Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Mai binele

"Mai binele" nu are o faimă bună; e o vorba veche -nu numai românescă-ce afirmă că "mai binele e dusmanul binelui", iar francezii spun "le meilleur est l'ennemi du bien".
Este adevărat că aceasta gîndire are o baza mai mult empirică, în sensul că încercările de a îndrepta un produs sau o situatie relativ bună poate duce la rezultate mai putin fericite !
Cite gospodine nu au ratat încercări de a ameliora o retzetă de mîncare sau deserturi, cîti meseriasi nu au stricat piese facute încercînd să la facă mai bune sau mai frumoase, cîti oameni nu si-au pierdut viatza încercînd performantze mai acrobatice sau mai îndrăznetze sau în domeniul istoriei , miscări populare care au început ca miscări orientate către o schmbare de regim mai democrată au evoluat către teroare, asa cum s-a întîmplat în Revolutia franceza sau cea comunistă din Rusia.
Si totusi.... se poate contesta ca "mai binele"-meliorismul - are numai consecintze nefaste.

Argumentul cu cea mai mare greutate cred că e acela că legile darwinismului si neo-darwinismului -sprijinite pe evolutia speciilor -demonstrează convingător că viatza este materie si energie organizată de un cod genetic, că de la forme unicelulare bazate pe RNA -virusuri- formele de viatză au evoluat către forme multinucleate organizate pe DNA-RNA intranuclear si mitochondrial intracellular, care functionează si rezolvă probleme complexe de metabolism, reproducere si adptare le mediu, etc.

Si toate aceste îmbunătătiri de viatză primordială au dus la fenomenul de complexificare, la progres, la aparitia de forme superioare de viatză, culminînd cu ...omul. Iar omul însusi a progresat în ultima sută de mii de ani pîna azi, în sensul că procesul de îmbunătătire si complexificare a produs un creer dezvoltat treptat care -spre deosebire de animale-a adăugat la calitătile cîstigate si constiintza de sine. Acest "mai bine " biologic a permis un meliorism material si moral care a avut si are în continuare un rol determinant în ameliorarea vietzii omului: el s-a organizat în grupuri largi care functionează bazate pe legi si coduri morale elaborate si aplicate de conduceri alese democratic.

Toate aceste cuceriri au dus la modul de viatză modernă în care se trăieste astăzi, în care deci binele a fost înlocuit succesiv de "mai bine" si în care procesul de înlocuire se face cu pasi mici, în trepte apropiate impuse de necesitătile de adaptare neogenetică; latinii cu drept cuvînt spuneau că "natura non fecit saltus" !

Al doilea argument valabil este acela ca "mai binele" contine un elment de sperantză; o schimbare în mai bine este mereu aducătoare de ceva nou, ceva care înlocuieste "vechiul", eveniment care schimbă un “statu-quo” care devenise apăsător, sau nu mai corespundea mecanismului de functionare, cu ceva care ...promite o mai mare satisfactie.
De aceea, orice deschidere către viitor are sansa să fie luată în consideratie, căci se înscrie pe curba evolutiei, a devenirii ....Dr. Dinu Dimitriu    7/4/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian