Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cultura muzicala ( 13 ) - Muzica spaniola

Spania este o tara cu un trecut foarte zbuciumat .Multe secole aici au trait popoare care au dorit sa se stabileasca pe aceasta peninsula:fenicienii,grecii, romanii,vizigotii si arabii care s-au succedat pana in Evul Mediu. S-au gasit valoroase insemnari lasate de Diodor de Syracusa relativ la aceste popoare si arta lor. Tot din documentele lasate de oamenii de cultura se cunosc centrele in care s-au desvoltat artele.Asa spre exemplu se stie ca muzica religioasa a evoluat mai ales la Toledo,Sevillia.si Saragosa. S-au gasit insemnari despre instrumentisti si formatii corale la Castilia,Aragon,Catalognia si Nevarra precum si despre fondarea primei Universitati in sec.XIII la Salamanca. Secolul XVI este socotit “secolul de aur” datorita aparitiei primilor compozitori ca: Cristobal de Morales, Francisco Guerrero in Andalusia, Cabeson si Thomas Luis in Castilia,Roberto si Aquilera in Aragon si Juan Gines Perres in Valencia. Muzica incepe sa fie variata datorita influientei muzicii italiene.

Inainte de a vorbi despre creatori trebuie sa precizam cateva trasaturi strans legate de ceea ce caracterizeaza folclorul spaniol. Cand zici Spania auzi ghitarele, castagnetele , iti amintesti de miscarea bratelor ridicate ale dansatorilor de fandango, de sarabande , de bataile din palme si sunetele ritmate ale tocurilor pantofilor, dar si de cantecele pline de melancolie. “Zarzuelele”sunt piese musicale care i-au inspirit pe cei mai cunoscuti compozitori , in ele impletindu-se muzica lenta si cea ritmata. Primul spectacol “Zarzuela” a aparut in 1657 autori fiind Pedro Calderon de la Barca si Juan de Hidalgo. Fernandez Cabalerro este considerat ca cel mai mare autor de “zarzuela”gen ce reprezinta muzica nationala spaniola.Bolero-ul este deasemenea dansul spaniol intrat in creatia multor compozitori mai ales din provinciile :Buros si Salamanca.

Spre sfarsitul sec.l9 au aparut marii creatori ai muzicii spaniuole:Isaac Albeniz,Enrique Granados si Manuel De Falla ale caror creatii sunt cunoscute pe plan international precum si mari instrumentisti si dirijori. Isaac Albeniz -1860-1909 compozitor si pianist a studiat la Paris unde i-a cunoscut pe :Liszt,pe Vincent d’Indy,G.Faure`,pe Debussy,Dukas si Chausson alaturi de care si-a perfectionat creatia in care se simte spiritul cantecelor si dansului spaniol.Intorcandu-se la Barcelona Isaac Albeniz a compus opera comica “Pepita Jimenez” si piesa simfonica”Catalonia” A concertat in multe tari europene si in America .Enrique Granados compozitor si pianist 1867-1916.A avut nesansa sa moara pe un vapor bombardat de trupele germane. De numele lui Granados sunt legate :Suitele de dans si suita pentru pian “Goyescas”. Manuel De Falla 1876-1946 compozitor si pianist nascut la Cadix. A studiat cu Pedrell si prima sa lucrare ,opera” Vida breve” a fost premiata de Academia Regala si prezentata apoi cu mare success in mai multe tari. In 1907 s-a stabilit la Paris unde s-a imprietenit cu Debussy,Ravel si Dukas. Renumele lui De Falla a crescut si mai mult dupa ce S.Diaghilev a prezentat in 1919 la Londra baletul pe muzica sa “Tricornul” iar in 1922 baletul “Amorul Vrajitor” O alta piesa de mare succes pentru pian si orchestra semnata de el este “Nopti in gradinile spaniole”. Dirijorul Elisaldo Federico- este socotit cel mai dotat interpret al lui De Falla.

Contemporan cu acesti compozitori a fost celebrul violoncelist Pablo Casals [n.1876] care a studiat la Barcelona.Marele interpret a parasit din motive politice Spania si s-a stabilit in sudul Frantei la Prades.Aici a format impreuna cu Jacques Thibaud si Alfred Cortot un trio cu care au concertat in toate tarile.Deseori a cantat si impreuna cu George Enescu.La Prades a infiintat si un Festival muzical la care se prezentau multi muzicieni. Unul dintre marii pianisti internationali a fost Jose Jturbi premiat in 1913 la Conservatorul din Paris. Tot pianist, a fost si Garcia Leoz premiantul Conserv. din Madrid creator de coloane sonore pentru filme.Autorul unor tratate de compozitie si a unei enciclopedii musicale a fost pianistul Joaquin Turina care si-a facut studiile la Paris si a devenit apoi prof.La Cons.din Madrid.La fel de cunoscuti sunt si Pablo de Sarasate 1844-1908 unul dintre cei mai celebri violonisti concertisti ai epocii sale pentru care au scris special concerte compozitorii Ed.Lalo si Max Bruch . Fernandez Enrique -1863-1939 violonist si compozitor cu studii la Madrid,Bruxelles si Berlin.Cariera internationala si prof.la Cons.din Madrid. El este autorul unei suite pentru vioara si orch.”Nopti in Arabia “ si a unei opere comice “Centrul pamantului” Violonistul Pedro Marquez,elev al lui H.Berlioz la cons.din Paris ,s-a consacrat mai mult compozitiei.El este considerat ca autor al celui mai mare numar de piese “zarzuela” Pablo Gaspar violoncellist de cariera internationala a fost unul dintre colaboratorii lui Pablo Casals.In 1923 s-a stabilit definitiv in Italia devenind profesor la Academia” Chigiana” din Sienna si realizand numeroase turnee in alte tari.

Spania, cum este normal, a dat lumii cei mai mari ghitaristi.Andre Segovia are renume mondial concertand in mai toate tarile si inregistrand numeroase piese.El a transcris pentru ghitara multe lucrari preclasice si clasice printre care si lucrari de J.S.Bach.Inaintea lui a existat Manuel Vincent Garcia ghitarist si tenor tatal celebrelor soprane :Maria Malibran si Paulina Viardot Garcia al caror nume a intrat in istorie. La Madrid s-a nascut Adelina Patti in 1843 una dintre cele mai cunoscute interprete de opera care in 1885 a cantat si la Bucuresti in operele “Traviata” de Verdi si “Lucia di Lammermoor” de Donizetti.Dirijor George Stefanescu si partener tenorul Grigore Gabrielescu..

In zilele noastre printre cei mai cunoscuti interpreti spanioli sunt soprana: Monserat Caballe si tenorii Jose Careras si Placido Domingo.Parintii lui P.Domingo sunt cunoscuti interpreti de “zarzuela” in Mexic.
Poate ca vom mai avea ocazia sa va mai dam si alte informatii despre muzica spaniola,pana atunci ,va doresc numai bine.


Thornhil ON
Florica Gheorghescu     9/18/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian