Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Canada trebuie descoperita de fiecare emigrant

Nu sunt de mult timp in Canada insa dorinta m-a ajutat sa aflu cateva lucruri pe care le socotesc importante.
Cand te afli intr-o tara cu o suprafata cat a Europei e greu sa vezi cu ochii tai cum arata asezarile,oamenii..etc mai ales cand nu ai posibilitati de a te deplasa acolo unde ai vrea.Un om fara masina este condamnat la izolare.

Primul lucru pe care l-am facut a fost cumpararea unei Istorii a Canadei realizata de Craig Brown si apoi plimbarile pe strazile cartierului unde locuim.Thornhill este un cartier care-mi place pentru ca are strazi cu case foarte bine ingrijite,cu gradini ,cu oameni linistiti si multa verdeata,pomi si iarba peste tot,deci cu aer curat.
Din plimbarile facute am aflat cate ceva din istoria acestui loc.In fata parcului de langa John st. este o piatra(fragment de stanca) pe care s-a pus o placa de metal avand inscrise cateva date importante. De aici am aflat ca in 1794 s-a stabilit in aceste locuri un grup de 64 de familii de origine germana condusi de William Berczy care au construit mori de apa pe malul raului Rosu.De la ei se trage numele strazii German Mills. Pe strada respectiva exista scoala construita in 1860,refacuta in 1874 si modernizata in 1975.
Pe aceias strada pe partea dinspre John St. se afla o cladire veche ce seamana cu o biserica unde se afla acum o “gradinita” pentru copii. Ambele cladiri poarta numele German Mills.Am mai aflat ca una dintre primele profesoare ale scolii a fost Arabela Hemingway.
Sa fi fost ruda cu celebrul scriitor Ernest Hemingway care a locuit si el in Toronto in perioada cand a fost ziarist si correspondent al ziarului Toronto Star.Aici s-a casatorit si a avut un copil. Sper sa aflu ceva mai multe informatii referitor la ei.

Primul oras pe care l-am vizitat intr-o mica vacanta a fost capitala tarii: Ottawa, cu minunatele ei consrtructii mai ales Palatul Parlamentului.
Am stat ceva timp in fata grupurilor statuare ce reprezinta marii oameni de Stat si mai ales in fata grupului de femei care s-au luptat pentru dreptul femeilor de a le fi recunoscute meritele si de a fi alese in Parlament.
Ar fi multe informatii de adaugat dar, am plecat apoi spre Kingston vechiul oras universitar si apoi la Gananoque,unde se varsa raul St Lawrence.raul care desparte Canada de America si unde se afla cele o mie de insule.Minunata si de neuitat este o excursie pe acest rau.

Am fost si pe malul lacului Simcoe unde familia Sibbald a construit in 1839 biserica St George reconstruita in piatra –stil gotic in 1876.Tot istoric este si micul cimitir de langa biserica unde se odihnesc cateva personalitati din familia Sibbald.
Alaturi de ei este momantul scriitoarei Mazo de la Roche cea care a scris serialul Jalna –mica istorie a familiilor venite mai ales din Anglia.
Bineinteles ca am fost la Stratford orasul unde se tine Festivalul Shakespeare.orasel incantator si foarte potrivit unor manifestari legate de marele scriitor.Am fost si la Blue Mountain statiune renumita pentru practicare sportutilor de iarna.

Mai am multe de cunoscut.
Pana atunci caut carti scrise de oameni care au trait aici si au cunoscut bine Canada.Deocamdata am citit Seria “Anne of Green Gables si am urmarit serialul The Road tu Avonlea ale scriitoarei Lucy Maude Montgomery.
Serialul Jalna scris de Mazo de la Roche l-am citit chiar acasa la Bucuresti. Pe masura ce vreau sa cunosc mai mult despre Canada constat ca am de parcurs un drum foarte lung.
Sa nu credeti ca l- am uitat pe celebrul pianist Gleen Gould si pe alti muzicieni sau oameni de stiinta detinatori ai premiilor Nobel dar cum se spune:”cu rabdarea treci marea”


Florica Gherghescu    6/26/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian