Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


‘’Haideti să dăm viată’’ : Apel pentru Registrul public de donatori neînruditi.

Ma numesc Florin Cioară, am 61 de ani si împreună cu sotia mea Georgeta si cu fiul nostru Marius locuim în orasul Québec.
Marius are vârsta de 35 de ani, este informatician si lucrează pentru Revenu Québec.
În luna ianuarie 2012 a dat peste noi un necaz foarte mare. L-am internat pe Marius la spital fiind într-o stare foarte gravă. Timp de aproape 10 zile nici un doctor nu a putut să ne garanteze dacă o să scape cu viată, fiind considerat un pacient într-o situatie foarte critică.
A fost diagnosticat cu o boală de sânge foarte rară si foarte gravă. A început imediat un tratament de chimioterapie foarte intens si după 5 săptămâni au reusit să înfrâneze boala si să-l stabilizeze.
Dar pentru faptul că doctorii nu pot garanta vindecarea completă a bolii prin chimioterapie, el are nevoie neapărat să i se facă un transplant de măduvă osoasă sau de celule stem (cellule souche, stem cell).
Doctorii ne-au întrebat de ce origine suntem, ca să caute donatii în tara respectivă, dar din păcate România nu face parte din ‘’Registrul public de donatori neînruditi’’, care este un registru international.

Din această cauză suntem nevoiti să apelăm la toti românii care sunt stabiliti în Canada, USA, Europa si Australia, ca să se înscrie ca donatori potentiali în registrele tărilor respective unde locuiesc.
În acest moment, Marius este în asteptarea unui donator compatibil de aproape 3 luni de zile si continuă să facă tratamentele de chimioterapie.
Datorită faptului că în acest registru nu sunt prea multe persoane înscrise ca donatori potentiali, sansele lui ca să găsească pe cineva compatibil, la ora actuală, sunt de aproximativ 1 la 350 000. Noi, părintii, nu suntem compatibili decât cu 50%, deci noi nu putem să-i dăm.

În Québec, registrul în franceză se numeste ‘’Registre des donneurs de cellules souches’’, este controlat de Héma-Québec si puteti să vă înscrieti direct pe site-ul lor la adresa următoare : http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.fr.html, iar în engleză este ‘’Stem Cell Registry’’ la : http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.en.html.
De asemenea mai există posibilitatea să mergeti si să dati sânge si în momentul când completati formularul să bifati si rubrica de donator potential de celule stem sau de măduvă osoasă (la alegerea dumneavoastra). Héma-Québec, pe site-ul lor, acceptă donatori între 18 si 35 de ani si nu înteleg de ce. Poate că în momentul în care mergeti să dati sânge, în formularul acela nu este specificată nici o limită de vârstă.

Pentru celelalte provincii canadiene mergeti pe adresa de mai jos si clicati pe provincia respectivă : http://www.bloodservices.ca/centreapps/internet/uw_v502_mainengine.nsf/page/DonorClinicLocations?OpenDocument.
Provinciile engleze acceptă donatori până la 50 de ani.

Pentru Statele Unite adresa este următoarea: http://marrow.org/Join/Join_the_Registry.aspx. Americanii acceptă înscrieri până la 60 de ani.

Pentru Australia : http://www.abmdr.org.au/dynamic_menus.php?id=1&subid=1&menuid=17&mainid=1&ssid=1

Suntem doi părinti disperati care vă imploră să-l ajutati pe Marius si nu numai pe el, ci pe toti tinerii care asteaptă o grefă de celule stem sau de măduvă osoasă.
Cu cât numărul donatorilor creste cu atât sansele bolnavilor de a rămâne în viata sunt din ce în ce mai mari. De aceea vă rugăm să transmiteti acest mesaj la toate rudele si la toti prietenii dumneavoastră (chiar si dacă nu sunt români), pentru ca să faceti cunoscută existenta si necesitatea acestui registru, care pentru foarte multi este ultima sansă.

Nu cerem bani, doar solidaritate si fraternitate la mare necaz.
‘’Haideti să dăm viată’’ acum, în preajma sărbătorilor de Pasti !

Domne ajuta !
Familia Cioară
(418) 622-2305
florin.cioara@videotron.ca





Florin Cioară    4/12/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian