Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


De vorba cu Kevin McKidd

cu ocazia lansarii filmului Brave
in Edinburg, Scotia

L-am cunoscut prima oara la Roma acum cativa ani cand tocmai termina serialul de televiziune Rome produs de HBO in rolul unui capitan al falangei romane, sufletist, darz si loial Romei. Multi talentat, Kevin a fost si e atras de muzica folclorica in general si in special cea Scotiana - o inclinatie mostenita de la tatal sau care-i canta tot timpul. Ne-am imprietenit pe parcurs si din cauza dedicatiei lui sa ajute copiii prin organizatia internationala Save the Children. Miraculos, de cate ori ne-am vazut am observat cum si-a ajustat accentul caracteristic scotienilor in deajuns ca sa poata fi acceptat si in alte roluri decat ca Scotian. De statura mijlocie, cu parul roscat - tipic Scotienilor, au trecut cativa ani buni ca sa fie recunoscut ca un talent cineatic caruia i s-a adaugat recent si acolada de „stea” la nivel Hollywoodian, ceeace il mentine pe lista actorilor care sunt cautati continuu. In filmul de animatie recent Brave turnat in Scotia pe baza unui compozit de legende Scotiene, vocea lui Kevin isi recapata lustrul accentului local. Ba si mai mult, i s-a dat ocazia sa vorbeasca si in limba bastinasa „Doric” din nordul Scotiei, o limba invatata de la bunicul sau.

RA: Salut, Kevin! Nu ne-am mai vazut de mult. Nu-i de mirare ca, dat fiind orarul tau incarcat, mai ales de cand te-ai dedicat lansarii albumului tau musical The Speyside Sessions ale carui profituri contribuie organizatiei de caritate Save the Children, n-e dovedesti un mare curaj. Ca atare, care este definitia ta a ceeace inseamna curaj?

KMK Salut, Ray! Intr-adevar, ar trebui sa ne vedem mai des. Dar sa-ti raspund... Curaj pentru mine este cand trebuie sa vorbesc in public! Dupa cum stii, provin dintr-un satulet din nordul Scotiei, din Highlands, si nimeni de acolo nu si-a inchipuit vreodata ca cineva isi poate castiga existenta prin industria filmului si a trebuit sa ma sbat la fiecare pas ca sa ma conving si sa-i conving pe toti in jurul meu ca asta ma atrage si daca devin excelent, imi poti castiga o viata mai buna decit parintii mei. Ca eu, feciorul unui instalator si sudor, sa ajung un actor apreciat si sa sa fiu ales in filme majore ca Rome or Gray’s Anatomy iar acum numai cu vocea intr-un film de magnitudinea lui Brave, mi-a trebuit, intr’adevar, foarte, foarte mult curaj.

RA: Crezi ca Scotienii sunt nascuti cu un curaj deosebit traditional? In Romania se vorbeste despre Transilvaneni ca au o asemenea calificare.

KMK: E bine de retinut, chiar daca n-au accentul scotian. Ha! Adevarul este ca Scotienii si-au capatat reputatia ca sunt supra curajosi si pentru ca sunt darzi si de multe ori nesabuiti si chiar ridicoli, se arunca in primejdie cu inima inainte si apoi cu capul. Sunt marinimosi, drepti si extrem de curajosi datorita onestitatii lor.

RA: Oare asta nu subliniaza o naivitate inascuta?

KMK: Yeah, intr-un fel! Mai ales in zilele astea cand lumea inventeaza tot felul de siretlicuri ca sa acapareze cati mai multi bani.

RA: Intr-adevar, este ceva cand unii incearca sa adune fonduri pentru o caritate si alta numai ca sa-si umple buzunarele pe spatele altora. Tu, de unde ai cu atata marinimie? De la tata sau mama ta?

KMK: O intrebare interesanta... dupa cum sti, m-am nascut in oraselul Elgin, tipic regiunei Highland. Mama era matriarhul familiei chit ca lumea crede ca o familie Scotiana este patriarhala deoarece barbatii dau impresia ca sunt galagiosi, gata sa se ia la bataie, etc., ceeace e cam adevarat, e drept, dar puterea familiei o detine totusi femeia care conduce casa si care gateste si ne ingrijeste pe toti continuu. Chiar acum, dupa ce terminam, ma duc s-o vizitez caci ma asteapta cu mancarea traditionala scotiana cum e haggis , etc. Mama m-a ocrotit de copil chiar daca eram un baiat straniu: nu mi-a placut sa joc football, de exemplu; in schimb visam sa devin actor ceece era foarte neobisnuit pentru cei din jur. Asa ca o iubesc foarte mult si pentru increderea si suportul care m-i l-a dat inca de mic.

RA: Deci... cum ti-a crescut cariera professionala de cand cu filmul Trainspotting in care te-ai evidentiat atit de mult?

KMK: Sa nu razi, chit ca filmul a avut succes, n-am lucrat aproape doi ani! Intre timp am avut un baby si ca sa castig un ban am lucrat la constructii, intr-un bar, am delivrat cu motocicleta pachete la actorii care lucrau, etc. Tin minte ca trebuia sa delivrez scenarii chiar marilor actori la 7:00 dimineata care-mi multuimeau si eram invidios si cu ganduri infiripate sa ma las pagubas caci nimeni nu ma vroia iarasi ca actor. Dar can m-am asteptat mai putin am fost recrutat pentru un filmulet, independent, intitulat 16 Years of Alcool turnat in Edinburgh de care inca sunt foarte mandru si care mi-a dat ocazia sa ma manifestez ca actor in film nu numai teatru. Dupa cum sti am castigat British Independent Film Award for Best Actor premiul pentru actorie ceeace a atras atanetia celor de la HBO care pana la urma m-au ales pentru serialul Rome care a contribuit si mai mult carierei mele. Asa ca astea sunt citeva numai din filmele care m-au „pus pe harta” cum este zicala.

RA: definitiv filmul Brave subliniaza cultura Scotiana care cuprinde afinitatile pentru atletism, aruncarea bolovanilor sau trunchiurilor de copac (greutatilor), darzenie, betie, dueluri, un umor aparte, joie-de-vivre, etc. Oare asta iti este si mostenirea ta ca sprit? Ca sa nu mai vorbesc despre fustitele (kilts) din portul national... Cum si cu care din aceste manifestari te indentifici ca Scotian?

KMK: Oh, da, da, da, cu adevarat vad ca esti foarte bine informat. Ha! Interesant... Familia McKidd nu este un clan. S-ar putea, totusi, ca daca facem cercetari mai indelungate sa descoperim c-am fost si poate inca mai suntem. Inntr-adevar e un stil de viata aparte. Admit ca am si eu fustele (kilts) respective si-mi place sa le port ocazional. Cat despre sporturi, atleticism, etc., l-e invatam inca din scolile primare. Jocurile Highland Games, de ex, sunt foarte populare si o demonstratie de barbatie, inclusiv dansurile Scotiene cer un atletism deosebit si maestrie. De tras cu arcul nu ne invata dar e un sport preferat si adoptat. Fiind un copil timid mi-a trebuit mult curaj sa pun mana in jurul unei fete si din cauza asta dansurile Scotiene se considera ca dansuri sociale obligatorii, ca sa sparga ghiata dintre baieti si fete.

RA: Asa ca, in concluzie, trebuie sa fi un dansator bun la ora asta. Mai practici dansul scotian?

KMK: Yeah, exactly! Imi place sa dansez!

RA: Si pentru ca veni vorba ... ai sa canti la un bagpipe? Il ai agatat pe un perete undeva in casa?

KMK: Nu, nu am unul. Dar cant la chitara o multime de muzica populara Scotiana. Chiar in doua saptamani imi iese un disc cu cintece Scotiene de acum 200 de ani pe care bunicul m-i le canta. El mi-a fost o inspiratie continua care m-a incurajat sa devin actor dupa cum si el dadea performante pe unde putea. Multe din ele sunt in dialectul Doric ceeace de altfel utilizez pentru unul din caracterele mele din noul film Brave. Lui Ewan McGregor i-au placut intr-atat incat a inceput sa invete cum sa cante la bagpipes. O face de aproape doi ani deja, ceeace ma indeamna s-o fac si eu. Dece nu?

RA: Dar, desigur ca ai un kilt in bagajul tau, ori unde te duci?

KMK: Da, am. Si sa nu-ti vina sa crezi, de data asta m-i am uita fustita acasa, caci altfel as fi purtat-o acum. Ha! Cat despre ultima oara cand am purtat una, a fost pentru o caritate in Nordul Californiei, unde a trebuit sa alerg 13 mile pe un drum muntos si plini de „piedici” ca la antrenamentul din armata cu obstacole diferite cum ar fi sa sari intr-o apa inghetata, sa fi electrocutat cu 10,000 de volti - toate astea ca sa adunam bani pentru o caritate si am facut toate astea imbracat cu fusta (kilt). Inchipuie-ti!

RA: Nici nu te intreb ce ai purtat sub fusta dealungul acestei experiente!

KMK: Ha! Nu prea mult!

RA: Si acum esentialul: Ca actor, cum te prepari ca sa intri sub pielea roului respective? Dar Brave, de ex, care e un film animat sit u ai fost una din voci, cum te-ai pregatit?

KMK: Cred ca lucrand la un film animat este mai usor pentru un actop Britanic decat ceilalti, deoarece noi sunteam obisnuiti cu radio in care se dramatizeaza tot felul de piese si pana in ziua de azi. Cred ca intoata Europa e la fel si deci, utilizam vocile si inflexiile respective ca atare, mult mai mult ca in americanii, de exemplu. Multi dintre ei gasesc dificl sa lucreze in filme animate, cu ca si in radio tehnicele actoricesti sunt similare. Iar eu am lucrat la multe piese dramatice pentru BBC Scotland, cateodata chiar vociferand doua roluri diferite cu dialecte si tonalitati diferite.

RA: In concluzie, e adevarat ca actoria e foarte terapeutica cand sti cum s-o aplici...

KMK: Ca de altfel, multe alte situatii neplanuite si care ne afecteaza vrute - nevrute... ti-am mai spus, aveam 13 ani si eram foarte timid, dar actoria m-a emancipat, mi-a dat curajul sa ma arunc in roluri, unele chiar foarte indepartate de caracterul meu normal ceeace mi-a dat incredere sa fiu curajos, sa experimentez ca atare si sa fiu chiar bine foarte curajos cand vorbesc cu tine. Ha, ha!


N.O.
Restul interviului in forma tiparita a Observatorului din 15 Iunie a.c.
de la Ray Arco, corespondentul nostru din Hollywood    6/15/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian