Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Muzica : Rugăciunea împărătească

Pentru cei care vin la concertele Corului academic Radio, impresia de atmosferă spirituală, de reculegere si noblete, este cea care le învăluie sufletul. Într-adevăr, nu există înăltare a gândului, către lumea puritătii, fără rugăciune, nu există rugăciune fără cuvânt si dedicatie, nu există melodie fără fiinta artistică inspiratoare, întrupată în glas. Din vremuri imemoriale, ridicarea gândului spre divinitate si-a construit adresarea prin nuantele vocii umane, capabile a uni simtirea cu sunetul într-o îmbinare fără de pret.

Pregătind momentele spirituale ale Sfintelor sărbători de Paste, maestrul Dan Mihai Goia si artistii pe care îi conduce au sustinut în seara de joi, 29 martie, pe scena studioului de concerte Mihail Jora un program cu totul deosebit. Prin realizare si semnificatie, evenimentul merita o consemnare speciala, mai ales în această zi de Duminică.
A fost impresionant[ demonstratia privind modul în care arta corală a reunit, sub bolta de biserică sau catedrală, cântări unite cu timpul si lucrul spiritului, îndrumând actul închinăciunii, în care, fiecare după darul său, se îndreaptă spre credintă cu evlavie.

Ce se întâmplă minunat într-un concert care are drept subiect ipostaze ale rugăciunii si sentimentului religios? Am amintit locul unde se înaltă incantatiile, dar la fel de solemnă este ambianta si în sala de concert unde ascultăm vocile reunite ale corului, uneori însotite de sunetelor orgii, sub gestul sacerdotal al dirijorului. Desigur, a pregăti asemenea programe de muzică religioasă este la fel de greu ca si a aborda capodopere ale muzicii universale.

Poate se cere si mai mult când se cântă rugăciunile sufletului, precum Tatăl nostru, inspirate de cuvintele lui Isus Christos si păstrate în a sa Evanghelie de către Matei, în care primim spre vesnicie modul în care Mântuitorul ne învată cum să ne adresăm Părintelui ceresc.
Probabil că, în crugul vremurilor, multitudinea cântărilor ce au izvodit din muzica dedicată Rugăciunii domnesti depăseste închipuirea. Si ca număr, si ca măiestrie a întrupării cântărilor, de la simplu la complex, de la murmur la lumină strălucitoare, de la o voce, la mănunchiul glasurilor reunite, menite să mângâie si să salveze, să aducă pace si liniste.

Corul academic Radio a oferit de mai multe ori astfel de închinări către Padre noster, Unser Vater,O, Padre nostro, Otche nash, Notre Pčre, Our Fater, Tatăl nostru. Au ales în acest program cu subiect unic, si capodopere ce au fost create de către compozitori români, de la Anton Pann la Ioan D. Chirescu, de la Dragos Alexandrescu la Ioana Ghica Comănesti, Felicia Donceanu si Irina Odăgescu.
Le-am ascultat acum cu reculegere, cu admiratie pentru compozitorii si artistii interpreti, dorindu-ne să le avem cu noi inimă, pentru a reveni mereu asupra simtirii plenare din timpul concertelor sfintite prin zicere muzicală. Maestrul Dan Mihai Goia si coralistii săi se roagă pentru noi cei care trecem pragul de catedrală al unor asemenea concerte corale.


Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu    4/4/2012


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian