curiozităti…din alea « pe gaura cheii » asa ca să nu afle nimeni că iti « bagi nasul unde nu-ti fierbe oala ».
Sigur că-i o trapă, ce zic, o parsivenie recapitulativă către care te îndrepti cu bună stiintă, răscolesti întrebări acumulate constient sau nu si bineînteles rămase fără răspuns, dar ceea ce-i realmente remarcabil este abilă disimulare a acceptării, un fel de joc sotronic ; sari dintr-o « casută » în alta obsedat de grija de a nu călca alături.
Eh ! Vorbe !

Realul îmi contrazice toată această rătăcire speculativă, o să-mi ziceti, iluziile sunt numai o oblojeală de moment, aia necesară când sărim din « lac în put », un bandaj amărât încropit din resturi mai mult sau mai putin higienice, dar resturi oricum…iluzia posibilului imaginar fiind doar sansa de a sări peste adevăr si a ne instala cât de cât verosimil pe acel « no man’s land » de care putem dispune si în care încercăm supravietuire…chiar dacă sună cam exagerat spus.
Chiar credem ?

N-avem decât să aruncăm o privire în lumea copilăriei si, capabili sau nu să o reinventăm, întelegem că ea este cea care ne-a cultivat iluzia si ne-a învătat să curătim fata realului de impuritătile poticnelilor si eventual chiar s-o recompunem.
N-avem decât să ne amintim că mai totdeauna suntem frumosi, destepti, plini de talent, capabili, de neînfrânat când vrem si chiar slabi de înger când ne e « cald » asa, pregătiti să străbatem până si cei o mie de ani de perceptie existentială incluzând, evident, posibilul în imposibil…
Si n-avem decât să punem fată-n-fată ceea ce am dorit cu ceea ce am descoperit dorind, să confruntăm soliditatea călcăturii cu alunecările alăturea cu drumul, să punem în balantă « cititul » în stele cu păsiunea gândului… si vom întelege iluzia, iluziile de fapt, ca pe o oază regenerativă, fără ea o sete continuă ne-ar tine în chingile unei existente seci.

De ce iluzii ?
Poate pentru că vine toamna, poate pentru că poticnelile vietii ni le aduce aproape, poate pur si simplu pentru că eu am nevoie de ele acum.
Maria Cecilia Nicu    9/24/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian