Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


De vorba cu iepurasul


“Lumea asta e pe dos,
Toate merg cu capu’n jos” (Ion Creanga)

Obs.: Draga Iepurasule, in numele cititorilor Observatorului doresc sa iti multumesc din suflet ca ai acceptat invitatia noastra. Cum de ai acceptat-o?
Iepurasul: Ha. In lumea asta pe dos, toti dau interviuri, uneori in legatura cu cele mai stupide subiecte. Am socotit ca e timpul sa vorbesc inainte de a fi prea tarziu. De altfel, e primul meu interviu.

O: Multumim mult. Si acum sa trecem la intrebari. In primul rand, de ce tocmai tu? Adica, sunt atatia altii care ar putea sa aduca cadourile de Sf. Pasti, ce te face pe tine mai special? De ce nu ursul? Sau mielul?
I: Glumesti, cred. Ursul? Vrei sa sperie copiii? Mielul? Pai mielul e sacrificat de Sf. Pasti, cum ar putea? Nu, nu, eu sunt cel mai potrivit.

O: Totusi, de ce? Ca ai urechile asa de lungi? Si magarul are. Ca esti iute de picior? Si ogarul este. De ce tocmai tu?
I: Magarul? Uiti ca magarul a fost prezent la nasterea Mantuitorului? Ogarul? El a fost acaparat de Dante. Nu, nu, eu sunt cel mai potrivit. Caci stiu tot ce se intampla in lume. Vezi tu, eu dorm noaptea cu ochii deschisi. De aceea sunt frate cu luna. Or, stii bine ca de luna avem nevoie mare, caci noaptea e cam intunerec. Ziua… pai ce nevoie avem de soare ziua, cand oricum e lumina?

O: Iti bati joc de mine.
I (razand): Numai putin. Adevarul este ca Sfanta Inviere are loc la miezul noptii, iar eu sunt un animal lunar si considerat ca am ochii mari deschisi, iar ochii sunt oglinda sufletului. Cum spuneam, eu vad tot ce se intampla in lume… si la fel de bine aud.

O: Si ce vezi?
I: Ceea ce vad nu imi place. De aceea am si acceptat acest interviu, sa am ocazia sa va dascalesc putin.

O; Dascaleste-ne, Iepurasule, nu te sfii. Astazi toata lumea e buna la asta. Toti sunt destepti si stiu sa dea sfaturi.
I: Hei. Uiti ca eu dorm cu ochii deschisi? Majoritatea oamenilor chiar si cand sunt treji nu deschid ochii cum trebuie si nu vad. Ce crezi ca reprezinta pictura din vechile biserici reprezentand pe Iisus cu degetul pe pleoapa orbului? Deschiderea Ochilor!!! De aceea s-a lasat Hristos rastignit, de aceea a Inviat, ca sa ni se deschida ochii. Numai ca astazi, dupa doua mii de ani, multi nu mai vad.

O: Ei, lasa. Astazi vedem mai mult si mai multe, ca niciodata. Cu tehnica actuala poti vedea orice.
I: Esti prost.

O: Halo, halo! Ia stai putin! Vrei sa te acuz ca ai insultat un ziarist? Unde ti-e corectitudinea politica?
I: Multi prosti se ascund sub masca acestei corectitudini. Asta e chiar problema astazi. Mai viziteaza batranii din satele romanesti sa iti spuna ei ce inseamna cu adevarat corectitudine.

O: Ok, ok. Sa revenim la vedere. Ce vezi cu ochii tai miraculosi?
I: Chiar vrei sa stii?

O: Bineinteles. Te rog, insist.
I: Vad lumea pe dos. Dar cu adevarat o vad. Vad oameni prea preocupati cu tot felul de maruntisuri pentru a avea ragaz pentru lucruri esentiale. Vad oameni care cred ca e mai important sa faci orice altceva decat sa petreci cateva ore cu copiii tai, sa ii inveti ce e bine si ce e rau. Vad copii crescuti de Internet si intr-o lume unde se incearca sa se stearga semnificatia de mama si de tata. Vad copii care nu citesc carti pentru copii, ci mai degraba savureaza violenta sau se joaca cu arme.

O: Ei lasa, ca prea le vezi toate in negru.
I: Eu am menirea ca dimineata de tot, cand rasar Zorile, simbolizand Invierea Mantuitorului, sa ma strecor in casele oamenilor si sa bucur copiii cu un dar. De aceea pentru mine familia este esentiala, iar copiii si mai si. Iar cand vad ca prea adesea se lasa educatia copiiilor numai pe seama scolii publice, uitandu-se de cei sapte ani de acasa, cand vad parinti care cred ca singura lor responsabilitate este sa castige bani, mi se umple sufletul de indignare. Cand vad ca se face mai mare tambalau pentru protectia cainilor decat pentru educatia copiiilor, sufar. Cand vad copiii manipulati, cand vad asa-zisii copii ai strazii folositi pentru tot felul de activitati ilegale, cand vad cum sunt copiii folositi de manipulatorii religiosi, cand ii vad jucandu-se seriosi cu bombe sau aruncand pietre impotriva tancurilor, mi se umple inima de mila. Cand vad copiii imbracati in uniforme, invatati sa ucida sau sa fie ucisi, cand stiu ca asa sunt educati de mici, caci ce altceva fac multe din filmele violente sau jocurile pe computer, imi vine sa ma ascund dupa luna. Cand…

O: Multumesc, am priceput, nu e nevoie sa insisti.
I: Pai m-ai intrebat ce vad. Abia am inceput sa iti spun…

O: Da-ne un sfat, mai bine. Ce am putea face?
I: Hmm. Tot ce ti-am spus a fost numai si numai pentru a sugera sfatul ce mi-l ceri. Problema nu este sfatul in sine, ci daca mai poate fi urmat astazi, in lumea pe dos.

O: Si deci, sfatul… este?...
I: Un singur cuvant: familia. Stiu, stiu, aici in America de Nord se spune mereu ca familia e pe primul loc etc., etc. Dar este numai un slogan. In schimb, daca mergi la bisericile romanesti din Toronto, vei intelege ce vreau sa spun. Vei vedea, fata de alte biserici canadiene, parinti grijulii, copii care asculta de o privire a mamei si care au rabdarea sa stea locului in timpul slujbei, chiar daca nu inteleg prea multe. Vei simti imediat spiritul de familie si vei vedea cei sapte ani de acasa in actiune. Sigur, mai sunt si exceptii, dar primejdia va apare numai cand aceste exceptii vor deveni regula si asta cand romanii se vor vrea in rand cu lumea pe dos si vor uita de datinile si cultura mosilor lor.

O: Cred ca ce-ai spus acum e minunat si nu vreau sa te apuce cine stie ce amar si sa incepi iar sa critici. Asa ca, hai sa ne oprim aici. Multumim mult si Hristos a inviat!
I: Adevarat c-a inviat!


Observator    4/4/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian