Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Incursiuni ( XIX ) - Cultura Muzicala a Austriei

Viena,capitala Austriei, a fost considerate intotdeauna un fel de “Mecca” a culturii muzicale a lumii. Aici au venit muzicieni din toata lumea dornici de perfectiune dar si de glorie.
Viena este orasul in care s-a dezvoltat muzica clasica datorita muzicienilor :J.Haydn,W A Mozart,Franz Schubert carora li s-a alaturat Ludwig Beethoven de la varsta de 22 de ani.Arta lor a fost socotita stralucitoare mai ales datorita creatiilor simfonice,a lucrarilor concertante si a muzicii de camera,toate fiind realizari melodice de o mare eleganta. Creatiile compozitorilor mentionati mai sus fac parte din “Epoca de aur” a muzicii.Nu trebuie uitat insa ca a fost epoca in care muzica era numita “Muzica in palate”,locurile cele mai frumoase din Europa compozitorii respectivi sustinand concerte in mai multe tari la dorinta regilor ,a printilor. Beethoven a venit prima oara la Viena cand avea doar 17 ani pentru a-l cunoaste pe marele Mozart si pentru cateva lectii cu Haydn si Salieri.A revenit apoi la 22 ani –in 1792- si n-a mai parasit Viena.
Epoca “numita de aur “ a inceput cu Josef Haydn [1732-1809] muzicianul cel mai solicitat la ceremoniile desfasurate in palatele regale, sau princiare. El a avut stranse relatii cu fii lui Johann Sebastian Bach si cu Mozart caruia i-a dedicat chiar cateva lucrari. Sunt istorici care sustin ca ar fi influientat intr-o oarecare masura pe Mozart. Haydn a activat si in Anglia iar in 1791 Academia Oxford i-a acordat titlul de “Doctor Honoris Cauza”.
Unul dintre geniile omenirii a fost muzicianul Wolfgang Amadeus Mozart care a trait doar 35 de ani [ 1756-1791] dar care a avut o cariera extrem de densa.A inceput sa cante la clavecin la 6 ani,apoi sa compuna la 8 ani (la 11 ani compunea deja opere] iar la 14 ani isi dirija propriile creatii. Mozart a lasat mostenire lumii peste 750 de lucrari :opere,simfonii,concerte pentru pian,vioara si alte instrumente. Muzica sa exprima cele mai firesti si mai calde sentimente umane:bucuria si dragostea de viata.Mozart a pus bazele operei nationale a Austriei prin “Flautul fermecat “ si a plecat din viata-datorita saraciei si rautatii oamenilor ajungand la “groapa comuna” Este posibil ? Da. Dovada este in istorie .
Un alt mare musician din epoca respectiva a fost Franz Schubert nascut in 1797 in familia unui invatator din suburbia Vienei.A inceput sa studieze cu tatal sau continuand apoi cu Salieri care era compozitorul curtii imperiale a Austriei.Franz Schubert este considerat de istorici drept creatorul liedului cult modern. El a fost o victima a habsburgilor asemeni lui Mozart care l-au tratat cu dispret obligandu-l la conditii de viata care i-a curmat-o la 31 de ani. Sunt multi muzicieni teoreticieni care afirma ca datorita creatiei lui Schubert cultura muzicala a trecut de la clasicism la modernism. Franz Liszt l-a numit “muzicianul cel mai poetic care a existat vreodata “.
Revenim la Beethoven muzicianul nascut la Bon dar care a adorat Viena. Primul sau concert in orasul de adoptie a fost in l795 la trei ani dupa stabilirea in orasul respectiv, eveniment care i-a adus numele de “ geniu mandru si liber” Din marturiile sale scrise in Testamentul dela Heligenstadt in 18o2 ,pe care-l cunosc in versiunea editata de Romain Rolland, reiese marea tristete care a dominat viata lui Beethoven, compozitorul care si-a desavarsit marea creatie in deplina surzenie. Numai un geniu de nivelul sau putea sa compuna minunata si inegalabila simfonie a 9-a pe care a dirijat-o la prima auditie desi era complet surd. Cunoscand aceste lucruri esti si mai mult impresionat cand citesti cele scrise in Testament, adresandu-se nepotilor sai:…” O, oameni, daca intr-o zi veti citi aceste randuri ganditi-va ca ati fost nedrepti cu mine,omul nefericit care in pofida tuturor piedicilor a facut tot ce i-a fost cu putinta sa fie in randul artistilor si a oamenilor de seama. Sa nu ma uitati ! Spre marea lui mangaiere in 1814 cand a fost un mare congres la Viena al “capetelor incoronate” Beethoven [asa bolnav cum era] a sustinut un concert care a impresionat in asa masura incat a fost numit”Gloria europeana.”
Austria a avut multi muzicieni care au sustinut gloria si stralucirea Vienei.:Gustav Mahler,Anton Webern,Anton Bruckner,Max Bruch,Oscar Strauss pentru fiecare dintre ei putand sa se scrie carti intregi.Alaturi de ei sta marele si inegalabilul dirijor Herbert von Karajan nascut si el la Salzburg ca si Mozart, dirijor al carui nume este alaturat celor mai mari evenimente culturale in toata lumea .
Cand cunosti aceste celebritati nu te mai miri cand auzi frumoasele caracterizari facute Vienei, orasul muzicii ,mai ales legate de “Valsul nemuritor” Cine nu a auzit de Strauss ? si n-a fost doaar unul.. Johann Strauss-tatal, cel care a deschis drumul spre glorie al familiei sale s-a nascut la Viena in 1804 si a fost violinist,dirijor si mai ales compositor.Si-a inceput cariera ca violinist al muzicii culte-clasice facand parte din cvartetul lui J.Lanner,dar cu timpul s-a dedicat creatiei valsului ,tipul de vals care prin melodie si ritm va devein cel mai reprezentativ dans al Vienei.Incepand din 1825 a condus muzica la balurile curtii imperiale cu un program ce continea :valsuri,cadriluri,polci,galopuri si marsuri. Primul sau fiu, numit tot Johann s-a nascut in 1825 si a devenit continuatorul tatalui sau,ridicand ,printr-o bogata inspiratie muzica la un nivel atat de ridicat incat valsurile sale au fost adoptate oriunde in lume . Cine nu stie sau n-a auzit de :”Dunarea albastra”, de Povesti din padurea vieneza,Sange vienez,Vin,femei si cantec” si multe altele. La fel de célčbre au ramas si operetele compuse de el:Liliacul,Voievodul tiganilor.” etc. A colaborat cu fratele sau mai mic Josef Strauss facand multe turnee in Europa dar si America.
Vom reveni in numarul viitor al Observatorului cu alte amanunte despre cultura muzicala.

Toronto/ iulie 2012
Florica Gheorghescu    7/25/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian