Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Semne : Scarborough Bluffs

Drumul serpuieste usor printre colinele inverzite, acoperite cu izbucniri violete, galbene si roz de flori de câmp. Peisajul s-a schimbat brusc, de la cel citadin, pe care îl avusesem până de curând în fata ochilor, cu alternări de case cu grădinite cochete si largi întinderi anoste, încă nefolosite, la aceste coline rotunjite si nu prea înalte, cu aer de Bucovină.

Dar nu trece mult si peisajul se schimbă încă o dată. Lăsăm în urmă zona deluroasă si în fata noastră apare sclipirea albastră a lacului (Ontario), presărat la mal cu vesele ambarcatiuni albe, ancorate în ceea ce localnicii numesc “marina” (port).

Drumul continuă să serpuiască pe lângă port, însă noi nu parcăm în această arie, rezervată proprietarilor de ambarcatiuni, ci urmăm sinuozitătile soselei până la capătul acestui parc numit Bluffers, unde privelistea se schimbă pentru ultima (si cea mai spectaculoasă) dată.

Soseaua este înconjurată acum de ambele părti de trestii înalte, însă pe partea stângă colinele înverzite s-au transformat într-un mal înalt si putin prăfos, desi acoperit cu vegetatie. Oprim într-un lot de parcare aproape plin, în ciuda orei matinale. Turisti (sau mai degrabă localnici ai acestei zone din Scarborough, căci unii dintre ei sosesc pe jos) se îndreapă deja spre o plajă vastă la capătul căreia mici vălurele ale lacului Ontario (căci ziua aceasta este mai vântoasă) se dizolvă într-o spumă albă la tărm.

Păsim si noi pe această plajă, iar peisajul – deja familiar – căci este a doua oară când ne aflăm aici – ne taie răsuflarea ca si prima dată: trestiile dispar pentru a face loc unor înăltimi de peste 60 metri care străjuiesc plaja si lacul.

Nu numai frumusetea încă neîmblânzită a locului te impresionează, dar si lectia de istorie ascunsă în spatele ei, căci aceste coline si-au primit numele acum peste două sute de ani (în 1793), cea care le-a denumit astfel fiind Elizabeth Simcoe, sotia primului guvernator general la Canadei de Sus (Upper Canada), John Graves Simcoe. Portiunea aceasta a falezei Lacului Ontario i-a amintit de peisajul de acasă (Scarborough, North Yorkshire), ea descriindu-l precum urmează: “malul din partea estică este extrem de sălbatic, cu aspectul unor dealuri din cretă, dar cred ca este de fapt vorba de nisip alb. Ne-a placut atât de mult, încât ne-am gândit să construim o resedintă de vară acolo, pe care s-o numim Scarborough”.

Astăzi, după mai bine de două sute de ani, când mâna omului a schimbat mult locurile descrise (si pictate) de Elizabeth Simcoe (nu si portiunea de “bluffs” însă), plaja si malul de la poalele colinelor sunt asaltate de turisti, în căutarea frumusetilor naturii.





Eliza Ghinea    8/26/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian