Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie ( 49 ) - Alte schimbari preconizate în legea imigratiei

I: O prietenă din România a mers la ambasadă să întrebe cum si unde să depună o aplicatie pentru emigrare în Canada, dar cei de acolo i-au spus că programul este închis. Nu înteleg ce înseamnă acest lucru? Aveti idee la ce se referă, adică nu se mai poate emigra în Canada?
R. După cum am scris cu alte ocazii, în luna iunie 2011, departamentul de imigratie a emis lista de 29 de ocupatii acceptate pentru programul economic (federal skilled worker). Pentru anul 1 iulie 2011 – 30 iunie 2012 se prevedeau să fie acceptate doar 500 de aplicatii pentru fiecare dintre cele 29 de ocupatii, dar nu mai mult de 10.000 aplicatii în total. Această cotă de 10.000 aplicatii a fost atinsă încă din martie-aprilie. Din acest motiv nu se mai primesc aplicatii în această categorie. Adică, toate aplicatiile care sunt trimise la centrul de procesare din Sydney, Nova Scotia, vor fi returnate integral, inclusiv taxa de procesare.
In acest an, ministrul imigratiei Jason Kenney, intentionează să introducă schimbări radicale pentru programul economic (skilled worker), cele mai semnificative din ultimii zece ani. Acestea vor schimba cu totul modul de selectie al celor care vor să emigreze în Canada. Nimeni nu stie încă precis cum va arăta noul program, ceea ce se stie însă este faptul că departamentul s-a inspirat si a studiat în amănuntime modelul australian si cel din Noua Zeelandă, pentru a introduce criterii asemănătoare.
La o conferintă tinută în Calgary în luna aprilie, Jason Kenney anunta că guvernul este constient de faptul că există o lipsă acută de meseriasi în toată Canada si că datorită standardelor prea înalte impuse de sistem, meseriasi buni din alte tări nu pot emigra în Canada. Din acest motiv, departamentul intentionează să creeze un program care să adreseze acest inconvenient, prin care oamenii cu meserii căutate în Canada, cum ar fi lucrători din constructii, exploatarea resurselor, transporturi, fabricatie si servicii, să se califice si să poată veni în Canada să umple acest gol.
In contextul legislatiei actuale, nu există nici o diferentiere între modul cum se acordă punctele pentru selectarea candidatilor la emigrare. Persoanele cu o diplomă de doctor în specialitatea lor sunt evaluati la fel ca meseriasii în ceea ce priveste cunostintele de limbă, educatie, adaptabilitate, etc. Acest mod de selectie a dus la trista realitate că numerosi doctori sau persoane cu o înaltă calificare au reusit să vină în Canada, dar nu si-au găsit de lucru. Nu de putine ori întâlnim doctori conducând taxiuri sau lucrând la McDonalds. Este o risipă de talent si Canada nu câstigă de pe urma acestor persoane cu o înaltă calificare.
Din acest motiv, departamentul de imigratie a început negocieri cu asociatiile profesionale din Canada, pentru a găsi căi mai rapide de recunoastere a diplomelor din străinătate. Este un proces anevoios si plin de obstacole.
Sub modul de selectie actual, doar 3% dintre emigranti sunt meseriasi, lipsind Canada de meseriile care întâmpină cele mai mari probleme în găsirea unor persoane calificate pentru aceste ocupatii. Noul sistem preconizat de guvern va avea în vedere acest lucru, probabil instituind o nouă subgrupă care să se adreseze doar meseriasilor si să faciliteze intrarea acestora în Canada. Se va pune probabil accentul mai mult pe educatia practică si experienta de lucru în aceste meserii, decât pe o diplomă obtinută la un nivel înalt. Cunostintele de limbă engleză vor rămâne probabil totusi o cerintă de bază, deoarece se consideră că fără abilitatea de a comunica, există sanse mici de a fi angajat.
O altă schimbare care ar putea să fie implementată, luată după modelul neo-zeelandez, ar fi ca toti cei interesati să emigreze în Canada să existe într-o bază de date si companiile din Canada să aibă acces la profilul candidatilor. In acest mod, companiile si-ar alege lucrătorii din această bază de date si departamentul ar procesa dosarul respectiv foarte rapid. Aici există pericolul unor alegeri frauduloase si nejustificate si nu este clar cum s-ar face monitorizarea celor acceptati la selectie. Modelul nu este definitivat si încă nu se stie dacă va fi sau nu implementat în conformitate cu conditiile reale din Canada. In orice caz, emigrarea în Canada în această clasă va fi cu sigurantă mai dificilă decât sub regulamentul actual.
Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie şi practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    6/21/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian