Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : Drive me crazy ...

Suntem contemporanii unei anomalii, si simtim cu totii pe propria noastra piele si pe nervii nostri. Toata lumea merge cu masina. Ai nevoie sau nu, hop! Sarim la volan si o pornim. Bacania e vis-ŕ-vis, dar cu masina e mai bine. Pe alocuri, sa gasesti un loc de parcare, dureaza mai multa vreme decat cumparatul vehiculului. Si, ce daca te costa mult sofatul? Sfaturi, gasesti si auzi peste tot, solicitate sau nu. Nu exagera viteza, nu lasa motorul mergand fara nevoie, nu actiona prea mult aerul conditionat, s.a.m.d.

E gresit sa se considere ca anomalia sau problema asta e proprie doar in Canada.
Aici avem strazi si bulevarde largi care pot adaposti 4, 5, si 6 linii. Ce te faci cu alte tari unde drumurile nu au fost modernizate si reconstruite de zeci de ani? Nu mai e anomalie, ci calamitate.
Inainte de te-ai hotarat sa inchiriezi o masina, gandeste-te de doua ori.
Nu de mult am citit o “perla” a lui Art Buchwald, un fantastic humorist American, recent decedat. Conform celor scrise de el, americanii sunt oameni cu vederi largi si, uneori, ciudate. Ei accepta faptul ca o persoana poate fi un alcoholic, un narcotic demon, sau un barbat care isi bate nevasta, chiar si un reporter, dar daca un om nu merge cu masina si nu are licenta de sofer, ceva nu e in regula cu el.

Poate ca puzderia si mozaicul de masini care impanzesc strazile in zilele noastre isi gasesc expresia si in usurinta cu care se procure azi cele”patru roti” Altfel, care este explicatia ca sute si mii de masini strabat drumurile zi si noapte? Mama, tata, copiii, toti au masini si cine inca nu are, sunt convins ca e in process de cumparare.
Cine nu a sofat, cu treaba sa fara pe arterele majore ale lui 401, 404, 407, nu stie ce dezastru este acolo. Automobilele particulare, de doua si patru locuri, abia ca mai au loc pe aceste drumuri. Camioane mari, de transport, strabat soselele intr-un numar de zeci si sute, acoperind liniile de sofat, fara discriminare, de parca marile intreprinderi de comert au arendat drumurile pentru scopurile lor comerciale. Rezultatele?
Numeroase accidente, haos traffic, motoarele functionand produc gaze si polutie, soferi raman fara combustibil, constructiile de vara isi aduc aportul si ele la mizeria si nervii oamenilor. Ai plecat dimineta fara sa-ti vezi copiii. Pierzi acum ocazia sa ii vezi si inainte de culcare. Douazeci de kilometri ii parcurgi uneori in patru ore.

Se spunea in popor ca cel mai nimerit este sa sofezi inainte de orele de varf ale diminetii, apoi ca e mai bine dupa ce lumea este la lucru, si mai tarziu, dupa ce toata graba e pe sfarsite, in orele de seara. Povesti de adormit copiii! Nu este acum nici o ora care sa se potriveasca cu pronosticul tau.
Automobile mari si mici isi fac prezenta la orice ora din zi, uneori chiar pana la miezul noptii si nu este nici o scapare. Edilii oraselor isi baga capul in nisip, ca strutul din poveste, si pretind ca totul e in ordine.
- Asta este viata in marile metropole, mi-a explicat ca o scuza reprezentantul orasului nostru in guvernul regional.
Dar ramane o intrebare: Chiar toti tinerii la 16 ani trebuie sa primeasca licenta de sofer?
Nu ar fi necesar, in toiul acestei calamitati care paralizeaza orasele, sa se stranga oarecum, macar putintel, surubul cu obtinerea acesui permis sau mai drasting discernamant inainte de a califica un candidat ca este indreptatit a se urca intr-un vehicul si a se alatura haosului?
Si unde scrie ca unei gospodarii ii este necesar 3 sau 4 automobile? Sau ca oameni trecuti de 85 de ani merg cu masinile toata ziulica? Negustorii de masini prospera deasupra oricarei margini visate vreodata.

Inapoi cu ani, in Romania, se povestea ca un rus s-a adresat Ministerului Transporturilor in Moscova si a cerut sa cumpere un automobil. Si pentru ca terenuri de vanzare de masini nu intrasera pe atunci in politica rosie, omul, asa cum am spus, s-a adresat unui ghiseu infiintat pentru comertul cu automobile. La inceput i s-a spus sa faca o cerere, semnata de secretarul politic local si cel administrativ, apoi a fost intrebat ce culoare prefera: neagra sau rosie. Asta era alegerea. Dupa ce a trebuit sa justifice de unde a “facut rost” de rublele necesare, i s-a relevat ca “avtomobilul” lui va sosi peste 2 ani.
- Doi ani? repeta neincrezator cumparatorul. Scuzati, va fi dimineata sau dupa amiaza?
- Ce conteaza? fu raspunsul.
- Pai, tovarase, peste doi ani, va veni frigiderul pe care l-am comandat ieri dimineata…
Stiu, este o gluma sau mai putin, dar ar fi salutara luarea unei solutii pentru rezolvarea iadului produs de haosul trafic pe marile noastre sosele. S-a relevat ca sunt in lume peste 7 bilioane de oameni dar cred ca jumatate dintre acestia se afla zi de zi pe auto-haosul 401.
Concluzia? Prea multe masini pe sosele, mult prea multe servicii se executa doar la volan, si profitorii sunt, in general, Companiile de asigurare, care, la fiecare sfarsit de bilant, anunta bilioane de dolari profits.
Domnule Ministru al Transporturilor, “you drive me crazy!!”Harry Beer    6/26/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian