Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Canada - o altă lume

Cu o istorie nouă. Oricum, mai nouă în comparatie cu istoria tărilor din alte părti ale lumii.

In curând, este Canada Day, Sărbătoarea Natională a tării noastre de adoptie, aniversarea Confederatiei. Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la constituirea Confederatiei Canadiene prin unirea a patru provincii din America de Nord Britanică – Ontario, Quebec, Nova Scotia si New Brunswick. Ulterior, treptat, si celelalte provincii si teritorii ale tării de astăzi se alătură Canadei, ultima, Newfoundland, în 1949, iar teritoriul Nunavut se constituie, în 1999, prin divi-zarea North West Territories.

Canada este o monarhie independentă, fapt consfintit în Constitution Act – Constitutia din 1982 – care include Canadian Charter of Rights and Freedoms. Seful Statului este Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a al cărei reprezentant este Guvernatorul General. Canada este membră fondatoare a Natiunilor Unite si a Commonwealthului care cuprinde 45 de state independente ce au făcut parte din Imperiul Britanic.

A doua tară din lume ca suprafată, dar cu putini locuitori fată de această întindere, Canada a atras treptat o puternică imigratie din toate părtile lumii, în secolul XX în special, iar acum fenomenul este fără precedent în istoria lumii. Despre Canada, Charles Dickens scria că este pământul tuturor sperantelor si al promisiunilor.

In diversitatea ei geografică, economică, de viată modernă si ancestrală, Canada este o tară măreată care vibrează de sănătate si vigoare “de la ocean până la ocean”, cu orase exuberante, cu un relief ametitor, loc de întâlnire a unor culturi diverse.
Pe toată întinderea tării, în centru si la nord de marile orase, se află cel mai frumos relief din lume : masive muntoase, preerii “de aur”, stânci uriase, gheturi vesnice, păduri dense, sălbăticii neexplorate, văi, râuri, lacuri, oceane, tundre si dune.
Masiva imigratie de care aminteam a adus în Canada, cu deosebire în Ontario si în metropola Toronto, milioane de oameni. Oameni de prin toată lumea care au adus, cu ei, o multitudine de culturi si religii, precum si dorinta de a păstra fiecare ceea ce-i defineste mai bine propria identitate.

Dovezi ale unei largi tolerante sunt locasurile din Toronto ale tuturor confesiunilor crestine despre care cu totii am auzit măcar : catolici, anglicani, ortodocsi, copti, baptisti, metodisti, luterani, presbiterieni, reformati, uniti, adventisti de ziua a saptea. Acestora li se adaugă menonitii, evreii, shiitii, musulmanii, hindusii, budistii, baha'ii, animistii, dar si cei apartinând unor grupări spirituale cu totul neîntâlnite de cei care nu se ocupă îndeaproape de astfel de miscări.

Istoria acestei tări este mai degrabă o sinteză de istorii, o istorie a oamenilor, privită atât pe verticală, în adâncul timpurilor, de la locuitorii autohtoni (Aboriginal peoples : the First Nations, the Inuit and the Metis), la primii colonisti francezi, englezi, la alti europeni, până la imigrantii de astăzi din întreaga lume, considerând aportul fiecărei comunităti etnice actuale la viata economică, social-politică, culturală a Canadei.
Avem de a face cu o unitate în diversitate, datorită multiculturalismului, acceptat si promovat la rang de principiu de către Statul Canadian, iar buna întelegere si respectul reciproc dintre toti locuitorii Canadei sunt favorizate de regimul democratic al tării, de măsurile luate în numele unui înalt umanism si de sansele oferite fiecărei familii, fiecărui om de a se adapta, de a se integra si de a prospera în viata tării. Desi se spune că nimeni nu a venit vreodată în Canada pentru clima ei, totusi oameni din toată lumea au venit si vin aici pentru climatul economic canadian, pentru climatul social, uman al tării, vestită pentru tolereanta ei, pentru multiculturalismul implementat în această minunată tară !

Iar noi, canadienii de origine română, să multumim Domnului, suntem una dintre comunitătile de succes ale Federatiei canadiene, chiar de mult succes în unele cazuri, am spune !
De aceea, noi, cetătenii si rezidentii de origine română din Canada, pe care o privim ca patria noastră de adoptie, ar trebui să ne manifestăm recunostinta si să ne exprimăm acum, în întâmpinarea Zilei Nationale a acestei minunate tări, alături de ceilalti locuitori, întreaga noastră gratitudine.







Puiu Popescu     6/24/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian