Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Paradoxuri

Cînd în urmă cu zeci de ani am ales Canada ca tzară în care să -mi trăiesc a doua viatză am luat acestă decizie avînd ca esential criteriu acela al Libertătii pe care o oferea acestă tzară: libertatea de opinie, de expresie, de credintză, libertatea de a munci si dovedi capacitatea, toate aceste cuceriri ale omeniirii care au fost posibile odată cu răsturnarea absolutismului monarhic în Europa (revolutia franceză -1789), cînd s-a realizat si separarea bisericii de Stat, moment în care religia a devenit "a private affair". A doua mare cucerire a fost aceea a democratiilor vestice eliberînd -prin moartea a milioane de oameni căzuti în lupte- din nou "Libertatea" si au garantat odată în plus dreptul omului de a se misca, de a lucra, de a se asocia, de a vorbi si de a exprima ideile si opiniile fără frica de a fi urmărit de organele de Securitate si eventual privat de libertate.
Pe aceste considerente, foarte multi oameni au ales Canada si nu USA ca tzară ce corespundea unui ideal de viatză care se apropia de notiunea de ideal umanitar.

Dacă în urmă cu 50 de ani acest ideal părea închegat si realizabil, asistăm astăzi -din nefericire- la deteriorări ale acestei constructii democrate si libere în ceva hibrid în care umanismul e diminaut si libertatea devine arbitrară.
La acest fenomen de "metamorfoză negativa" a contribuit fără îndoială esecul multiculturalismului în societatea vestică si faptul că noii veniti nu au înteles modul de functionare a statului democrat-umanitar, au rămas în nuclee neintegrate, au căutat sa-si transplanteze propria "cultură" într-un mediu care le era total străin ca traditie si cultură si, sub pavăza tribunelor de "human rights" si a diverselor legislatii prost concepute sau abuziv interpretate (“anti-hate legislation”), au zdruncinat si au furat libertătile individuale.

În acest mod, atit în Canada cît si, mai ales, în Europa, asistăm astăzi la abuzuri ale unor minorităti imigrate care amenintă cu represiuni de masă sau -în Frantza si Danemarca- incendiază clădiri si distrug bunuri ale cetătenilor nevinovati pentru un motiv religios (caricaturi, pamflete, desene privind pe Mahomed), sau pun presiuni ca Statul să aprobe aplicarea unei legislatii proprii (sharia) în judecarea cauzelor civile sau criminale care privesc membrii comunitătii respective.
În plus, cazuri izolate de exprimare liberă sunt luate drept pretexte de agitatie politică -absolut ridicolă- si creează călcări de teritorii de ambasade, asasinare de diplomati, toate ducînd la măsuri de represalii care vor lucra contra intereselor economice si politice ale celor care le-au provaocat; în acest mod se perpetuează "cercul urii".

Cei care au imigrat în Canada si alte tări democrate trebuie să învetze si să admită că libertatea individuală de exprimare liberă pe orice cale stă la baza statului democrat; fără aceasta, libertatea moare si, odata cu ea, vor muri si ei! Numai libertatea face posibil ca Parlamentul să functionaze, să existe dreptul de control al cetăteanului fatză de stat si a statului fatză de ceăteanul care nu respectă legile în vigoare, liber votate. "Vox populi" trebuie să se exprime liber ca să fie auzita, căci, în fond, democratia îl priveste pe fiecare cetătean în parte.

Mai presus de orice, nimeni nu are monopolul "adevărului"; sunt în lume o multitudine de sisteme de guvernare si sute de religii si niciuna nu are dreptul să pretindă că e cea adevarată (de aceea sunt si asa de multe!); oamenii au ajuns după suferintze de mii de ani să considere democratia bazată pe libertatea individuală si de grup ca forma cea mai potrivită comunitătii umane.
Paradoxul este că statul canadian a acceptat toate aceste minorităti cu sperantza de integrare si participare la cresterea democratiei liberale si tolerante, dar în momentul în care aceasta e amenintzată prin provocare de rebeliuni anti-democrate în numele unor motive periferice care nu interesează marea majoritate a tzării, datoria guvernului este de a declara că Libertarea e în pericol, de unde necesitatea de a o apăra pe orice cale.







Dr. Dinu Dimitriu    9/22/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian