Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


George Nicolae Stroia - Anotimpul viselor

Pentru ca profesia mea mi-a permis sa traiesc in lumea copiilor, iar mai apoi am luat rolul de bunica, m-am apropiat cu mult drag si cu un anume interes de aceasta carte cu autor ca o mladita. Spre marea mea bucurie, lectura acestei carti mi-a creat starea unei sarbtori si adesori gandul meu a facut cu uimire cate un popas la varsta frageda a acestor scrieri, varsta pana la implinirea celor 12 ani, cand, iata, se poate scoate capul in lume publicand o carte. E un pas care se inscrie printre cele rare, un pas incarcat cu multe promisiuni, la care Editura "Anamarol" va avea un motiv in plus de aleasa mandrie.
Consider ca aparitia acestei carti a fost cu putinta datorita climatului de viata al copilului George Nicolae Stroia, ca fiu al unor parinti scriitori si publicisti care l-au crescut in spiritul lecturilor intense, al literaturii nascuta sub ochii lui si al scrierilor cu o paleta larga de subiecte publicate, de asemeni, sub privirile sale. A fost crescut intr-un climat al dragostei de frumos si cu mare incarcatura de valori morale. Acestor daruri primite de la parinti, li s-au adaugat in mod fericit si cele primite de la Cel de Sus care l-a inzestrat cu harul scrisului si cu un car de inteligenta precoce. Fotografia care insoteste aceasa carte ne arata un chip in care parca intrezarim inteleptul de mai tarziu.
Daca ii citesti povestile fara sa stii nimic depre autor, nu-ti poate trece prin minte ca sunt scrise de un copil. Ele sunt create dupa tiparul basmelor romanesti, respectand toate cerintele pentru constructia lor si imbracandu-le in haina fanteziei cuceritoare. Te farmeca de la primele pagini si nu mai poti lasa cartea din mana pana n-o termini. Printre randuri, parca te priveste frumoasa figura a copilului-autor care iti vorbeste ca un adanc sfatos pentru care nimic nu poate fi mai frumos pe lume decat frumusetea sufleteasca . Te cuceresc si te surprind subiectele foarte variate in care canta seva de viata, de prospetime, de frumusete si inocenta, povesti tesute din croiala
tuturor existentelor cu specific romanesc. De aceea, copilul-autor George Nicolae Stroia, in cartea sa, s-a tinut departe de Tom si Jery, Barby sau Nemo care au inundat lumea de povesti a copiilor de azi, personaje interesante, dar care nu apartin lumii din care am izvorat si de acolo de unde ne vin si basmele. Numele personajelor si le-a ales cu multa chibzuiala ; ele te trimit la elemente specifice culturii noastre populare, Martisor, Caraiman, dar autorul are grija si sa largeasca sfera construind nume cu rezonante mai largi sau nume care sugeraza caracterul personajului : Malitia, Solaris, Doris, Nudy, Maldu.
Doua aspecte se evidentiaza cu precadere din aceste povesti : bogata imaginatie si pretul pe care-l pune micul autor pe valorile morale. Acestea isi fac prezenta pas de pas in desfasurarea evenimentelor, aspecte cu totul remarcabile tinand seama de varsta at@t de frageda a autorului. "Pana si Timpul poate fi oprit in loc prin puterea curata a sufletului", e o concluzie cu care incheie o poveste la pagina 54. Povestile lui sunt deschideri spre o lume mai buna, o lume solara, benefica pentru copii, dar si pentru maturi. Ca toate povestile, acest gen de scrieri le largeste copiilor cadrul necesar pentru cunoasterea si intelegerea lumii inconjuratoare, ii ajuta sa-si inteleaga si sa-si clarifice experientele proprii, sa desluseasca tainele universului, le dau prilejul sa observe lumea din alte perspective, le largeste capacitatea de a-i intelege pe cei din
preajma lor si chiar pe ei insisi. Pentru noi, cei maturi, sunt benefice fiindca ne place sa ne lasam sedusi de aceasta lume fascinanta la orice varsta am fi, ne smulge din lumea pe care o ducem in zbaterile zilnice. Din ele desprindem sensuri mai adanci pe care le deslusim cu cheia sufletului, ne transpunem intr-o alta lume, mai buna, mai dreapta si mai frumoasa, asa cum o credeam in copilarie si de care ni se face atata dor cateodata.Ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, sa ne descoperim amintindu-ne ce am uitat despre noi, ne revigoreaza cu forta lor terapeutica.
Indiferent de varsta, ce poate fi mai placut decat sa adormi transpus in lumea povestilor, inconjurat de personajele lumii de basm ! Alunecarea de la real la fantastic creeaza o stare de vis, asa cum bine a intuit autorul subliniind aceasta valoare a povestilor si prin titlul, bine inspirat, al acestui volum - "Anotimpul viselor".
Inchei incalecand si eu pe o sa, daca tot suntem in lumea fantasticului. Si in aceasta lume a basmului si a povestilor, unde totul se termina in modul cel mai fericit, sa fie si numele meu amintit ca printre cei care au scris despre prima carte a marelui scriitor al acelor ani, scriitor de recunoastere internationala, George Nicolae Stroia, asa cum il zaresc prin timp si asa cum ii doresc din preaplinul inimii.
Pickering ON
Elena Buică-Buni    5/5/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian